Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gin s tonikem dříve sloužil k léčebným účelům.
Zdroj: freepik / koláž Toprecepty.cz

Koktejl, který znají lidé po celém světě, sloužil dříve i k medicínským účelům. Ačkoliv to zní zvláště, gin s tonikem skutečně pomáhal léčit, a to konkrétně malárii. Fungoval však především jako dobrá prevence proti této nemoci. Dnes už by však životy nezachránil, protože složení toniku se natolik změnilo, že ztratilo léčivý účinek.

Náhodou objevený lék

Malárie je infekční nemocí, kterou na člověka přenášejí komáři. Vzhledem k tomu, že její léčba nekončí vždy úspěšně a onemocnění se může nakaženému člověku vrátit, je důležitá prevence. Stejně jako k léčbě je k ní možné použít chinin. Právě jeho přítomnost v toniku přivedla podle serveru Gin Raiders v roce 1700  skotského lékaře George Cleghorna k nápadu, využít tento nealkoholický nápoj jako antimalarikum.

Vylepšený hořký tonik 

Britským vojákům, kteří v 19. století operovali v Indii, kde se vyskytovala nemoc, na níž stále ročně umírají až tři miliony lidí, však samotný tonik nechutnal. Byl na ně, právě kvůli přítomnosti chininu, až moc hořký. Vzhledem k tomu, že gin byl oblíbený a snadno dostupný, začali ho příslušníci armády Spojeného království s tonikem kombinovat. Když přidali ještě limetu nebo citron, vznikl dodnes oblíbený koktejl.

Slavný koktejl

Na jeho téměř neznámou minulost upozornil na Twitteru i server Taste Atlas. „Na počátku 19. století koktejl do Indie přivezli britští důstojníci. Malárie byla v Indii přetrvávajícím problémem, a proto důstojníci používali koktejl k prevenci a léčbě této nemoci pomocí chininu obsaženého v toniku. Díky své hořkosti a kyselým tónům je tento koktejl nesmírně oblíbený po celém světě, zejména v letních měsících,“ píše se na sociální síti.

 

Nedostatek chininu 

Dnes by ovšem podle dr. Steva Meshnicka gin s tonikem, nebo i samotný nealkoholický nápoj už jako lék či prevence nefungoval. Tonik, který se dnes vyrábí, totiž obsahuje tak málo chininu, že by na malárii nezabral. Konkrétně se jde o 15 miligramů látky na 1 litr toniku. Odborník na tropické infekční nemoci navíc ve své publikaci z roku 1998 „Malárie: biologie parazitů, patogeneze a ochrana“ uvádí, že pokud by chtěl člověk získat jeden gram chininu, musel by vypít 67 litrů toniku.

Gin a tonik

Na přípravu, která zabere doslova pár minut budete potřebovat jen tři ingredience: 1 díl ginu, 1-3 díly toniku a limetu, popřípadě citron. Poměr použijte podle toho, jak hořký gin s tonikem máte rádi. Pokud jde o ozdobu, můžete ji přidat na okraj nebo ji přidat do sklenice.

Jak na to?

  1. Naplňte vysokou sklenici ledem, přidejte gin a tonik, ozdobte limetkou.
  2. Do koktejlu můžete přidat trochu limetkové šťávy.

Náš tip: Populární koktejl můžete ozvláštnit i salátovou okurkou. Tu buď nakrájejte na hranolky, které vložíte do nápoje, nebo použijte škrabku na brambory a udělejte si z okurky plátky. Navodit další chuť můžete například snítkou rozmarýnu, přidanou do ginu s tonikem.

Zdroje informací:

tasteatlas.com - Gin and Tonic

ginraiders.com - Debunking the Malaria Myth: Why Today’s Gin and Tonics Fall Short in Disease Prevention

mirror.co.uk - Gin and tonic fans astonished to learn medical history behind beloved tipple

wikipedia.org - Malárie

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více