Jablko je koule plná prospěšných látek a vitaminů. Proč byste je měli jíst každý den?
6. 10. 2020 Životní styl
Staré anglické přísloví říká „An apple a day keeps the doctor away“! A je to vlastně pravda. Obyčejné jablko může mít zásadní vliv na naše zdraví, a to nejen díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů a vlákniny. Pojďte se s námi podívat na některé z důvodů, proč je dobré se do jablka zakousnout opravdu každý den!
Jablko do každé rodiny!
Možná se vám zdá, že jablko je tím nejběžnějším ovocem. K dostání je ve všech možných odrůdách prakticky celoročně a koneckonců, leckde u silnice stojí opuštěná jabloň, ze které si člověk může při letním putování nepozorovaně utrhnout tzv. letňáče jako malou svačinku. Ono je to ale přesně naopak. Jablko se v kultuře člověka vyskytuje již tisíce let.
Ze všech pochoutek a potěšení v Rajské zahradě to bylo právě jablko, kvůli kterému byl podle křesťanské víry spáchán prvotní hřích a Adam a Eva proto byli vyhnáni z ráje. Pravda, v Bibli je celá věc popsána pouze jako utržní zakázaného plodu ze stromu poznání, který není nijak blíže specifikován, ale většina z nás má v hlavě právě obrázek šťavnaté, červeno-žluté kuličky. V řecké mytologii zase figuruje zlaté jablko s nápisem „Té nejkrásnější“ ze zahrady Hesperidek. Podle pověsti se o "jablko sváru" hašteřily tři bohyně - Héra, Athéna a Afrodita. Protože se nemohly dohodnout, které připadne, nechaly rozhodnutí na Paridovi. Ten jej nakonec podal bohyně krásy Afrodíté, což její sokyně rozlítilo. Znalci starých pověstí vědí, že tyto události měly vést k Trojské válce a posléze pádu Tróje.
Zároveň známe královské jablko, zlaté jablko, které bývá spolu s korunou a žezlem tradičně hlavním atributem vladařů - ostatně, jedno máme i v sadě českých korunovačních klenotů, které jsou uložené v Korunní komoře chrámu sv. Víta v Praze.
Mohlo by vás zajímat
Jablka a 7 důvodů, proč si je dopřávat
Původním druhem jablek jsou ta z Jabloně Sieversovy, která byla domestikována v Kazachstánu. Odrůd jablek ja ale dnes samozřejmě mnoho, namátkou třeba křehké Fuji, kyselejší zelená Granny Smith, výrazně červená a sladká Red Delicious nebo Crimson Snow... Konzumovat se dají syrová, sušená, vylisovaná ve formě šťáv či moštu, jako součást smoothie. Z jablek dělám cidery i pálenky. Přidáte-li hřebíček, můžete z nich vyrobit skvělý kompot. Babičky a maminky dobře znají tzv. zdravé čipsy nebo obyčejněji - křížaly. Vynikající jsou jablkové koláče a komu se nechce dělat s tím ukázkovým filmovým "apple pie", ten si může vyrobit rychlý a jednoduchý crumble. Naprostá klasika je samozřejmě štrůdl. Pár tipů na recepty z jablek pro inspiraci si prohléděte tady:
A proč si jablka vlastně dopřávat? Tohle ovoce má totiž celou řadu zdravotních benefitů. Je plné vitamínů, minerálů, nemá moc kalorií, a i když obsahuje cukr, je to ten zdravý cukr. Několik konkrétních důvodů, co vám konzumace jablek každý den může přinést, vás snad přesvědčí...
1. Jablka obsahují silné antioxidanty!
Jablka obsahují velmi důležitý antioxidant quercetin, který bojuje proti poškození volnými radikály, významně posiluje imunitní systém a je tak účinnou prevenci vzniku nejrůznějších onemocnění. A to určitě stojí za to dát si každý den jablko k odpolední svačince nebo do ranního smoothie.
2. Jablka udržují zdravé oči
Díky vysokému obsahu antioxidantů jablka prospívají i našim očím. Konzumace jablka denně má prokazatelné účinky při léčbě šedého zákalu a slouží tak také jako prevence jeho vzniku. Zahrňte jablka do svého jídelníčku již v mládí a ve stáří budete mít po starostech.
3. Jablka jsou bohatá na vlákninu
Jablka obsahují množství vlákniny, která reguluje zažívání a pomáhá udržovat trávicí trakt zdravý. Vláknina navíc reguluje pocity hladu, harmonizuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá léčit a předcházet nejrůznějším střevním a žaludečním obtížím.
4. Jablka očišťují játra
Látky obsažené v jablkách se podílejí na detoxikaci jater, a tím i celého organismu – detoxikační funkce jater je důležitá nejen ve zdraví, ale především v nemoci. Tak zapomeňte na prášky, doplňky stravy či drastické detoxikační diety, ale raději si dejte zdravou svačinku.
5. Jablka prospívají srdci
Jak již bylo řečeno, vláknina z jablek snižuje hladinu cholesterolu v krvi, a tím výrazně snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění. Látky z jablek navíc fungují jako prevence kornatění tepen. Jednoduše řečeno, jablko denně významným způsobem přispěje ke zdravé funkci celého kardiovaskulárního systému.
6. Jablka dodávají sílu
Chcete-li zlepšit svůj výkon a zvýšit vytrvalost, dejte si před cvičením jablko nebo pravou jablečnou šťávu. Látky z jablek totiž významně přispívají k okysličení plic, což při cvičení či námaze velmi oceníte. Budete překvapeni výsledkem!
7. Jablka regulují hmotnost
Zdravý životní styl vyžaduje více malých porcí zdravých jídel v průběhu celého dne. Jablko je jedním z takových jídel, které vás udrží fit. Díky nízké kalorické hodnotě a vysokému množství vlákniny vás skvěle zasytí, potlačí pocity hladu a chuť k jídlu a navíc po něm nepřiberete. Pokud chcete zhubnout, jezte jablka zejména v dopoledních hodinách. Tip: V případě, že nemůžete odolat večernímu mlsání chipsů, nahraďte je rozkrájenými jablky. Pokud navíc k jablkům přidáte domácí oříškové máslo, například arašídové, může vám takový snack posloužit jako zdravá cvačinka přess den nebo třeba před cvičením. A ještě zaženete chuť na sladké!
Další články, které by vás mohly zajímat:
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma guláš. Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby váš guláš byl perfektní
Původní guláš se podobá spíše naší verzi gulášové polévky. Nicméně dobrý "hospodský" guláš si můžeme lehce připravit i doma, když víme, jak na to. … Číst více
Dort pro prezidenta T. G. Masaryka: S vůní mandlí a čokolády podle receptu slavné Marie Janků-Sandtnerové chutná božsky
Prezidentské volby se blíží, tak co si třeba při… Číst více
Hubnutí podle Petry z MasterChefa: Zkušená koučka radí nic si nezakazovat a nestresovat se. A přidává recept na skvělé zelňáky
Soutěž MasterChef Česko 2022 je sice za námi, ale… Číst více
Jak dusit maso nebo zeleninu: Správný postup dušení masa zaručí jeho náležité změknutí a plnou chuť omáčky
Co je dušení Dusit můžeme např. rýži nebo jinou obilovinu, zeleninu, ovoce, houby. Nejčastěji dusíme maso, protože tím dosáhneme intenzivnější vůně,… Číst více
Jak připravit maso na česneku? Přinášíme univerzální návod pro všechny druhy masa
Základem je výběr správného masa. Kdo má raději dietnější drůbeží maso, může použít vykostěné stehno, které hezky vypadá, když se sváže do balíčku. V… Číst více
Prezident Edvard Beneš miloval obyčejná jídla. Třeba kávu s mlékem, nebo tyhle jednoduché sladké nudle s tvarohem
Přemýšleli jste někdy, co se tak jí na Pražském… Číst více
Řízky, zelňačka, věnečky i prázdné stoly: Takhle vypadaly rauty ve volebních štábech Petra Pavla a Andreje Babiše
Česká republika má nového prezidenta a stal se… Číst více
Příběh Petry z MasterChefa: Během soutěže přibrala 10 kg. Bylo to emočním hladem, říká teď, když znova začíná hubnout
Soutěž MasterChef Česko sice skončila, ale… Číst více
Irish stew aneb Guláš šmrncnutý Irskem: Voní česnekem, pivem a slaninou a s čerstvým chlebem chutná božsky
Jaro si dává načas, proto nám ještě mnohdy… Číst více
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Vaření a dušení masa má svá pravidla. V prvním případě získáme silné vývary, které se uplatní nejčastěji se zeleninou a omáčkami, ve druhém případě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více