Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zpěvačka Tina Turner jedla jen dvakrát denně, milovala chleba s máslem a pekla vláčné mrkvové řezy s ananasem
Zdroj: Profimedia a Toprecepty, koláž Toprecepty.cz

Šedesát let rozdávala radost, i když život se s ní leckdy nemazlil. Za její neuvěřitelnou vitalitou a energií byla disciplína, pracovitost i promyšlená strava. Tina Turner už kraluje rockovému nebi. A možná i tam rozdává recept na svůj proslulý mrkvový dort.

Tukožroutká polévka ji neoslovila

Několik desítek let si Tina Turner držela stejnou velikost oblečení – podle amerických tabulek to bylo číslo 10. Krásná a štíhlá postava nebyla zadarmo. Samozřejmostí pro ni bylo nejíst po 18. hodině, pít hodně vody a co nejvíc se hýbat. Ve svém švýcarské domě podle svých slov jen po schodech „nachodila 10 mil (cca 16 km) denně“.

Před dvaceti lety se po delším turné rozhodla, že bude jíst všechno, na co má chuť. To se bohužel okamžitě projevilo na její postavě a tak zkoušela různé diety. Tehdy populární tukožroutská polévka, jejíž základem je zelí, ji ale moc neoslovila.

Jídlům amerického jihu se vyhýbala

Naučila se proto najít rovnováhu mezi láskou k dobrému jídlu a zdravou stravou. „Nemám potřebu jíst sladkosti, koláče nebo tučná jídla,“ říkala zpěvačka. „Jím zdravě, radostí života je večeře.“

Tina vyrostla na jihu Spojených států, kde je zvykem připravovat tučná a smažená jídla. Ačkoli jižanskou kuchyni stále milovala, dopřávala si ji jen v odlehčené podobě. Zvykla si jíst jen dvakrát denně, protože dlouho spala.

Chleba s máslem

K snídani si většinou dávala banán, kiwi, meloun a tmavý žitný chleba. Na obyčejném chlebu s máslem si pochutnávala často a ráda stejně jako na kávě.

Večeřela před 18. hodinou a většinou to byly pokrmy thajské nebo italské kuchyně. I když měla slabost pro těstoviny, konzumovala je pouze dvakrát týdně. Samozřejmostí byla spousta čerstvého ovoce a zeleniny.

Mrkvový dort s tropickým nádechem

A když měla Tina chuť trochu si zamlsat, pekla mrkvový dort. Inspirovala se receptem své maminky, ale trochu ho odlehčila a dochutila o netypickou ingredienci. 

Zvala na něj i své přátele, kteří mu říkali „tropický“ mrkvový dort. To proto, že kombinace mrkve a ananasu připomínala plážové koktejly. Ostatně, když do těsta přidáte trochu rumu, dortík svou chutí a vůní pak ještě více připomíná horké tropické noci.

Pokud chcete vyzkoušet oblíbený Tinin moučník, připravte si.

  • 200 g másla 
  • 1½ hrnku hnědého cukru
  • 3 vejce
  • 2 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
  • 2 hrnky nastrouhané mrkve
  • 2 lžičky vanilky
  • ½ hrnku skořice
  • ⅓ hrnku čerstvého rybízu
  • 1 plechovku drceného a okapaného ananasu

A jak na to? Do větší mísy nasypte mouku a promíchejte ji s práškem do pečiva. Přidejte mrkev, změklé máslo nebo margarín, vlašské ořechy, cukr, vanilku a skořici. Pak přidejte rybíz a ananas a vypracujte těsto.

Troubu předehřejte na 175 °C.  Plech vyložte pečicím papírem a dejte na něj těsto. Pečte 45 minut. Nechte vychladnout a podávejte třeba přelitý smetanovou polevou z našeho receptu. Zdobit řezy můžete plátky pomeranče a pomerančovou kůrou. 

Zdroje informací:

mashed.com: Tina Turner's Carrot Cake Recipe Features A Sweet Tropical Fruit

mirror.co.uk: Tina Turner's tips for staying sexy at 70 as she embarks on another world tour

steemit.com: Tina Turner, Adele And Snoop Dogg, Who Eats More Lasagna

Recepty k tomuto článku