Michelangelo Buonarroti při práci zapomínal jíst, ale jako správný Ital musel mít plněné těstoviny s rajčatovou omáčkou
19. 8. 2023 Historie a zajímavosti
Renesanční malíř a sochař Michelangelo Buonarroti byl často zván do domů předních šlechticů i papeže. Přítomnost významného umělce byla ozdobou jejich hostin. A Michelangelo si rád užíval dobrého jídla a pití.
Byl vybíravý a náročný jedlík
Z dopisů, které Michelangelo psal svému synovci Lionardovi, víme o jeho lásce k dobrému jídlu a pití. Umělec byl dost vybíravý jedlík. Lionardo mu posílal sýry, jablka a hrušky, cizrnu, zelené fazolky a hrášek, prosciutto, klobásy, olivový olej a víno Trebbiano.
Ve svém domě v Římě domě umělec udržoval sklep s kvalitním vínem a sýry. Na zahradě Michelangelo mohl sklízet fíky, hrozny, broskve a granátová jablka. Běhaly tam také slepice, takže také měl stálou zásobu vajec. Od Cornelie, vdovy po dlouholetém pomocníkovi Francescu Amatori, pravidelně dostával prosciutto, sýry a klobásy.
Mohlo by vás zajímat
Když pracoval, jídlo odbýval
Často ale životopisci popisují Michelangela jako střídmého člověka, který si vystačil se sýrem, chlebem a vínem. Jak to bylo doopravdy? Když umělec pracoval na výzdobě Sixtinské kaple, což trvalo více než pět let, byl tak zaujatý prací, že zapomínal jíst.
Svědectví o jeho chuťových prevencích se zachovalo na seznamu, podle kterého mu měl sluha nakoupit. Protože byl negramotný, Michelangelo doplnil nákupní seznam ilustracemi. A my tak víme, že chtěl ančovičky a solené sledě, chléb, dva druhy vína. Objednal si dvě misky dušeného fenyklu a tortelliny – z toho můžeme usuzovat, že očekával u večeře společnost.
Mohlo by vás zajímat
Plněné raviolli
Podle různých písemných záznamů patřily mezi jeho nejoblíbenější jídla tortelliny nebo raviolli, tedy plněné těstoviny přelité rajčatovou omáčkou. Pojďme si připravit plněné raviolli, které by určitě chutnaly i slavnému umělci. Budete potřebovat:
na těsto
- 400 g hladké mouky
- 2 vejce
- 100 ml vody
- sůl
- 1 lžíce olivového oleje
- na náplň (strouhaný sýr nebo ochucené mleté maso)
- 1 vejce na pomazání
na rajčatovou omáčku
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 konzervu loupaných rajčat (cca 400 g)
- 3 stroužky česneku, prolisovaného
- sůl
- pepř
- oregano
- tymián
- kousek másla
- strouhaný sýr
- čerstvou bazalku na ozdobu (nemusí být)
- Nejprve si připravte těsto. Do důlku v prosáté mouce si rozklepněte vejce. Přidejte vodu, sůl, lžíci olivového oleje a vypracujte pružné těsto.
- Těsto rozválejte na čtyři stejné pláty. Na dva díly těsta vytvořte lžící hromádky náplně (např. strouhaný sýr nebo ochucené mleté maso). Okraje pomažte rozšlehaným vejcem, přikryjte zbylými pláty těsta a rukama důkladně přimáčkněte kraje, stejně tak kolem jednotlivých hromádek.
- Vzniklé raviolli vykrajujte (pokud nemáme formičku, můžete použít například sklenici) a poté vařte v osolené vroucí vodě 4 až 6 minut.
- Mezitím připravte rajčatovou omáčku. Na pánvi rozpalte olej, přidejte loupaná rajčata a utřený česnek. Vše dobře rozmačkejte a nechte pár minut provařit tak, aby vzniklo rajčatové pyré. Podle chuti osolte, opepřete a přidejte oregano a tymián.
- Uvařené raviolli, sceďte a promastěte trochou másla, aby se nelepily. Přelijte je hotovou rajčatovou omáčkou, posypte strouhaným sýrem a podle možností ozdobte čerstvou bazalkou. Ihned podávejte.
Náš tip: Výborné těstoviny s rajčatovou omáčkou si můžete jednoduše připravit i podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
tastingtable.com: The Foods On Michelangelo's Illustrated Grocery List
italianjournal.it: What Artists Ate?
slurrp.com: What Michelangelo Ate
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Kdy je nejlepší čas upéct perníčky a kdy marokánky? Kalendář vánočního pečení poradí
Naplánovat si práci tak, abychom se vyhnuli zbytečnému stresu a chaosu, je potřeba obzvlášť před významnými událostmi a svátky, jakými jsou i Vánoce.… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit ve čtvrtém adventním týdnu? Především na nepečené cukroví, náplně a vánočky
Zaměříme se na nepečené cukroví, k výběru máme mnoho lahodných a jednoduchých druhů. Také upečeme vánočku, případně i závin s jablky, a další zákusky… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá dokonalou žemlovku na plech. S tvarohem a rumem chutná božsky!
Obyčejné jídlo našich babiček může zazářit také… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá svůj vyhlášený holandský řízek. Jedna ingredience dělá jídlo božským
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Připravme se na poklidné prožití adventu bez chaosu a stresu. Dobré plánování je základem
Dárky objednáme a koupíme v předstihu, ve volných chvilkách je podle možnosti i zabalíme. Spoustu dárků můžeme vyrobit vlastními silami a výborným… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Co si naplánovat na druhý adventní týden
Týden po druhé adventní neděli bychom měli mít hotová těsta, odleželá v chladu, a postupně je odebírat a zpracovávat. Je čas na sněhové pečivo z… Číst více
MasterChef Česko 2022: Slanina guanciale je běžně k dostání a vylepší chuť mnoha jídel, od špaget po omeletu
V posledním díle MasterChefa musela Betty vařit… Číst více
Black Friday: Kuchařky, kulinární kurzy, kalendáře a další se slevou až 50 % už čekají na všechny gurmety
Váháte, co sami sobě nebo svým blízkým nadělit… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Co si připravit, než začneme péct. Rady a tipy, které se vyplatí, práce nám pak půjde lépe od ruky
Než začneme péct, zkontrolujeme, zda máme nakoupené a nachystané vše potřebné, aby naše přípravy nebyly plné zmatků a nervozity. Hodí se připomenout… Číst více
Skvělý mrkvový dort podle paní Columbové z Hliněné bašty: Moučník voní skořicí a ořechy a je neskutečně vláčný
Restauraci Hliněná bašta najdete v Průhonicích u… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více