Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlý švestkový koláč: Vláčnost mu dodají šťavnaté švestky, lehce karamelové aroma třtinový cukr, jemnou vůni pak skořice
Zdroj: Toprecepty, LukasM

Když se objeví na stromech švestky, znamená to, že se léto pomalu blíží ke konci. Kromě sladkých knedlíků si švestky nejčastěji užíváme v různých koláčích. Nemusí být vždy z kynutého těsta, výborný je i z jednoduchého hrníčkového.

Jaký koláč ze švestek

Švestky nejvíce používáme ve sladké kuchyni. Hned po švestkových knedlících a kompotech jsou to právě různé varianty koláčů. Nejrychlejší koláče se připravují podle hrníčkových receptů a bývají lité na plech. Můžeme připravit švestkový koláč s drobenkou. Je nadýchaný, šťavnatý a voňavý.

Co je potřeba na hrnkový švestkový koláč

Na hrnkový koláč je především potřeba správná odměrka, tedy hrnek o obsahu 250 ml. A pak už přicházejí na řadu suroviny: polohrubá mouka, prášek do pečiva, cukr krupice nebo moučka, olej, mléko, vejce, sůl a samozřejmě pevnější švestky.

Jak vylepšit švestkový koláč

Můžeme si připravit klasické těsto i drobenku, ale také si můžeme pohrát s chutěmi. Místo klasického bílého cukru využijeme třtinový, který dodá karamelové aroma. V drobence se zase krásně uplatní voňavá skořice, případně vanilkový cukr. Drobné změny dělají s chutí divy. 

Švestky

Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…

Jak upéct rychlý švestkový koláč

Na přípravu hrnkového koláče budete potřebovat: 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, ¾ hrnku moučkového cukru, 1 hrnek mléka, ¾ hrnku oleje, 1 vejce a vypeckované švestky. Na drobenku: 1 hrnek hrubé mouky, 80 g másla, ½ hrnku cukru krupice nebo třtinového cukru a případně lžičku skořice. Na vymazání a vysypání plechu: tuk a hrubá mouka.

Jak na to? Švestky očistěte, rozpulte a vypeckujte. Ve vyšší misce si připravte drobenku z mouky, rozkrájeného másla, cukru a případně skořice. Vše propojte, měla by vzniknout drobivá směs.

Troubu vyhřejte na 180 °C. Připravte si hluboký plech vyložený pečicím papírem nebo ho vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Do hluboké mísy prosejte mouku a prášek do pečiva. Přidejte cukr, vše promíchejte a přilijte mléko, olej, a nakonec do mísy rozklepněte vejce. Vypracujte těsto a nalijte ho na plech. Navrch dejte půlky švestek řezem nahoru. Na švestky nasypte drobenku a připravený plech dejte do vyhřáté trouby. Pečte asi půl hodiny do zezlátnutí drobenky.

Náš tip: Připravte si rychlý švestkový koláč podle tohoto videoreceptu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více