Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak grilovat hermelín? Aromatickou chuť i vůni zvýrazní marináda, kolečka cibule nebo plátky slaniny. Důležité je sýr dobře zabalit
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Slunečné počasí a čerstvý vzduch vybízejí ke grilování a posezení venku. Kromě masa je na gril vhodný i sýr, například hermelín. Možná má trochu víc kalorií, ale proč si čas od času nezpestřit jídelníček?

Který hermelín se hodí na grilování

Hermelín vznikl jako česká náhrada francouzského camembertu. Hermelín milujeme v syrové podobě, jen tak nakrájený, nakládaný, obalovaný a samozřejmě i grilovaný. Může posloužit místo masa.

Hermelín je sýr s ušlechtilou plísní na povrchu. Když ho budeme chtít grilovat, je třeba sáhnout po kvalitnějším produktu. Můžeme si koupit tzv. Hermelín na gril, balení většinou obsahuje dva sýry a sáček koření.

Když pospícháme, stačí jen sýr rozbalit a dát na rozpálený gril. Grilování je ale pro řadu lidí i zábava nebo společenská událost, tak proč si to pořádně neužít? Připravte si proto hermelín podle vlastních představ.

Na co myslet před grilováním

Nejprve je třeba si ujasnit, jestli chceme hermelín naložený v marinádě nebo ne. Pak je třeba počítat s přípravou předem, o tom za chvíli. Ke grilovanému hermelínu se výborně hodí sladkokyselé chutě. Může jít o brusinkovou omáčku, švestková povidla, ale i o cibulové chutney. Chuť ozvláštní pokrájené vlašské ořechy. Zapomenout nesmíme ani na dobré pečivo. 

Jak naložit hermelín na grilování

Když chceme sýr naložit, vyplatí se nepospíchat a naložit hermelín přes noc. Jeho chuť bude výraznější. Pokud bychom do něj chtěli píchat a proces marinování urychlit, nejspíš by nám při grilování vytékal. 

Jak připravit marinádu na grilovaný hermelín

Základem marinády na grilovaný hermelín by měl být olej, který má vysoký kouřový bod. Může jít o řepkový olej nebo o obyčejný olivový olej. Extra panenský olivový olej si necháme na studenou kuchyni.

Kouzlit také můžeme s bylinkami a kořením. Používá se tymián, rozmarýn, sladká či uzená paprika, pro milovníky pikantních jídel se zase hodí sušené mleté chilli, případně drcený česnek. Využít můžeme i kupované nebo domácí grilovací koření, variantou jsou také provensálské bylinky. Abychom zvýraznili chuť, můžeme kápnout trochu citronové šťávy.

Jak připravit hermelín bez marinování

Hermelín je lepší ochutit, ať už ho budeme marinovat nebo ne. Když se rozhodneme pro druhou možnost, smícháme sušené byliny se solí nebo využijeme grilovací koření a obalíme sýr směsí. Jednou z variant je i zabalení hermelínu do plátků slaniny nebo šunky. Tím získá zajímavou chuť.

Co udělat před grilováním sýru

Ať už použijeme jakýkoliv obal – koření, nebo uzeninu, většinou hermelín důkladně zabalíme do alobalu. Ten obyčejný, pak ho omotáme dvakrát, jestliže to bude alobal na grilování (je silnější), stačí jedna vrstva. Strany by vždy měly být zatočené jako konec bonbonu. Při otáčení tak sýr nevyteče.

Pokud si zakoupíme hermelín na gril, původní obal dejte pryč (není vhodný na gril, je to alobal kombinovaný s papírem a po hořícím jídle nikdo netouží), sýr zabalte do alobalu, který je k tomu určený.

Krása grilovaného hermelínu spočívá v tom, že se sýr uvnitř krásně rozteče, a na povrchu ho drží pohromadě kůrka. Na to je třeba myslet, když se sýrem manipulujeme.

Grilování

Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků.…

Jak připravit grilovaný hermelín

Na grilovaný hermelín budete potřebovat: 1 hermelín, lžička čerstvého tymiánu, 1 větvička rozmarýnu,  špetka pepře, ½ lžičky červené papriky, 2 plátky anglické slaniny, 1 cibule, olej a sůl.

Jak na to? Připravte si gril. Bylinky pokrájejte na menší kousky a smíchejte je s kořením. Přidejte sůl. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na kolečka.

Alobal potřete olejem, dejte na něj hermelín a naneste na něj olej ze všech stran. Posypte ho směsí koření a bylinek. Na to dejte plátek slaniny, pak kolečka cibule posypte znovu kořením a opatrně obraťte. Pokračujte slaninou, kolečky cibule, naneste koření a připravený sýr dobře zabalte.

Dejte na gril a grilujte z každé strany asi 5-8 minut. Podávejte třeba s brusinkovou omáčkou a chutným pečivem. 

Náš tip: Připravte si labužnický grilovaný hermelín podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více