Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Leonardo da Vinci zapisoval, co jedl, míchal si koktejl s růžemi a nikdy neodolal vydatné polévce minestrone
Zdroj: Freepik, user14908974, Lattanzio Querena - DeAgostini, Public Domain/koláž Toprecepty.cz

Víte, že Leonardo da Vinci rád všechno zapisoval? Zanechal tisíce stránek plných poznámek, kreseb, a záznamů ze svého každodenního života. Díky tomu dnes mimo jiné máme představu i o tom, co geniální renesanční umělec rád jedl.

V knihovně měl první tištěnou kuchařku

Své pomocníky a učně posílal na trh, aby přinášeli košíky plné mouky, vajec, masa a ryb. Ačkoli podle záznamů se na nákupních seznamech často objevovalo maso nebo klobásky, vědci se stále přou o tom, jestli slavný malíř byl či nebyl vegetarián. On sám ale nikdy neuvedl, že by se masu vyhýbal.

Ve své osobní knihovně měl Leonardo da Vinci (1452–1519) první tištěnou kuchařku na světě – De honesta voluptate et valetudine (O upřímné radosti a zdraví), jejíž autorem byl italský renesanční spisovatel a gastronom Bartolomeo Platina.

Láska k jídlu na plátně

Umělcova láska k jídlu se projevovala i v jeho díle. Na prostřeném stole slavného obrazu Poslední večeře najdeme například Leonardovu oblíbenou rybu – úhoře, bochníky chleba a karafy s vínem. Sám Leonardo byl velký gurmán a u stolu měl rád společnost.

„Pokud chcete být zdraví, dodržujte tento režim. Nejezte, když nemáte chuť k jídlu, a večeřte zlehka, dobře žvýkejte, a cokoli si vezmete, mělo by být dobře uvařené a z jednoduchých surovin.“

Recepty na telecí i na koktejl s růžemi

V jeho zápiscích najdeme i recepty. Mezi nimi například na závitky z telecího masa se zeleninovou nádivkou. Víme také, že si rád pochutnal na vejcích plněných směsí ze žloutků, tvrdého sýra a rozinek.

Oblíbeným nápojem byla tzv. acquarosa (růžová voda). Z dnešního pohledu jde vlastně o koktejl, kde se destilát (zřejmě grappa) míchal s tehdy vzácným cukrem, citronem a sušenými květy růží. Dobré jídlo ale Leonardo častěji zapíjel vínem, který ředil vodou.

„Nechte své víno smíchat s vodou, užívejte ho po malých dávkách. Ne mezi jídly, ani na lačný žaludek.“

Nejoblíbenější byla minestrone

Ze zápisku také víme, že mezi umělcova nejoblíbenější jídla patřila vydatná italská polévka minestrone. Na tu budete potřebovat: 250 g pikantní tepelně nezpracované klobásky určené na grilování, 3 řapíky řapíkatého celeru nakrájené na plátky, 3 mrkve nakrájené na kolečka, 1 nadrobno nasekanou cibuli, 3 stroužky drceného česneku, 1 lžíci čerstvého oregana (nebo 1 lžičku sušeného), sůl, 8 šálků zeleninového vývaru, 750 g cukety (cca 3 kusy) nakrájené na plátky, 1 plechovku (400 g) konzervovaných rajčat nakrájených na kousky, 1 plechovku (400 g) bílých fazolí, 3 šálky těstovin (nejlépe penne), čerstvě strouhaný parmazán.

  1. Na středním plameni zahřejte velký hrnec se silným dnem. Přidejte maso z klobásy, oddělujte ho vařečkou a opékejte, dokud nezíská lehce hnědou barvu. 
  2. Maso z klobásy pak přendejte do malé misky a odložte stranou.
  3. Vylijte skoro všechen tuk, který zůstal v hrnci, nechte ho jen trochu na dně. Přidejte celer, mrkev, cibuli, česnek, oregano a ½ lžičky soli a za občasného míchání opékejte, dokud zelenina nezměkne.
  4. Nalijte vývar, přidejte cuketu, rajčata, fazole, opečené maso z klobásy a 1 lžičku soli a přiveďte k varu. Pak stáhněte plamen a na mírném ohni vařte zakryté 25 až 30 minut. 
  5. Mezitím v jiném hrnci uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Slijte a odstavte stranou. Podle potřeby ještě dosolte.
  6. Do každé polévkové misky vložte malou porci těstovin (asi ½ šálku). Na těstoviny nalijte polévku. Posypte parmazánem a podávejte.

Náš tip: Pokud jste při čtení dostali chuť na polévku, vyzkoušejte kedlubnovou podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací: 

lacucinaitaliana.com: Dinner with Leonardo da Vinci: Menu and 5 Recipes from the Genius of the Renaissance

tastingtable.com: The Italian Soup That Was A Favorite Of Leonardo Da Vinci

pbs.org: What was Cooking in Leonardo da Vinci´s Kitchen?

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více