Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škubánky s cibulkou, slaninou a sýrem
Zdroj: Toprecepty, mika59

Staročeské škubánky jsou přílohou, na jejíž přípravu stačí pouhé tři suroviny. Můžeme si je však dopřát ve sladké či slané verzi i jako hlavní jídlo, stejně jako naši předkové. Škubánky se smaženou cibulkou a slaninou chutnají skvěle a zvládne je i úplný začátečník.

Na škubánky naši předkové nedali dopustit

Škubánky jsou jedním z tradičních pokrmů české kuchyně. Skromné jídlo z brambor, mouky a soli je známé hlavně ve sladké verzi jako škubánky s mákem. V období, kdy byla nouze, bylo ale toto jídlo připravováno jen samotné, bez dalších chutí navíc. A pokud škubánková hmota zbyla, připravovala se druhý den na sádle v podobě bramborových placek. Skvěle chutnají ale i opečené na másle.

Co je potřeba na slané škubánky?

Na škubánky ve slané verzi jsou třeba brambory, ideálně varného typu C, které mají dostatek škrobu. Dále polohrubá mouka (někdy se používá i hrubá) a sůl. S bramborami nejen v této podobě báječně ladí smažená cibulka, vyškvařená slanina a také sýr. Hodí se třeba obyčejný eidam, ale i gouda, niva a dokonce i ovčí sýr.

Příprava bramborových škubánků

Připravit škubánky není žádná věda, když víte, jak na to. Stačí oškrábat brambory, omýt je, nakrájet na kousky a uvařit v mírně osolené vodě do poloměkka. Vodu slijte pouze z části. Brambory by měly zůstat asi ze třetiny ponořené. Zasypte je moukou, lehce promíchejte a druhou stranou vařečky do brambor párkrát šťouchněte. Hrnec přiklopte pokličkou a nechte brambory asi čtvrt hodiny propařit. Nakonec vymíchejte hladké škubánkové těsto a lžicí namočenou v rozpuštěném sádle vykrajujte škubánky.

Slané

Říká se, že sůl je nad zlato a klasická česká filmová pohádka s Janem Werichem, Vlastou Burianem a Milenou Dvorskou je toho známým důkazem. Bez soli se vaří těžko a ne zrovna chutně. Vždyť právě…

Recept na škubánky se smaženou cibulkou a slaninou

Na slané škubánky pro 4 osoby budete potřebovat 600 g brambor, 150 g polohrubé mouky, sůl, 2 cibule, 100 g slaniny, 100-150 g sýra (podle druhu a intenzity chuti) a rozpuštěné sádlo.

Jak na to? Připravte si hrnec vroucí mírně osolené vody. Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte do poloměkka. Vodu slijte jen tak, aby v hrnci zůstaly brambory přibližně z 1/3 ponořené. Zbylou vodu nevylévejte, může se hodit na doladění konzistence. 

Brambory rozmačkejte a opačnou stranou vařečky do nich udělejte důlky. Zasypte moukou, hrnec zakryjte a nechte mouku asi 15 minut propařit.

Cibuli nakrájejte na kolečka nebo proužky, slaninu na kostičky. Pánvičku nechte rozpálit a nechte na ní slaninu do doby než začne pouštět tuk. Přidejte cibuli a se slaninou ji opékejte dozlatova a křupava.

Brambory míchejte dohladka tak dlouho, až se nebude těsto přichytávat na vařečku. Pokud bude potřeba, můžete přidat trochu odložené vody. Lžíci namočte do sádla, vykrajujte škubánky a dávejte je rovnou na talíř. Posypte sýrem, cibulkou a slaninou.

Škubánky se dají připravit i z pohanky

Náš tip: Pokud by vás přece jen přepadla chuť na sladké, připravte si škubánky s mákem podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více