Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úroda kanadských borůvek se blíží. Svědčí jim kyselejší půda a zálivka dešťovou vodou, před škůdci je ochrání síť
Zdroj: Alena Kunclová, Toprecepty

Jste-li pěstiteli kanadských borůvek, tak se jistě již těšíte, až vám keře začnou modrat. Ještě je čas si úrodu vylepšit. Zkontrolujte si, zda máte vše nachystáno tak, abyste maximalizovali sklizeň těchto sladkých plodů.

Hnojíme a zaléváme

Hnojení borůvek provádíme zejména na jaře, dále pak během kvetení. V době, kdy se objevují malé zelené kuličky, už s přihnojováním přestáváme a vrátíme se k němu opět po sklizni. Hnojíme speciálními hnojivy určenými přímo na borůvky, bez obsahu chlóru. Na výběr jsou ve formě granulí či v kapalné formě. Nezapomínáme na zálivku. Borůvky koření mělce a zejména za slunečných dní půda rychle vysychá. Je vhodné ke každé kanadské borůvce dát co dva dny konev vody, aby její okolí zůstalo vždy vlhké (v horkých dnech dle potřeby i častěji). Voda na zalévání by měla být dešťová, kohoutková leda odstátá, protože kanadské borůvky nesnášejí chlór.

Určitě kanadské borůvky zamulčujte, použít můžete různé materiály - kůru, hrabanku, štěpku ap. Několikacentimetrová podestýlka zajistí, že se vlhkost u rostliny bude držet a také zamezí růstu plevele (okopávání raději nezkoušejte, abyste neporušili mělce rozložené kořeny). Ani přemokření nemá borůvka moc ráda. Tomu předejdeme už při správné výsadbě, kde myslíme na vrstvu drenáže, pro snadný odvod vody a také vysazením do půdy s kyselou reakcí - ideálně směsi rašeliny s pískem. Máte-li borůvky na jednom stanovišti několik let, bude nutné také dosypat prostor novým kyselým substrátem. Pokud máte kanadské borůvky vysázené v nádobách, vystavte je na slunce a kontrolujte vlhkost substrátu. 

Jak poznám, že už jsou borůvky zralé

Borůvky dozrávají postupně. Doba sklizně závisí na počasí, odrůdě i třeba nadmořské výšce, ve které borůvky pěstujeme. Nejčastěji dozrávají během července. Z dobře rostlého mladého borůvkového keře bychom mohli sklidit kolem dvou kilogramů plodů. Ideální doba na otrhání přichází tehdy, když stopky už nejsou červené, ale tmavě modré (příp. zabarvené tak, jak daná odrůda má být). Zralé plody jde snadno utrhnout. Musíte však obírat opatrně, abyste zbytečně netrhali nepříliš zralé a tedy celkem kyselé plody a abyste keřík nepoškodili. 

Nemáte-li vysazeno na zahradě či balkoně v květináči a rádi byste si pochutnali na čerstvých kanadských borůvkách, můžete zkusit i samosběry na borůvkových farmách či plantážích. Během července začne jejich sezona. 

Pozor na škůdce

V tomto případě jsou to jednoznačně ptáci. Hned, jak se začnou na vašich keřích objevovat namodralé borůvky, zpozorní i ptáci a budou vám chodit sklízet sladké bobule. Vyplatí se v tomto případě použít sítě, které ochrání úrodu. Určitě je seženete v zahradnictví. Pro různé improvizace je také prostor, postačí třeba staré záclony. Ovšem i tady je třeba počítat s malými oky (aby nedokázali sezobnout i přes), anebo vyrobit nějakou konstrukci, kam se nedostanou. Pokud chcete tedy co nejvíce úrody zkonzumovat sami, tak určitě včas přistupte k opatřením. Leckde se používají i plašiče proti ptactvu. 

Ještě nemáte své borůvky, sázet můžete skoro celý rok

Pokud ještě své borůvky v zahradě nemáte není problém. Zajděte do zahradnictví, kontejnerované mívají během celého roku. Jen to bude obnášet vedle sázení ještě častější zalévání, aby během léta nově vysazená borůvka neuschnula.

Základní pravidla sázení jsou: použití rašeliny s pískem či substrátu určeného pro borůvky a nutnost mít více keřů borůvek nedaleko od sebe, ideálně kvetoucích ve shodné období. Připravte jámu, která bude dvojnásobná, než je aktuální kořenový bal vašeho sázeného keře. Doporučuje se rozměr 80-100 cm a hloubka kolem 50 cm. Dno je dobré vyložit štěrkem, kamínky, nebo aspoň vrstvou větviček tak, aby se vytvořil drenážní prostor. Všechnu vykopanou zeminu nahraďte právě zmiňovanou rašelinou s pískem nebo substrátem speciálním substrátem. Před umístěním borůvky lehce narušte její kořenový bal, aby se rostlina začala více kořeny rozrůstat do nachystaného substrátu. Vysazená borůvka bude mít zachovaný horní okraj na místě povrchu půdy. Pak už stačí jen zamulčovat a pravidelně se o nové přírůstky starat.

Zdroje informací:

Časopis Naše krásná zahrada, 6/2022

nzk.cz: Plodí vám borůvka na zahradě málo nebo vůbec

nkz.cz: Neplodila vám kanadská borůvka

boruvkovyraj.cz: Pěstování borůvek

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více