Co takhle dát si steak z 3D tiskárny? Vegetariánské tištěné „maso“ má obohatit jídelníček už v příštím roce

Změna způsobu stravování se postupně dotýká populace mnoha zemí na celém světě. S novinkou se nyní budou seznamovat například i Španělé, jejichž jídelníček by měly v nejbližší době obohatit tištěné steaky. Startup Novameat, pocházející z Barcelony, chce na trh s masem pomocí 3D tiskáren zaútočit v roce 2024.
Novodobá gastronomie
Společnost, která se výrobou vegetariánských 3D steaků zabývá, hodlá své zboží dodávat přímo do restaurací, jejichž menu dbá na rostlinnou složku. Podle manažera pro rozvoj podnikání Novameatu Alexandra Campose je už nyní o nový druh potravin, vyvinutý již před pěti lety, velký zájem.
Článek z magazínu
Vliv na životní prostředí
„Snažíme se nahradit živočišné maso něčím, co je lepší pro planetu, nás i zvířata,“ uvedl Campos s tím, že cílem startupu bylo obnovit svalová vlákna zvířecího masa, ale za použití sto procent rostlinných složek. Pokud by se podle vrcholného manažera podařilo dosáhnout plánovaných cílů, dokázala by společnost vyrábět až 500 kilogramů „masa“ za hodinu.
Článek z magazínu
Jak propašovat maso do žaludku malých „vegetariánů“? Přinášíme tipy maminek a recept na domácí kuřecí párky
Různé druhy masa do jídelníčku dětí patří zejména proto, že maso je zdrojem železa, bílkovin a vitamínu B. Co ale dělat, když dítě jakékoli maso striktně odmítá a nedá šanci ani rostlinným náhražkám…
Nejde tisknout vše
Počet potravin, které lze tisknout ve 3D, je stále omezen schopnostmi moderních technologií. Je totiž třeba využívat vstupy podobné pastě, jako jsou pyré, pěny a další viskózní potraviny. Konkrétně tak může jít i o sýry, polevy nebo právě syrové maso, které se chystá produkovat Novameat.
Článek z magazínu
Čokoládová poleva ganache: Naučte se ji dělat jako profík a vaše dorty budou luxusní!
Kdo by nemiloval čokoládu a šlehačku? Když se tyhle dvě suroviny spojí, vznikne lahodný krém či poleva, které se hodí do mnoha cukrářských výrobků - od makronek po dorty. Příprava je snadná a efekt…
Proces je u většiny těchto strojů zhruba stejný: surovina se přivádí do nádoby podobné stříkačce a vytlačuje se při pohybu trysky, která postupně obkresluje tvary a vytváří 2D vrstvy.
Gril nebo pánev nevyhazujte
Potravinové 3D tiskárny však neslouží k tepelnému upravení pokrmů. Buď jde o potraviny, které jsou ihned připraveny ke konzumaci, nebo se musí upravit na grilu či v troubě. Výjimkou je PancakeBot, který vyrobené domácí palačinky rovnou posílá na připravenou pánev. Obracení je však stále na člověku.
Zdroje informací:
Reuters - With 3D printed 'steaks', Spanish startup eyes the mass market
Témata: maso, steak, vegetarián
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
12 nejlepších receptů na palačinky: Dáte si čokoládové, se špenátem, nebo zapékané se sýrem?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřová pečeně s pikantní omáčkou
Přidáno před 16 hodinami

Chřestová polévka s vejci, kapií a červeným pepřem.
Přidáno před 16 hodinami

Rychlý hrnečkový koláč s ovocem z mrazáku
Přidáno před 19 hodinami

Pappardelle s krůtím masem a zeleninou
Přidáno 27. 5. 2023 08:58

Vepřová játra na minutku z horkovzdušné fritézy
Přidáno 26. 5. 2023 18:39

Chuťovky s pomazánkou z tvarohu, uzeného sýra a krenexu
Přidáno 26. 5. 2023 18:35
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.