Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuře pečené na kysaném zelí: Chutná jako kachna, není ale tak tučné a připravit ho snadno zvládne i začátečník
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Kuře má tu výhodu, že ho můžeme upravit snad na víc než sto způsobů. To na zelí připomíná kachnu – a skoro i tak chutná. Navíc ho připravíte ho v jednom pekáči víceméně bez práce a chuť bude vynikající.

Jak upéct kuře

Pečené kuře patří bezpochyby mezi jedno z nejoblíbenějších jídel. Jen tak ochucené solí, pepřem, paprikou a kmínem. Variantou jsou také různé bylinky: od tymiánu přes oregano až třeba po šalvěj.

Kuře se dá také upéct na zelí, podobně jako kachna. Na rozdíl od kachny nemá tolik tuku. Kuře se zelím můžeme upéct v jednom pekáčku, což je vynikající i proto, že se chutě krásně prolnou a výsledek je chuťově skvělý.   

Jak ochutit kuře na zelí

Kuře můžeme ochutit podobně jako kachnu jen solí a kmínem, ale můžeme chutě trochu pozměnit. Variantou je přidat koření obvyklé na pečené kuře, zajímavou možností je ale také mletá paprika, slanina, špek, případně kousek uzeného.

Zelí podložíme máslem, pak ochutíme pepřem, solí, lžicí cukru a pikantnost dodá i pár stroužků prolisovaného česneku. Výsledné aroma je třeba doladit podle vlastních chutí. Někdo má raději decentnější jídla, jiný dává přednost těm pikantním. 

Z jednoho pekáčku

Potřebujete nakrmit několik hladových krků, a to co možná nejrychleji? Recepty z jednoho pekáče jsou přesně to, co hledáte. Vaření v tomto stylu znamená, že připravujete nějakou dobrotu, většinou…

Jak upéct kuře na zelí

Na přípravu kuřete na zelí budete potřebovat: 1 větší kuře, 500 – 600 g kysaného bílého zelí, máslo podle potřeby, 6 stroužků česneku, kmín, pepř, sůl a lžíci cukru.

Jak na to? Kuře nakrájejte na kusy. Osolte, opepřete a posypte kmínem. Na dno pekáče dejte asi tři plátky másla. Zelí nechte okapat a pak ho dejte na máslo. Česnek prolisujte na zelí, zasypte cukrem, trochu osolte a opepřete. Kousky kuřete dejte na zelí, navrch kuřete nakrájejte čtyři plátky másla. Do pekáčku nalijte asi dva hrnečky vody. 

Troubu nastavte na 180 °C a pekáč do ní vložte. Pečte půl hodiny. Pak pekáč vyndejte z trouby, zelí promíchejte a znovu dejte do trouby péct další čtvrt až půlhodinu, dokud nebude kuře upečené doměkka.

Ke kuřeti na zelí se hodí třeba bramborová kaše, ale i bramborové knedlíky. Kuře si můžete dát i zastudena s chlebem.

Náš tip: Připravte si kuře na zelí podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více