Štrúdl s opilými jablky

Suroviny

330 g listového těsta (rozváleného)
4 větší kyselejší jablka
3 lžíce rumu (nejlépe Božkovského)
rozinky (můžete přidat k jablkům do rumu, u nás se nejí, takže my bez)
a dále
25 g másla
15 g hnědého cukru ( nebo trošku více, podle chuti )
25 g strouhanky (někdy dávám pro obměnu nastrouhané rumové perníčky ... skvělá záležitost)
1 lžička skořice
2 hřebíčky (rozdrcené najemno)
1/2 badyánu (rozdrcené najemno)

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve oloupeme a vykrájíme jablka a nakrájíme je na tenké plátky. Zalijeme je rumem a šťávou z citronu. Necháme je alespoň půl hodiny sát, občas promícháme, aby se veškerá tekutina vstřebala do jablek.

  2. Těsto rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pokud máme rozválené těsto i s pečícím papírem, použijeme ho.

  3. Na pánev dáme rozpustit máslo, přisypeme cukr, koření a strouhanku a necháme zkaramelizovat. Troubu předehřejeme na 180°C.
    Jablka naklademe doprostřed těsta, posypeme strouhankovou směsí a zabalíme. Těsně před vložením do trouby štrůdl zlehka postříkáme studenou vodou. Těsto pak bude křupavější a bude lépe listovat, než pokud ho potřeme vejcem nebo máslem. Pečeme dozlatova.

Poznámka od kuchařky

Tento recept pochází z knihy Recepty z farmářského trhu od Hany Michopulu, která jej převzala od staré kavárnické rodiny Diglasů.

Fotopostup ( pro začátečníky ) a ostatní moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Komentáře k receptu Štrúdl s opilými jablky

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Taky se chci zeptat na tu vodu, jak postříkat , jenom jako, když si člověk otřepe mokrou ruku, nebo postříkat postřikovačem, nebo se může potřít namočenou mašlovačkou ????? A kolik šťávy z citronu , není v surovinách ? Dnes udělám listové a zítra peču!<3 Letos asi desátý.........;-(

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    :yes::yes::yes::yes::yes::yes: hnědým cukrem myslíš třtinový:-? Jestli ano,tak ten mám moc v oblibě,peču s nim i bábovky:yes:

    Odpovědět

  • snazilka snazilka

  • rihana rihana

    Asi by to chtělo k dokonalosti ještě vlašké ořechy. Ta voda je dobrý nápad.

    Odpovědět

  • lencas lencas

    krása, zkusím tu vodu, mě nikdy tak krásně nelistuje spíš naopak

    Odpovědět

  • hosta hosta

    To je teda ale vymazlený štrúdlík:yes:;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: bavorský strůdl štrůdl s rumem jablečné záviny s rumem bavorsky štrůdl recept hana mochopulu jablečný štrúdl těsto na štrůdl s rumem recepty na štrůdl štrudl s s rumem štrudl z jablkama zkaramelizovat jablka na strudl strouhana jablka s rumem jablečná náplň do štrůdlu bavorský štrůdl jablečný badyán do štrůdlu jablečná strudl náplň do štrůdlu jablečná hana michopulu štrůdl bavorsy strudl babovka s hnědým rumem bavorsky strudel