Bramboráky s kysaným zelím v těstě: Zelí bramboráky odlehčí, dodá jim nakyslou chuť a díky němu jsou i šťavnatější
15. 8. 2023 Vaření
Brambory jsou po celý rok důležitou součástí našeho jídelníčku. Bramborové placky nebo bramboráky patří mezi kulinární poklady tradiční české kuchyně a dají se připravit na řadu způsobů.
Proč dát do bramboráku kysané zelí
Brambory patří k základním potravinám, které máme většinou doma. Dá se z nich uvařit sytá polévka, zapékají se, smaží, mohou z nich být i placky. Stejně tak kysané zelí v našich kuchyních není nijak výjimečné.
Kombinace bramboráku a kysaného zelí je regionální variantou klasické verze. Ať už zelí dáváme navrch nebo ho zapracujeme do těsta, získáme příjemně nakyslou chuť tohoto pokrmu.
Mohlo by vás zajímat
Jak se liší zelňáky a bramboráky s kysaným zelím
Zelňáky a bramboráky se zelím mají řadu ingrediencí společných, přesto se významně liší. V případě zelňáků totiž významně převládá zelí, zatímco u bramboráků je více brambor. V některých variantách zelňáků brambory dokonce chybí.
Jaké brambory na bramboráky
Na bramboráky se výborně hodí varný typ C. Tyto brambory jsou moučnaté a těsto pak lépe drží pohromadě. Když brambory nastrouháme nahrubo, budou křupavější na rozdíl od obvyklé jemné verze. Ta zase lépe drží pohromadě a je hutnější.
Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…

Jak připravit bramboráky s kysaným zelím v těstě
Na bramboráky s kysaným zelím budete potřebovat: 8 větších brambor, 1 větší cibuli, 4-5 lžic polohrubé mouky, 1 vejce, 5 stroužků česneku, 1 sáček kysaného zelí, majoránku, pepř, sůl a olej nebo sádlo na smažení.
Jak na to? Brambory očistěte a nastrouhejte je nahrubo do mísy a chvíli nechte odstát, aby z nich pustila přebytečná tekutina. Rukama pak brambory stlačte a nechte odstraňte z nich vodu. Do mísy rozklepněte vajíčko, přisypte mouku, sůl, pepř, dlaní promněte majoránku. Česnek očistěte a rozmačkejte, přidejte ke směsi a vše promíchejte. Kysané zelí slijte a pokrájejte najemno. Přidejte ho do mísy a znovu důkladně promíchejte.
Pánev rozpalte a na olej dávejte lžící těsto, ze kterého vytvořte tenčí placičky. Počkejte, než se vytvoří pevný kraj bramboráku, pak ho můžete obrátit. Osmažte i z druhé strany dozlatova. Hotové bramboráky dávejte na papírové ubrousky a nechte odkapat olej.
Náš tip: Připravte si šumavský bramborák, do kterého se k česneku a majoránce přidává ještě lovecký salám, podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vykostit kuřecí stehna? Vykostění zabere jen chvíli a šťavnaté stehenní řízky využijete do spousty pokrmů
Stehenní kuřecí maso je daleko šťavnatější a křehčí než prsní. V obchodě jsou k dostání kuřecí stehna s kostí, které můžeme péct v celku, nebo již… Číst více
Čím plníme kuřecí stehna? Vyzkoušejte nádivku z housky, zeleninu či uzeninu
Nejlepším způsobem přípravy kuřete je vaření, a to ideálně pomalu tažený vývar. Dobrou volbou je také vaření v páře nebo dušení. Pro ozvláštnění… Číst více
Luxus na talíři v Prostřeno! Steak Wagyu za dva tisíce! Jak k němu ladí francouzské brambory grenaille?
Pokerový hráč Honza chce v pátek soutěžící v… Číst více
Tři božské večeře do 50 korun: Recepty na voňavá kuřecí stehna, snadné rizoto i zapečené těstoviny
Večeře do 50 korun je pořádnou výzvou, přesto se… Číst více
Šéfkuchař Lukáš Neckář se v dětství inspiroval kuchařkou kačera Donalda. Dnes má školu sushi a učí děti i dospělé jíst zdravě a chutně
Lukáš Neckář zastává názor, že asijská kuchyně… Číst více
Nejlepší sushi na světě dělá Čech! Richard Tomáš získal první místo v mezinárodní soutěži World Sushi Cup Japan. Tohle ukázal porotě!
Český sushi master Richard Tomáš uspěl v… Číst více
Jak vyudit kuřecí stehna v domácí udírně? Poradíme, jak maso naložit i vyudit
Při uzení se využívá jedinečných konzervačních a chuťových vlastností kouře. Kuře můžeme vyudit celé, jednodušší je ale udit jednotlivé porce.… Číst více
Recepty z kuřecího masa: Nechte se inspirovat výběrem z našeho receptáře
Kuřecí je jemné a chuťově výtečné maso s vysokým podílem bílkovin a s minimem kalorií. Ať už si vyberete celé kuře nebo jen části z prsou, stehen či… Číst více
Jiří Helekal připravil kuře se „šmatlafundou“: Vařím, na co stačím, kuchař taky nemusí umět zpívat, říká zpěvák
Jiřina Bohdalová ve svém pořadu Hobby naší doby… Číst více
Domácí křenová pomazánka je pikantní pochoutkou, která se skvěle se hodí na chlebíčky i k pečenému masu
Křenová pomazánka patří k těm oblíbeným, které… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více