Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

kotlíkový guláš
Zdroj: Toprecepty

Jsme národem chalupářů a chatařů. Čas venku ale chceme obvykle trávit jinak než v kuchyni. Navíc na chalupě či chatě obvykle nemáme ani takové vybavení jako doma. Proto se musí vařit jinak, jednoduše, přesto dobře.

Vaření na chalupě

Zkušeným chatařům a chalupářům je to jasné, pro začátečníky si jen zopakujme: Na chalupě potřebujete mít k dispozici základní suroviny, které dlouho vydrží a nejsou náročné na skladování. Hodí se těstoviny, rýže, bulgur, olej, ale taky zásoby cukru, soli, kávy, čaje a koření. Dlouho "ve špajzce" vydrží také veškeré zavařeniny, kečup, hořčice a pochopitelně konzervy.

S minimem prostoru nebo minimem výbavy se taky dá čarovat. Na chalupě i chatě skvělě využijete remosku. Mnozí z nás mají tento český poklad i desítky let a stále funknčí! Pokud mezi tyto šťastlivce nepatříte, vsaďte na pomalý hrnec. Způsobem vaření se termosce podobá.

Variantou je také elektrická pánev. Ve všech třech zmíněných přístrojích můžete nejen vařit, ale i dusit, smažit, péct a zapékat. Skvělé je také vařit venku, třeba na otevřeném ohni, pak se bude hodit velký kotlík. Ať už na chalupě v kuchyni příliš času trávit nechcete nebo v ní máte málo místa a špatné podmínky, potřebujete vařit jednoduchá jídla, která nezašpiní mnoho nádobí a zároveň budou výborná. Co tedy uvařit?

Z jednoho pekáčku

Rychlost a minimum nádobí, to je základním předpokladem vaření na chalupě. Právě jídla z jednoho pekáčku jsou tou skvělou volbou. Na chalupu bezesporu patří a každéhé zálesáka potěší třeba špekáčky na pivě, nebo špekáčky na leču, pečené v remosce. 

Zapomenout nelze ani na klasické zapečené brambory, třeba v jednoduché verzi brambor s bylinkami a česnekem, což rozhodně není žádná věda. Poskládané pokrájené brambory zasypané bylinkami a česnekem jsou snad tím nejjednodušším, co může být a skvěle chutnají. Stačí zasypat sýrem nebo zalít vajíčkem a hned máte jinou variantu jídla.

Rychlovkou z jedné pánve je chalupářská omeleta z chipsů a vajec. Připravte si ji podle naší šéfredaktorky Šárky:

Přesnídávkové polévky

Přesnídávkové polévky výtečně poslouží jako samostatný chod. Pokud nemáte sporák, můžete si připravit polévku na otevřeném ohni v kotlíku. S tímto jídlem je spojena dávka dobrodružství. A co si připravit? Můžete vsadit na kotlíkovou polévku. Abyste v kotlíku nemuseli připravovat vývar, můžete si ho přichystat předem a zavařit. Pak ho budete mít na chatě pro případ potřeby. Vývar zavařujte při teplotě 100 °C zhruba hodinu, další den ještě proces zopakujte znovu, asi 45 minut.

Vhodné jsou i polévky jako je bramboračka, případně květáková polévka. Zahustit můžete najemno nakrájenou bramborou.

Guláše 

Co může být lepšího, než si na chalupě uvařit dobrý gulášek? Stačí k němu kousek chleba, nebo klidně kupovaný knedlík a večeře je jak malovaná. Na chatě či chalupě můžete vsadit na buřtguláš podle našeho prověřeného receptu, nebo si udělejte poctivý hovězí guláš, případně vsaďte na bezmasý cuketový guláš, nebo lesem vonící houbový guláš

Houbová jídla

V okolí chalup často bývají lesy a tam zase houby. Vydejte se na lov, a když se poštěstí, nasbíráte jídlo přinejmenším na večeři. Základem je samozřejmě houbová smaženice. Je velmi rychlá a zasytí. Jen je potřeba houby dobře tepelně upravit.

Co dalšího připravit z hub? Třeba rychlý houbový pekáček s bylinkami a smetanou. Můžete k tomu přidat i brambory a budete mít přichystáno skutečně vydatné jídlo. Nezapomeňte ani na houbové řízky, i ty zvládnete v remosce. Výborné jsou i studené.

A klasikou, která nezestrárne, je houbová omáčka.  

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Moučníky, které voní lesem

Co může být lepšího, než když to chatou nebo chalupou zavoní něčím sladkým. K chalupě se hodí třeba dvojctihodné koláčky, které v omezených podmínkách a bez drahých kuchyňských robotů dělávaly už naše prababičky. Ale pokud chcete něco snazšího, udělejte bublaninu z remosky

Šlehačková bublanina je vláčná a chutná skvěle

 

Recepty k tomuto článku