5 nejlepších večeří na chalupě: Čertovské špekáčky na leču nebo chalupářská omeleta chutnají božsky. Takhle snadno je připravíte
8. 8. 2022 Vaření
Jsme národem chalupářů a chatařů. Čas venku ale chceme obvykle trávit jinak než v kuchyni. Navíc na chalupě či chatě obvykle nemáme ani takové vybavení jako doma. Proto se musí vařit jinak, jednoduše, přesto dobře.
Vaření na chalupě
Zkušeným chatařům a chalupářům je to jasné, pro začátečníky si jen zopakujme: Na chalupě potřebujete mít k dispozici základní suroviny, které dlouho vydrží a nejsou náročné na skladování. Hodí se těstoviny, rýže, bulgur, olej, ale taky zásoby cukru, soli, kávy, čaje a koření. Dlouho "ve špajzce" vydrží také veškeré zavařeniny, kečup, hořčice a pochopitelně konzervy.
S minimem prostoru nebo minimem výbavy se taky dá čarovat. Na chalupě i chatě skvělě využijete remosku. Mnozí z nás mají tento český poklad i desítky let a stále funknčí! Pokud mezi tyto šťastlivce nepatříte, vsaďte na pomalý hrnec. Způsobem vaření se termosce podobá.
Variantou je také elektrická pánev. Ve všech třech zmíněných přístrojích můžete nejen vařit, ale i dusit, smažit, péct a zapékat. Skvělé je také vařit venku, třeba na otevřeném ohni, pak se bude hodit velký kotlík. Ať už na chalupě v kuchyni příliš času trávit nechcete nebo v ní máte málo místa a špatné podmínky, potřebujete vařit jednoduchá jídla, která nezašpiní mnoho nádobí a zároveň budou výborná. Co tedy uvařit?
Mohlo by vás zajímat
Z jednoho pekáčku
Rychlost a minimum nádobí, to je základním předpokladem vaření na chalupě. Právě jídla z jednoho pekáčku jsou tou skvělou volbou. Na chalupu bezesporu patří a každéhé zálesáka potěší třeba špekáčky na pivě, nebo špekáčky na leču, pečené v remosce.
Zapomenout nelze ani na klasické zapečené brambory, třeba v jednoduché verzi brambor s bylinkami a česnekem, což rozhodně není žádná věda. Poskládané pokrájené brambory zasypané bylinkami a česnekem jsou snad tím nejjednodušším, co může být a skvěle chutnají. Stačí zasypat sýrem nebo zalít vajíčkem a hned máte jinou variantu jídla.
Rychlovkou z jedné pánve je chalupářská omeleta z chipsů a vajec. Připravte si ji podle naší šéfredaktorky Šárky:
Přesnídávkové polévky
Přesnídávkové polévky výtečně poslouží jako samostatný chod. Pokud nemáte sporák, můžete si připravit polévku na otevřeném ohni v kotlíku. S tímto jídlem je spojena dávka dobrodružství. A co si připravit? Můžete vsadit na kotlíkovou polévku. Abyste v kotlíku nemuseli připravovat vývar, můžete si ho přichystat předem a zavařit. Pak ho budete mít na chatě pro případ potřeby. Vývar zavařujte při teplotě 100 °C zhruba hodinu, další den ještě proces zopakujte znovu, asi 45 minut.
Vhodné jsou i polévky jako je bramboračka, případně květáková polévka. Zahustit můžete najemno nakrájenou bramborou.
Mohlo by vás zajímat
Guláše
Co může být lepšího, než si na chalupě uvařit dobrý gulášek? Stačí k němu kousek chleba, nebo klidně kupovaný knedlík a večeře je jak malovaná. Na chatě či chalupě můžete vsadit na buřtguláš podle našeho prověřeného receptu, nebo si udělejte poctivý hovězí guláš, případně vsaďte na bezmasý cuketový guláš, nebo lesem vonící houbový guláš.
Houbová jídla
V okolí chalup často bývají lesy a tam zase houby. Vydejte se na lov, a když se poštěstí, nasbíráte jídlo přinejmenším na večeři. Základem je samozřejmě houbová smaženice. Je velmi rychlá a zasytí. Jen je potřeba houby dobře tepelně upravit.
Co dalšího připravit z hub? Třeba rychlý houbový pekáček s bylinkami a smetanou. Můžete k tomu přidat i brambory a budete mít přichystáno skutečně vydatné jídlo. Nezapomeňte ani na houbové řízky, i ty zvládnete v remosce. Výborné jsou i studené.
A klasikou, která nezestrárne, je houbová omáčka.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Moučníky, které voní lesem
Co může být lepšího, než když to chatou nebo chalupou zavoní něčím sladkým. K chalupě se hodí třeba dvojctihodné koláčky, které v omezených podmínkách a bez drahých kuchyňských robotů dělávaly už naše prababičky. Ale pokud chcete něco snazšího, udělejte bublaninu z remosky.
Šlehačková bublanina je vláčná a chutná skvěle
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Máte pocit, že vám to najednou nějak nemyslí? Zařaďte do jídelníčku tyto potraviny!
Strava významným způsobem ovlivňuje fungování… Číst více
Kadeřávek snese mrazy a sklízí se celou zimu. Jak jej připravit, abychom si pochutnali
Kadeřávek v zimě Kadeřávek získává teprve s příchodem mrazů správnou křehkost, jemnost a nejlepší chuť . Pěstování této dvouletky je nenáročné, v… Číst více
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
Jak na želatinu Želatina je živočišného původu a prodává se prášková nebo v plátcích. Vždy je nutno ji předem namočit na asi 15-30 minut do studené… Číst více
16 báječných sladkých dobrot se želatinou, na které se nám sbíhají sliny
Želatinu známe jako sladký barevný přeliv přes ozdobně naskládané ovoce na moučníku. Želatina sama nemá žádnou barvu a chuť, jen jemně voní po klihu.… Číst více
Jahodové řezy jsou lahodné a osvěžující. Připravujeme je z čerstvých jahod během jahodové sezony
Spodní vrstvu krémových řezů tvoří obvykle nadýchaný piškot, následuje jemný smetanový nebo tvarohový krém, horní vrstvu vytvoříme z čerstvých jahod,… Číst více
Mangoldové listy jsou skvělou náhradou špenátu, řapíky využijeme jako chřest. Mangold sklízíme během léta a na podzim
Pěstují se dvě formy mangoldu - špenátová forma s tenkými řapíky a silně zvlněnými velkými listy se upravuje, jak už její název napovídá, obdobně… Číst více
Tohle zvládnou i děti: Vyrábíme zdravé a chutné domácí gumové medvídky
Přiznejte se; kdo z vás dětem tajně neujídá… Číst více
Bez kávy ráno nefungujete? Zkuste nastartovat den jejími zdravějšími alternativami
Řada lidí si neumí představit ráno, které… Číst více
7 nejlepších receptů na malinové řezy. Čerstvé maliny mají krásnou barvu a výbornou chuť
Pěstujeme-li na zahradě opakovaně plodící maliníky, které jsou úrodné, máme dostatek čerstvých plodů od července až do prvních mrazíků. Maliny, na… Číst více
Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?
Sezóna špenátu vrcholí, a tak si pojďme říct, jak… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více