

Ploché kuře (Crapaudine) s pečenými cibulemi, brambory a jablky
Suroviny
- 1 celé kuře
- 2 velké žluté cibule
- 2 červené cibule
- 4 středně velké brambory s pěknou slupkou
- 2 jablka
- 2 celé paličky česneku
- bobkový list (případně větvičky rozmarýnu či tymiánu)
- rozehřáté máslo
- libovolná koření na pečené kuře
- sůl
- 2 dlouhé grilovací jehly
Postup přípravy receptu
Kuře omyjeme, vyřízneme mu páteř a odstraníme špičky křídel.
Obrátíme ho a dlaněmi prudce přitiskneme k podložce. Tím zlomíme prsní kost a můžeme kuře naplocho rozprostřít.
V kůži mezi stehnem a prsní kostí uděláme dva otvory a protáhneme jimi konečky nohou. Kuře zpevníme špízovými jehlami (viz foto).
Kuře potřeme z obou stran rozpuštěným máslem, osolíme a hustě posypeme kořenící směsí.
Ze zbytku másla a koření umícháme marinádu, kterou budeme maso potírat během pečení.
Brambory umyjeme, rozkrojíme na poloviny a položíme do suchého pekáče řezem vzhůru.
Neoloupané cibule a jablka rozčtvrtíme nebo rozpůlíme, česnekovým paličkám uřízneme asi půl centimetru z vrchní části a vše přidáme k bramborám. Vše osolíme a posypeme bobkovým listem nebo bylinkami.
Kuře položíme na rošt a vložíme do trouby rozpálené na 200°C. Pod rošt umístíme pekáč s přílohou, na kterou bude kapat šťáva z masa. Pečeme asi hodinu či hodinu a půl a občas potřeme kuře zbylou marinádou.
Kuře s přílohami naservírujeme na jeden tác (nebo necháme v pekáči) a umístíme doprostřed stolu. Každý se obslouží sám... Upečený česnek si každý strávník sám vymačkává, osolí a potírá si s ním brambory.
Poznámka od kuchařky
Crapaud je francouzsky "ropucha" - tvar kuřete ji připomíná, odtud název :-).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Ploché kuře (Crapaudine) s pečenými cibulemi, brambory a jablky
-
Kamila: Tak si to kuře položte do pekáčku na brambory a během pečení obraťte, aby se opeklo i z druhé strany. Tak vám všechna šťáva zůstane v pekáčku a nepřipaluje se.
-
Fantastické -úžasně sladěné chutě - šťavnaté - kyselá jablíčka!
-
BYLO TO VYNIKAJICÍ,
ALE: nevím jak klasická trouba, pro horkovzduch určitě v průběhu malinko podlévat, rozhodně nepéct na 200°, pekla jsem na 185° a ještě to bylo moc, spíš na méně a delší dobu, plech bych nechala ze začátku jen na odkapávání a přílohu přidala později! Kdybych nezapomněla na jablka, bylo by to dokonalé
VELMI DĚKUJI AUTORCE ZA RECEPT!!!
-
Super hned to zkusím
avomi@seznam.cz
-
m31m31: Jsem moc ráda
.
-
Eliza: dnes jsme měli k obědu, tento recept je opravdu vynikající - všem doporučuji
-
Radko, to vypadá na supr stránky, díky za odkaz. Vůbec je neznám, tak mám zase co študovat...
-
Par typu,ktere vam treba pomuzou pri priprave kurete
http://www.vseovareni.cz/tipy-a-techniky/skola-var... -
Kamila:
vylepšený recept
...navaříte a hmyz v domově vykouříte...to bude asi zlepčovák, ne??
každopádně to vypadá retrožravě -
Recept dobrý,akorát tedy není moc vyřešené kapání šťávy na plech, sice šťáva kape na brambory, ale také se připéká a to je pak docela smrádek v celém bytě, takže jsem ho včera udělala,ale za ten smrádek mi to nestojí, pak je vše v troubě zaprskané a musí se vše dobře umýt, nejsem líná to umýt, to ne,ale přijde mi to trochu zbytečné a práce navíc.
Ale bodík dávám -
Dneska jsme delali tento recept na obed...Super,super,super...Pridali jsme jeste rajcata a nebyly by spatne i zampiony,ale to az priste..Diky za skvely recept..
-
dneska tento recept zkouším, kuřátko je troubě
akorát se mi tedy nepodařilo provléknout stehýnka kůží
ať jsem se snažila jak jsem chtěla, tak nic
no ale myslím, že i tak to bude vynikající
Posílám další bodík a recept let do oblíbených
-
musím říct, že tenhle recept je naprosto super. Jen to mladý zdokonalil tím, že brambory s jablky ve výpeku rozšťouchal, takže příště dám cibuli bez slupky, myslím,že tím nic nepokazím a možná, tedy určitě, vylepší bramůrky troškou anglické. Ale fakt to bylo výborné
-
Děkuji za výborný recept - jen se zaprášilo určitě si zaslouží víc jak jeden bodík
-
Dnes jsme pekli opět kuře na tento způsob a jako vždy všem moc chutnal, posílám plusový bodík