Štrúdl s opilými jablky

1974andrea Kuchařka: 1974andrea

Moučníky , Záviny, rolády 5 názorů

Suroviny

330 g listového těsta (rozváleného)
4 větší kyselejší jablka
3 lžíce rumu (nejlépe Božkovského)
rozinky (můžete přidat k jablkům do rumu, u nás se nejí, takže my bez)
a dále
25 g másla
15 g hnědého cukru ( nebo trošku více, podle chuti )
25 g strouhanky (někdy dávám pro obměnu nastrouhané rumové perníčky ... skvělá záležitost)
1 lžička skořice
2 hřebíčky (rozdrcené najemno)
1/2 badyánu (rozdrcené najemno)
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve oloupeme a vykrájíme jablka a nakrájíme je na tenké plátky. Zalijeme je rumem a šťávou z citronu. Necháme je alespoň půl hodiny sát, občas promícháme, aby se veškerá tekutina vstřebala do jablek.

  2. Těsto rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pokud máme rozválené těsto i s pečícím papírem, použijeme ho.

  3. Na pánev dáme rozpustit máslo, přisypeme cukr, koření a strouhanku a necháme zkaramelizovat. Troubu předehřejeme na 180°C.
    Jablka naklademe doprostřed těsta, posypeme strouhankovou směsí a zabalíme. Těsně před vložením do trouby štrůdl zlehka postříkáme studenou vodou. Těsto pak bude křupavější a bude lépe listovat, než pokud ho potřeme vejcem nebo máslem. Pečeme dozlatova.

Poznámka

Tento recept pochází z knihy Recepty z farmářského trhu od Hany Michopulu, která jej převzala od staré kavárnické rodiny Diglasů.

Fotopostup ( pro začátečníky ) a ostatní moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 513 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Štrúdl s opilými jablky

Tématické fráze: bavorský strůdl štrůdl s rumem bavorsky štrůdl recept hana mochopulu jablečný štrúdl těsto na štrůdl s rumem zkaramelizovat jablka na strudl strouhana jablka s rumem jablečná náplň do štrůdlu bavorský štrůdl jablečný badyán do štrůdlu jablečná strudl náplň do štrůdlu jablečná hana michopulu štrůdl bavorsy strudl babovka s hnědým rumem bavorsky strudel hana michopulu recepty - jablečný závin zkaramelizovat strouhanku michopulu-jablkový moučník řecký štrůdl

Zapomněl/a jsem heslo