Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Feferonkový salát
Zdroj: Toprecepty

Saláty jako doplněk k hlavnímu jídlu jsou skvělým způsobem, jak i v zimním období doplnit tolik potřebné vitamíny a minerální látky. To, co bylo dříve běžnou součástí oběda, už se dnes ale praktikuje spíše výjimečně. Pojďte si s námi zavzpomínat na oblíbené retro saláty, jejichž suroviny mají i zimě bohatou chuť.

Zdravě, levně a sezónně

Zeleninové saláty jsou sice spíše záležitostí léta, ale i v zimním období se najdou takové, které díky vhodně zvoleným surovinám neztrácejí na kvalitě a chuti. Když se řekne retro salát, většina „pamětníků“ si vybaví klasický okurkový salát a oblíbený rajčatový salát. Právě tato zelenina je ale kvůli vysoké ceně a mimo sezónu nepříliš atraktivní chuti především vhodná v letní sezóně. My se proto zaměříme na jiné retro saláty plné vitamínů a slibující naplnění novoročních předsevzetí o shazování povánočních kil.

Spočítali jsme pro vás také, na kolik vyjde jedna porce retro salátu o hmotnosti 100 g.

„Hospodský“ zelný salát

Sladkokyselý zelný salát, který se i dnes podává v některých restauracích jako obloha, nesměl dříve chybět na žádném talíři s hlavním jídlem. O výslednou vyváženou chuť tzv. hospodského zelného salátu se stará zálivka z octa, cukru, soli a oleje. Křehkosti zelí a schopnosti nasát pořádné množství zálivky se dosáhne nakrájením na co nejtenčí nudličky a spařením vroucí vodou, nebo nasolením a důkladným promačkáním v rukách. Zelný salát lze vylepšit nadrobno nakrájeným koprem, cibulí, nastrouhanou mrkví nebo jablkem.

Na 4 porce retro zelného salátu budete potřebovat 400 g bílého zelí bez tvrdého košťálu, 1 lžíci octa, 20 ml slunečnicového oleje, 2 zarovnané lžíce moučkového cukru a ½ lžičky soli. Jak na to?

Zelí zbavené tvrdších kousků nakrájejte na velmi jemné nudličky a zalijte vroucí vodou. Nechte asi 3 minuty, vodu slijte, v cedníku propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Z octa, oleje, cukru a soli udělejte zálivku, kterou přimíchejte k zelí, aby se dostala ke každému kousku. Nechte alespoň 2 hodiny odležet v lednici. A na kolik vychází jedna porce „hospodského“ zelného salátu?

100 g bílého zelí3 Kč, olej, ocet, cukr a sůl – asi 1 Kč = 4 Kč

Salát z červené řepy s křenem

Stejně jako u předchozího tipu, i na retro salát z červené řepy a křenu potřebujete jen pár surovin. Klasický recept zahrnuje čerstvou červenou řepu, ale lze jej připravit i z vařené. Řepa se vaří podle velikosti minimálně 1 hodinu, větší kusy i 2 hodiny.

Na 4 porce retro salátu z červené řepy si připravte 400 g syrové červené řepy, 1 lžičku najemno nastrouhaného křenu (nebo podle požadované ostrosti), šťávu z ½ citronu, 2 zarovnané lžičky moučkového cukru, 1 lžičku soli, 250 ml vody, ½ lžičky kmínu a 1 lžičku oleje pro uvolnění vitamínů. Jak na to?

Oloupanou červenou řepu nastrouhejte nahrubo a smíchejte s křenem, kmínem a olejem. Ve vodě rozmíchejte cukr, sůl a citronovou šťávu a zálivku přidejte k řepě. Salát nechte alespoň 2 hodiny odpočívat v lednici. A jak si stojí tento retro zdravý salát po finanční stránce?

100 g červené řepy – 3 Kč, křen – 1 Kč, citronová šťáva – 2 Kč, cukr, sůl, kmín a olej – asi 1 Kč = 7 Kč

Feferonkový salát

Retro salát z kulatých feferonek a sterilovaných paprik si vychutnají především příznivci silněji pikantních chutí. Patříte-li mezi ně, vyzkoušejte feferonkový salát podle normy z roku 1976. Vetší množství ne zrovna laciných ingrediencí naznačuje, že co se týká nízké ceny, je feferonkový salát outsiderem. Dohání to však nepřekonatelnou chutí. Na kolik vyjde 1 porce?

18 g sterilovaných paprik – 3 Kč, 9 g sterilovaných kapií – 3 Kč, 9 g kulatých feferonek – 2 Kč, 28 g eidamu – 7 Kč, 18 g sterilovaných cibulek – 3 Kč, 10 g sterilovaného hrášku – 2 Kč, 12 g oleje – 1 Kč, worcestrová omáčka, cukr, sůl a pepř – asi 2 Kč = 23 Kč

Mrkvový salát s jablky pro děti

Šťavnatý mrkvový salát nelze ve výčtu retro salátů vhodných na zimní období vynechat. Na 4 porce je třeba 400 g mrkve, 1 menší jablko, 1 citron, 1 pomeranč a asi 1 lžička krupicového cukru. Jak na to?

Mrkev a jablko oloupejte na strouhejte najemno. Smíchejte se šťávou z citronu a pomeranče a podle chuti doslaďte. Nechte odpočinout alespoň 1 hodinu v lednici. Kolik vás bude stát 1 porce?

100 g mrkve – 3 Kč, ¼ jablka – 2 Kč, šťáva z citronu a pomeranče – 7 Kč, cukr – haléřová položka = 12 Kč

Zdroje informací:

kosik.cz
albertdomuzdarma.cz
rohlik.cz
nakup.itesco.cz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více