Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na výborné šišky z bramborového těsta? Brambory na těsto uvaříme den dopředu a pak pracujeme svižně
Zdroj: Toprecepty.cz

Šišky (nebo také šulánky) jsou krásnou vzpomínkou na dětství a prázdniny u babičky. Podlouhlé kousky či šišky připravené z bramborového těsta se často servírují nasladko, tedy s cukrem a mákem.

Jaký je rozdíl mezi šiškami a šulánky

Šišky jsou podlouhlé kousky z bramborového těsta, jak jinak než ve tvaru šišky. Někdy se jim lidově říká i šulánky. 

Toto sladké jídlo je velmi rychlé na přípravu a není vůbec složité. Jedině musíme myslet na to, že brambory je třeba uvařit den předem. Později vysvětlíme, proč je delší doba odstátí nutná. Samotná příprava trvá zhruba dvacet minut. Když bramborové šišky ozdobíme mákem a cukrem, získáme oblíbený český pokrm. Máme pro vás ale více variant, jak si přichystat toto sladké jídlo. 

Které brambory se hodí na přípravu šišek

Na přípravu bramborového těsta na šišky se hodí moučnaté brambory varného typu C. Lepší je sáhnout po déle uskladněných bramborách, protože ty nové bývají vodnatější. To by pak znamenalo přidat více mouky, těsto by mělo tendenci se rozpadat a ve výsledku by šišky nechutnaly tak dobře. 

Brambory vaříme ve slupce, proto je třeba, aby byly zhruba stejně velké. Důležité je myslet na již zmíněnou přípravu předem, aby stihly brambory vychladnout, získat pevnější konzistenci a „zlojovatět“. 

Brambory vaříme v mírně osolené vodě. Než změknou, trvá to zhruba půl hodiny (záleží na velikosti). Stav měkkosti zkontrolujeme píchnutím nožem do brambory. Když projede lehce, můžeme brambory slít. 

Co je potřeba na bramborové šišky

Kromě brambor je třeba mouka. Ideální je ta hrubá nebo krupička, případně jejich kombinace. Množství mouky záleží na spoustě faktorů, proto je číslo v receptech spíše orientační. 

Dále je potřeba vejce a špetka soli. Těsto zpracováváme rychle, aby neřídlo.

Jak tvarovat šulánky a šišky

Také v případě samotných šišek je třeba hlídat velikost, aby se stejně rychle uvařily. Ze smíchaného těsta připravujeme válečky o průměru zhruba 1,5-2 cm a rozkrájíme je na cca 2-3cm kousky. Takto je můžeme nechat nebo z nich vytvořit zaoblené šišky. 

Co dát na bramborové šišky 

Bramborové šišky je možné připravovat naslano i nasladko. Tradiční sladké varianty bramborových jsou posypané mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a polité rozehřátým máslem nebo sádlem.

Další poměrně častou možností je posypání opraženou strouhankou smíchanou s cukrem, případně skořicí. Jindy si zase můžeme bramborové šišky zalít rozvarem z ovoce a posypat strouhaným perníkem. Jdou také polít povidly zakápnutými rumem.

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak připravit šišky z bramborového těsta nasladko

Na přípravu tohoto sladkého jídla z bramborového těsta budete potřebovat: 600 g brambor, zhruba 300 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl a olej nebo rozehřáté máslo na promaštění šišek. Navrch bude potřeba: mletý mák, moučkový cukr a máslo.

Jak na to? Den uvařte brambory. Omyjte, dejte je do hrnce, osolte a vařte – podle typu, zralosti a velikosti to může trvat asi 25-35 minut (v případě čerstvých brambor je to pouhá čtvrthodina). Pak je slijte a nechte vystydnout.

Druhý den si připravte plech a nalijte na něj tenkou vrstvu oleje. Do velkého hrnce dejte vařit vodu a lehce ji osolte. Připravte si větší mísu. Brambory oloupejte a nastrouhejte je najemno do mísy. Přisypejte hrubou mouku dle potřeby, přidejte špetku soli a rozklepněte vejce. Zpracujte těsto a vytvořte z něj válečky o průměru zhruba 1,5 cm.

Postupně odkrajujte kousky dlouhé asi 2-3 cm (vždy stejně velké) a ihned házejte do vroucí vody. Po chvíli je opatrně podeberte ode dna, aby se nepřichytily. Potom, co šišky vyplavou na povrch, vařte cca 5 minut. Uvařené šišky vyberte z vody sítkem, nechte vykapat a dejte na plech s olejem. Průběžně lehce promíchávejte. Šišky se neslepí. 

V hrnku nechte rozpustit máslo. V misce smíchejte mák s cukrem. Hotové šišky servírujte na talíř. Posypejte je mákem s cukrem a polijte máslem.

Náš tip: Připravte si bramborové šulánky s mákem podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více