Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Manžel Marie Terezie František Lotrinský miloval francouzskou kuchyni, ale doma měl nařízeno jíst rakouská jídla
Zdroj: Wikimedia Commons, Martin van Meytens - Kunsthistorisches Museum Wien, Bilddatenbank., Public Domain

Žít v 18. století ve stínu manželky nebylo rozhodně běžné. Ačkoli manžel rakouské císařovny Marie Terezie František Štěpán byl oficiálně korunován císařem, ve skutečnosti šlo jen o titul bez politického významu. V soukromí byl skromný a okázalý život mu byl cizí. Francouzský původ nezapřel ve vztahu k dobrému jídlu.

Galantní Francouz

S manželkou Marii Terezií žili na tehdejší dobu v klidném a spokojeném manželství.  Dokonce sdíleli i společnou ložnici, což u aristokratů nebyla vůbec běžná záležitost. To mu ovšem nebránilo v občasných záletech. Jako galantní francouzský šlechtic zval dámy svého srdce nejprve na večeře do paláců mimo Vídeň. Marie Terezie ale měla své špehy, takže téměř okamžitě vždy věděla, kde se manžel zrovna „zapomněl“.

František Lotrinský bývá často zobrazován jako flegmatik, ale i příjemný, okouzlující, trochu povrchní a smyslný člověk, který možná i dobrovolně respektoval autoritu své ženy.

Vybraný jídelníček

Císařovna Marie Terezie se ráda dobře (a hodně) najedla. To měli s manželem společné. Rozdíl byl ve výběru jídelníčku. František Lotrinský byl zvyklý na vybranou francouzskou kuchyni. Ta v té době byla ovlivněna především královských dvorem Ludvíka XIV. a nabídka byla špičková.

Moderní tehdy ve Francii bylo vařit kaštanový krém s lanýži nebo dýňovou polévku. František si rád pochutnal i na zvěřinových pokrmech. Oblíbený byl zaječí guláš či pečený bažant. Každý chod se vždy zapíjel kvalitním – jak jinak – než místním vínem. Jemné moučníky se rozplývaly na jazyku a servírovaly se s horkou čokoládou nebo kakaem.

Manželka se musí poslouchat

Na podobné pochoutky si ale František Lotrinský musel nechat zajít chuť a dopřávat si je pouze při případných cestách do Francie. Marie Terezie vládla v císařské domácnosti pevnou rukou. A když se rozhodla, že v Rakousku se mají jíst rakouské pokrmy z rakouských regionálních surovin, vídeňský císařský dvůr šel příkladem. 

František tedy jako vždy poslechl a konzumoval doma pouze rakouská jídla. Abychom to ale uvedli na pravou míru: šlo o mimořádně chutné a špičkové pokrmy. A Marii Terezii se nedá upřít, že pozvedla úroveň rakouské gastronomie. Nicméně Františka táhlo jeho kulinární srdce do Francie.

Co se servírovalo na vídeňském dvoře?

Některá jídla podle názvu úplně rakousky nevypadala, ale potraviny na jejich přípravu pro císařskou kuchyni kupovaly pouze lokální. To je případ janovských paštiček, miniaturních kuliček z listového těsta plněných ochuceným telecím masem. Poměrně často byl na jídelníčku předkrm v podobě nadýchaných šneků z kynutého těsta plněný pro změnu račím masem, protože si ho oblíbila Marie Terezie. 

Z polévek se na císařském stole objevovala hrachová se smetanou, s kousky uzené ryby a malými plátky osmaženého chleba. Početná rodina Marie Terezie a Františka Lotrinského měla každý den k obědu nebo k večeři drůbež, kuře marinované v červeném víně bylo favoritem.

Pověstných sladkých teček na konec byl pokaždé velký výběr, ale ořechový dort se skořicí a muškátovým oříškem vedl.

Císařovna Marie Terezie se postupně projedla k obezitě. Její manžel také nebyl úplně nejštíhlejší. Ne zrovna ideální životospráva mohla být i jedním z důvodů, proč František Lotrinský roku 1765 v pouhých šestapadesáti letech náhle zemřel na infarkt.

Náš tip: František Lotrinský by určitě hrachovou polévku někdy rád vyměnil za nějakou typicky francouzskou, jakou je cibulačka podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací:

habsburger.net: Franz Stephan – Im Schatten Maria Theresias

falstaff.com: Die Lieblingsspeisen der Habsburger

servus.com: Ein königliches Menü à la Kaiserin Maria Theresia

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více