Francouzský král Ludvík XIV. spořádal čtyři talíře polévky i celého bažanta a snědl tolik hrášku, že to málem nepřežil
30. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Vrcholné období francouzského absolutismu je spjato s více než sedmdesátiletou vládou Ludvíka XIV. Monarcha, který většinu času strávil v nově vybudovaném zámku ve Versailles, miloval ženy a dobré jídlo.
Král Slunce se přejídal
Jeho vláda spadá do období druhé poloviny 17. a začátku 18. století. Na veřejnosti se rád stylizoval do podoby římského boha Slunce Apolla, proto si nechal říkat „Král Slunce“. Během své korunovace proslul větou: „Stát jsem já.“
Mnohem víc však proslul svým obrovským apetitem. Jedna z jeho švagrových Elizabeth uvedla, že „…dokázal sníst čtyři talíře polévky, celého bažanta, koroptev, velký talíř salátu, dva plátky šunky, skopové na česneku, talíř pečiva, to vše následované ovocem a vejci uvařenými natvrdo...“.
Mohlo by vás zajímat
Opulentní večeře s šesti až osmi chody
Král večeřel kolem 22. hodiny. Šlo o formální dvorní ceremoniál, který byl přístupný veřejnosti, jež se mohla přijít podívat na panovníka a jeho dvořany. Mohli si poslechnout hudbu v podání malého orchestru, s otevřenou pusou sledovat předváděný luxus a přičichnout k vůním dobrot, které servírovali livrejovaní číšníci – většinou šest až osm chodů a na porcích se nešetřilo.
V dobách krále Slunce byly velkolepé večeře, během kterých se přísně dodržovala tehdejší pravidla etikety. Nebylo přípustné mít na stole sklenice, a tak se obsluhující muži vznášeli se stříbrnými podnosy – nabízeli sklenku vína strávníkovi, který ji musel vypít celou najednou a pak sklenici vrátit na podnos.
Mohlo by vás zajímat
Ústřice, humr i horká čokoláda
Pokrmy se pečlivě vybíraly a kombinovaly. Na předkrm se často servírovaly čerstvé ústřice ze St. Malo nebo humr z Normandie v aspiku. Na jídelníčku byly zeleninové polévky, lanýže, foie gras s rýží, hřebenatky s ústřicovým likérem i „obyčejnější“ hovězí pečeně s mrkví. Dezert na závěr, to byly různé druhy čerstvého a kandovaného ovoce, drobné sladkosti s marmeládou nebo horká čokoláda.
Mohlo by vás zajímat
Zeleninová zahrada
Ludvík XIV. byl gurmán a labužník, rád objevoval nové věci. Jeho každodenní zábavou byl lov, takže část masa na královském stole byla ulovena Ludvíkem osobně nebo jeho dvořany. Kromě hojnosti masitých pokrmů si Ludvík XIV. pochutnával i na zelenině. Ve Versailles byla rozhlehlá ovocná a zeleninová zahrada. Tam rostly především jabloně a hrušně a pěstovala se králova oblíbená zelenina – artyčoky, chřest či saláty. Rostly tu okurky i žampiony, sladké jahody a melouny.
Mohlo by vás zajímat
Nebezpečné hrachové šílenství
V roce 1660 jeden z kuchařů královské kuchyně dovezl Ludvíku XIV. lusky čerstvého hrášku. Ten mu úplně učaroval a nemohl se ho nabažit. Šéf královských zahrad dostal za úkol vypěstovat hrášek i v klimatu drsnějším než v Itálii. A to se mu podařilo.
Množství hrášku, který se servíroval v různých jídlech nejen králi, ale i dvořanům, bylo obrovské. Není divu, že hrachové šílenství ho málem stálo život. Nadměrná konzumace hrachu působila velice často žaludeční problémy nejen králi, ale také jeho spolustolovníkům. Zažívací potíže Ludvíka XIV. byly v roce 1706 tak velké, že mu lékaři mnoho naděje nedávali. Nakonec to přežil.
Chuť k jídlu ho neopustila, ani když jako starý přišel o všechny zuby. Je až překvapivé, že při své životosprávě se král Ludvík XIV. dožil na tehdejší dobu vysokého věku, 72 let.
Náš tip: Chřest s hráškem podle našeho videoreceptu by určitě uspěl i na stole Ludvíka XIV.
Zdroje informací:
monsieur-de-france.com: Die Delikatesse von Ludwig XIV.
paris-blog.org: Le potager du roi in Versailles, der Obst- und Gemüsegarten Ludwigs XIV.
thegoodlifefrance.com: My French Life: Dinner with Louis XIV of France
verygourmand.com: The pea that almost killed Louis XIV!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Královna Marie Antoinetta milovala croissanty, vodu si nechávala dovážet a pila ji s květy pomerančovníku
Na dvoře Rudolfa II: O půstu se jedly palačinky ze štičích jiker a úhoř se pekl nadívaný kapřím masem
Manžel Marie Terezie František Lotrinský miloval francouzskou kuchyni, ale doma měl nařízeno jíst rakouská jídla
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 9 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 9 hodinami
Banana split
Přidáno před 9 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 23 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Květákové muffiny se salátem
Přidáno 27. 4. 2024 18:01
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Český král Jan Lucemburský miloval francouzskou kuchyni, ale dopřával si i vařeného bobra se sladkou omáčkou
Královské chutě: Jindřich VIII. byl gurmán, na zámku měl 18 kuchyní a tyhle lahůdky pro něj připravovalo na 200 kuchařů!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů