Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilování v balkánském stylu: Pljeskavica bude neuvěřitelně šťavnatá díky jednoduchému triku s cibulí a trošce sodovky
Zdroj: Toprecepty, Podravka

Grilování milujeme nejen u nás, velmi oblíbené je i na Balkáně a na území bývalé Jugoslávie. Je tedy docela možné, že jste si během dovolené v Chorvatsku pochutnávali na typickém grilovaném karbanátku pljeskavica. Připravit si ho můžete i doma.

Co je pljeskavica

Grilování je v oblasti Balkánu velmi rozšířené. A při něm v některých zemích nechybí ani pljeskavica. Pljeskavica je masová placička z mletého hovězího a vepřového. Dají se využít i jiné druhy masa (správně by se mělo jednat vždy o hovězí, vepřové, jehněčí a telecí), ale tato varianta bývá nejčastější. Jde o větší, ale nižší placky, které se pak grilují. Podávají se samotné, nebo ve speciálním chlebu.

Kde se vzala pljeskavica

Za rozšířením jídel z mletého masa na Balkáně obecně je připisována Turkům a jejich působení po několik století. O původu tohoto pokrmu se vedou spory. Nejspíše bude domovem Bosna, i když soupeří se Srbskem. Někdy se pljeskavici říká balkánský burger, je totiž oblíbená i v dalších zemích původní Jugoslávie. Její popularita je velká nejen v dalších evropských zemích, ale i ve Spojených státech. V každé zemi se připravuje podle vlastních pravidel.

Co patří do pljeskavice

Kromě mletého masa, nejčastěji tedy hovězího a vepřového, bývá součástí cibule, česnek, pepř a sůl. Někdy se přidávají další ingredience, jako je slanina, případně pálivé suroviny (pálivá paprička, feferonka).

Můžeme se setkat i s plněnou pljejskavicí. Tady se využívá smetanový vysokotučný sýr kajmak, kterým se placka pomaže a pak se přehne. Někdy bývá uvnitř někdy sušená vepřová šunka pršut. V levnější variantě lze použít eidam a obyčejnou šunku.

Jak má vypadat pljeskavica

Pljeskavice jsou nižší (půl až centimetr vysoké) placky o průměru 15-17 cm. Důležité přitom je, aby se placka nerozpadala a držela pohromadě. Tvaruje se tak, že jednou rukou se do placky pleská a druhou dlaní se vytváří kraje. Využít se dá i podložka.

Co je dobré vědět pro přípravu pljeskavice

Součástí hmoty na placku je cibule, u které se hodí využít některé fígle. Cibule (ideálně červené) se dává do směsi více, ale ne příliš. Jinak by se trhala. Zbytek cibule se dá využít navrch. Když cibuli připravujeme, můžeme ji rozmixovat s trochou vody a tu pak se šťávou vymačkáme. Tímto trikem maso nezmění barvu a bude výborné. Směs by se měla také vymíchat velmi důkladně a nesmí se lepit.

Vypracované placky je vhodné pomazat olejem, jinak by se při grilování přichytávaly. Takto půjde grilování mnohem snáz.

S čím se jí pljeskavica

Jak už jsme si řekli, tyto placky je možné jíst samostatně, variantou je ale typický chléb. Jde o lepinju, která se ale často nahrazuje chlebem pita. K placce můžeme přidat čerstvou cibuli, ale i kyselé okurky, rajčata, nebo co máme rádi. K pljeskavici se také často přidává ajvar, což je čalamáda z červených paprik, lilku, česneku a chilli. 

Balkánská

Když mluvíme o balkánské kuchyni, máme často na mysli především tradiční pokrmy zemí bývalé Jugoslávie. K těm je ale třeba přidat i Rumunsko, Řecko nebo Bulharsko. Přestože se od sebe jednotlivé…

Jak udělat pljeskavicu

Na tento pokrm budete potřebovat: 1 kg mletého masa, 1 velkou cibuli (červenou), 3 stroužky česneku, trochu sodovky, asi lžičku pepře a lžičku soli.

Jak na to? Rozehřejte gril. Cibuli oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a dejte do mixéru. Přilijte trošku vody a cibuli rozmixujte. Ze směsi vyndejte pevnou část cibule do misky (tekutinu můžete použít třeba do zeleninové polévky). Stroužky česneku prolisujte do misky, přidejte mleté maso, trochu sodovky a přisypejte pepř a sůl.

Utvořte zhruba centimetrové placky, potřete je olejem a zprudka grilujte na rozpáleném grilu asi tři minuty z každé strany. Ve výsledku by mělo mít maso tmavohnědou kůrku a ve středu by měla být pljeskavica lehce propečená.

Náš tip: Pokud si k pljeskavici budete chtít dát tradiční přílohu, připravte si pita chléb podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více