Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meruňky s cibulí jsou báječnou přílohou ke grilovanému masu. Základem jsou zralé a šťavnaté meruňky, pikantnost dodá zázvor
Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova

Přes částečnou nepřízeň počasí si léto bez grilování neumíme představit. Meruňky s cibulí jako příloha ke grilovanému masu jsou skvělou netradiční variantou a s touto obměnou na grilovačce zazáříte.

Jak využít meruňky při grilování

Meruňky jsou báječným ovocem, které je vynikající samotné jen tak na mlsání, nebo do dezertů. Meruňky se dají i grilovat. A toto báječné letní ovoce lze také využít například jako omáčku ke grilovanému masu, případně uzenině. 

Co je potřeba na meruňkovou omáčku s cibulí

Možná to člověka hned nenapadne, ale směs meruňky a cibule poskytuje velmi zajímavý výsledek. Obzvlášť, když jí dodáme aromatické a pikantní grády.

Na přípravu je třeba sáhnout po zralých meruňkách, s těmi nezralými by výsledek nebyl tak dokonalý. Směsi dodá chuť pikantní zázvor a také brusinková omáčka. Když si pořídíme tu s chilli, získáme výsledek, který grilovačce dodá ten správný rozměr. Dostaneme si samozřejmě v obchodě, ale od září do října si brusinky ještě můžeme nasbírat a brusinkovou grilovací omáčku s chilli si přichystat doma. Do meruňkové omáčky s cibulí je zapotřebí ještě ocet, voda, máslo, pepř a sůl.  

Směs je variantou meruňkového čatní. Její chuť je sladkokyselá a spolu s masem vytváří báječný chuťový zážitek. Tak, jak to má při správné grilovačce být.  

Sladkokyselé

Sladkokyselá omáčka nebo polévka je běžným pojmem v nabídkách čínských restaurací. Právě pro asijskou kuchyni je totiž tento mix dvou zdánlivě naprosto odlišných chutí typický. Ačkoliv na první…

Jak připravit pikantní meruňkovou omáčku s cibulí

Na přípravu meruněk s cibulí budete potřebovat: 9 větších vypeckovaných, zralejších meruněk, 2 středně velké cibule, 3 cm čerstvého zázvoru, 4 lžíce brusinkové omáčky s chilli, 1 lžíci octa, 4 lžíce vody, 1 tenký plátek másla, pepř a sůl.

Jak na to? Cibule oloupejte. Jednu cibuli nakrájejte na tenké půlměsíčky. Připravte si kastrůlek s vařící vodou, přidejte do něj cibuli a minutu ji převařte. Pak cibuli nechte okapat a odložte stranou.

Také druhou cibuli nakrájejte na tenké půlměsíčky, meruňky omyjte, zbavte pecky a pokrájejte je na menší kousky. Zázvor oloupejte a nastrouhejte nebo nakrájejte na velmi tenké nudličky. Do kastrolu dejte plátek másla, nechte ho rozehřát a na něj přesuňte pokrájenou cibuli. Nechte ji zesklovatět.

Asi po 3 minutách přidejte meruňky, zázvor, ocet s vodou a brusinkovou omáčku. Vše promíchejte a vařte pomalu a za stálého promíchávání deset minut. Na závěr vmíchejte odloženou cibuli, podle potřeby osolte, případně opepřete. 

Náš tip: Pokud máte meruňky, můžete vyzkoušet také zavařeninu podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více