Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Salát z čerstvého zelí: Křupavost a křehkost zajistí rychlé spaření horkou a pak studenou vodou, pikantní chuť dodá ocet
Zdroj: Toprecepty, Marie Svarcova

Zelí je u nás oblíbené hlavně v kysané podobě k pečené kachně či vepřovému. Léto láká i k tomu udělat salát z čerstvých hlávek zelí. Takový, který se často v hospodách přidává jako obloha k různým pokrmům. Ke grilovanému masu je ovšem nepřekonatelný. 

Zelný salát - česká klasika

Zelný salát je jeden z tradičních českých salátů. Dřív se podával snad v každé hospodě, patřil k nabídce školních i závodních jídelen. Jeho předností bylo to, že oproti tomu okurkovému nebo rajčatovému byl díky hlavní ingredienci -hlávkovému zelí - dostupný po celý rok a hodil se takřka ke všemu, hlavně k masovým pokrmům. Populární je však dodnes. Navíc do něj není potřeba moc dalších surovin. Obvykle si při jeho přípravě vystačíte jen se zelím najemno nakrouhaným, případně s cibulkou a v některých verzích i s mrkví, křenem nebo koprem. Typická je pro něj hlavně úžasná křehkost a křupavost a také vyvážená sladkokyselá chuť

Zelné saláty z celého světa

I když se zelný salát jeví jako česká specialita, podobné saláty se připravují i v dalších zemích, hlavně těch slovanských. Podobný Krautsalat je typický i pro německou kuchyni a rovněž pro tu nizozemskou. Ostatně má se za to, že právě z Nizozemska pochází předchůdce toho nejslavnějšího zelného salátu – coleslaw, který si dnes spojujeme hlavně s americkou kuchyní, známý je však po celém světě. Právě coleslaw je specifický tím, že místo zálivky z octa a oleje se do něj přidává smetana nebo majonéza. Surovinami navíc se vyznačují i další varianty zelného salátu z různých zemí. Někde zelí doplňují jablka, ananas, celer, papriky nebo dokonce sýr

Jak dochutit zelný salát?

Přestože se zelný salát zdá na první pohled jednoduchý, vzhledem k nutnosti nakrouhat zelí vám jeho příprava nějaký čas zabere. A samozřejmě je také třeba jej správně dochutit, aby byl tak akorát kyselý, mírně nasládlý a případně i trochu pikantní. Zelí nesmí být příliš tuhé ani moc měkké, ale křehké a křupavé. Jak toho ale dosáhnout, aby chutnal jako ten z restaurace? 

  • Salát je možné připravit z hlávkového zelí bílého i červeného. To se musí nakrájet najemno nebo nakrouhat na struhadle. Vzhledem k tomu, jak jsou hlávky velké, je lepší si vzít na pomoc velký a dostatečně ostrý nůž. Případně můžete zelí i nasekat v robotu. Pro chutě zelí je ale nejlepší, když se jen nakrájí nožem. 
  • Zelí v salátu by mělo být krásně křehké. Toho dosáhnete tak, že zelí dáte do mísy, důkladně je posolíte a necháte v chladu odležet. V lednici by mělo zůstat přibližně 30-60 minut. Odleželé zelí je pak nutné pořádně vymačkat a přebytečnou tekutinu slít. Další možností je zelí spařit horkou vodou a poté zchladit studenou. I tato metoda zajistí, že zelí krásně zkřehne, jen si dejte pozor, aby vám nezměklo příliš. 
  • Pro zelný salát je typická sladkokyselá chuť, kterou mu dodává zálivka z octa, oleje, cukru a soli. Místo octa můžete samozřejmě použít i citronovou šťávu, ale s octem je jeho chuť pikantnější. Samozřejmě salátu prospěje i trocha pepře
  • Chcete-li chuť salátu výraznější, můžete do něj přidat i najemno nasekanou cibuli. Případně ji nastrouhejte na jemném struhadle, nebude pak v salátu tolik výrazná. Pokud vám nevadí pikantnější štiplavější chuť, můžete k zelí vmíchat nastrouhaný křen. Ten je pro tento hospodský salát také typický.  
  • Další možností dochucení je i najemno nasekaný kopr. Někdy se do salátu přidává i nahrubo nastrouhaná mrkev, která v něm rovněž příjemně křupe. 
  • Hotový salát je třeba důkladně promíchat a poté dát aspoň na dvě hodiny odležet do lednice

Recept na pravý hospodský zelný salát

Vynikající hospodský zelný salát si pak můžete připravit třeba podle našeho ověřeného receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 500 g hlávkového zelí, 50 ml slunečnicového oleje, 2 zarovnané lžíce moučkového cukru, 1 lžíci octa a sůl podle chuti. 

  1. Zelí nakrájejte najemno. Litrem vařící vody pak pokrájené zelí zalijte a přibližně 5 minut ho pod pokličkou spařujte. Pak je propláchněte studenou vodou a nechte pořádně v cedníku okapat.
  2. Chcete-li mít zelí křehčí, jen ho v míse posypejte solí a nechte odležet. Pak vodu vymačkejte. 
  3. Nakonec zelí vložte do mísy, přidejte cukr, olej, ocet a sůl podle chuti, promíchejte a dejte do lednice na nejméně dvě hodiny odležet.

Náš tip: Pikantnější salát s mrkví si také můžete udělat podle následujícího video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více