Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Anglický citronový dezert posset jen ze tří surovin nahradí panna cottu. Příprava je snadná a chuť osvěžující
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Anglický osvěžující dezert posset se připravuje jen ze smetany, cukru a citronové šťávy a směle nahradí oblíbený italský dezert panna cotta. Na přípravu je totiž snazší a v chuti je jemnější a příjemně osvěžující. Letos se posset navíc stal hitem sociálních sítí a všichni infulenceři se předhánějí, kdo jej udělá. Tak to zkuste taky!

Co je posset?

Jak už jsme psali dříve, původně byl slovem posset označován nápoj. Ten se připravoval z vína nebo piva, smetany, cukru a vajec a zahušťoval se chlebem nebo ovsem. Jednu dobu byl dokonce považován za lék.

Nápoj byl tak populární, že jej ve svých literárních dílech zmiňoval i anglický básník a dramatik William Shakespeare. Ve slavné tragédii se dokonce lady Macbeth pokusila otráveným possetem zbavit se nepohodlných stráží.

V průběhu 16. století se ale z nápoje postupně stával spíše dezert vyrobený ze smetany, citronové šťávy a cukru, někdy zahuštěný vajíčky. A právě tento dezert se letos stal velmi populárním na sociálních sítích. 

A jelikož u nás doma jsme posset "objevili" už před pár lety, přidávám zde pro vás vyzkoušený a velmi jednoduchý recept.

Jak připravit posset?

Připravit doma tento jemný krémový sladkokyselý dezert není těžké. Potřebujete jen asi 15 minut času a kvalitní ingredience. Budete potřebovat: 600 ml smetany ke šlehání s obsahem tuku nejméně 31 %, 150 g krupicového cukru a šťávu ze dvou velkých citronů (cca 100 ml).

Jak na to? Do kastrůlku dejte smetanu s cukrem a dobře promíchejte. Pomalu zahřívejte za stálého míchání asi 3 až 5 minut, dokud smetana nezačne vřít. Vařte asi 3 minuty, poté odstavte a ihned za stálého míchání vlijte citronovou šťávu.

Takto připravenou směs nalijte do skleniček a nechte vychladnout zhruba půl hodinky. Poté dejte dezert do lednice a nechte jej řádně ztuhnout - nejméně 4 hodiny, raději ale přes noc.

Vychlazený ztuhlý dezert podávejte s čerstvým ovocem nebo jej dozdobte nakrájenou kůrou z bio citronu, případně sušenkami. Pokud chcete být styloví, podávejte posset vždy ve skleničkách po malých porcích, tak, jako tomu bylo dříve a jak se posset v Anglii servíruje dodnes.

Zdroje informací: 
Britishfoodhistory.com - Possets

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více