Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Název blbouny se používá v hanáčtině a slouží k označení kynutých ovocných knedlíků. Dříve se jednalo o vězeňské kynuté knedlíky plněné povidly, ne zrovna valné chuti. Tento název se poté rozšířil mezi vojáky a také běžný lid.

Ovocné knedlíky patří jednoznačně mezi nejoblíbenější česká jídla. Plnit je můžeme nejen povidly, ale především různým sezónním ovocem. Na závěr je posypeme mákem s cukrem a přelijeme máslem, takto budou chutnat dokonale.

Jak se připravují blbouni alias knedlíky

Receptů na plněné kynuté knedlíky je spousta, plnit je můžeme různými druhy ovoce, povidly či marmeládou, a posypat mákem.

  • Aby bylo těsto dokonale nadýchané jako peříčko, měli bychom nejprve připravit "omládek" z hrubé či polohrubé mouky, kvasnic a vlažného mléka. Ten pak během chvíle nabyde velkých rozměrů.
  • Těsto bychom měli připravovat vždy z polohrubé či hrubé mouky, která dokonale pohlcuje tekutinu v těstě a výsledné knedlíky budou báječně nadýchané.
  • Promíchané těsto je lepivější a tekutější, ovšem výsledné těsto zpevní až po dokonalém vykynutí. Poznáme to tak, že na povrchu nebude po dotyku lepit. 
  • Vykynuté těsto několikrát přehneme, poté jej teprve rozdělíme na čtverce a plníme ovocem či povidly.
  • Knedlíky vaříme v páře v hrnci s napařováčkem.

Pojďte si připravit tuto tradiční dobrotu podle videoreceptu, který vás postupem provede krok za krokem. Napište nám do komentáře, jak se vám knedlíky povedly. Dobrou chuť.

 

Komentáře

Supermama Supermama

22. 4. 2024 17:22

Magdi - neodolala jsem a dnes byly blbouni k obědu. Byly úžasné, díky za radu! :-K

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více