Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královské chutě: Jindřich VIII. byl gurmán, na zámku měl 18 kuchyní a tyhle lahůdky pro něj připravovalo na 200 kuchařů!
Zdroj: Wikimedia Commons/anonymous – tgFhxsGXV4YFzA – Google Arts & Culture, Public Domain

Anglický král Jindřich VIII., který vládl Anglii v první polovině 16. století, se nejvíce „proslavil“ popravami dvou z celkem šesti svých manželek. O tom, že byl milovníkem dobrého jídla a pití a že dopřával každý den dostatek jídla včetně masa i svým dvořanům, se moc neví.

V zámku bylo 18 kuchyní

Ačkoli se dnešní britská královská rodina stravuje zdravě a střídmě, někteří jejich předci byli známí svou rozmařilostí. Král Jindřich VIII., který vládl Anglii v letech 1509 až 1547, byl známý jako milovník dobrého jídla a žen za svůj život se stihl oženit šestkrát. 

Ve svém sídle v londýnském paláci Hampton Court měl král k dispozici tisícovku služebných, z nichž asi 200 lidí pracovalo v kuchyni. Aby ne, když palác měl 18 kuchyní a 50 menších místností pro přípravu ryb, výrobu pečiva a zavařování nakládání masa, ovoce a zeleniny.

Měl privilegium používat vidličku

Vzhledem k tomu, že kromě krále a jeho rodiny bylo třeba nasytit tolik hladových krků, ve velké kuchyni bylo šest otevřených ohňů s rožněm, na nichž se neustále opékala prasata a zvěřina. Odhaduje se, že v ohništích se denně spálilo šest až osm tun dubového dřeva.

Jindřich VIII. snídal kolem 10. hodiny a u jídla mu vždy dělalo doprovod kolem 30 dvořanů. K snídani se často podávaly ryby – štika, platýs, plotice. Král na rozdíl od svých spolustolovníků směl používat vidličku, kterou jedl sladké zavařeniny.

Na nedostatek jídla si nikdo nemohl stěžovat

Personál dostával jídlo dvakrát denně, a to v 10 a v 16 hodin. Záleželo na postavení dvořanů. Ti vyšší jedli v jiné jídelně a měli větší výběr. Na nižších postech byl výběr mnohem menší, ale jídla bylo hodně – na hlad si nikdo nestěžoval. Zbytky se rozdávaly chudým, kteří už čekali za branami paláce.

Ústředním bodem denního jídelníčku bylo maso pečené na rožni: vepřové nebo skopové se jedlo v běžný den. Hostiny se skládaly ze čtrnácti chodů a slavnostním pokrmem byl často páv. Oblíbená byla i pečená nadívaná labuť, která se servírovala s korunkou na hlavě.

Velryba, bobr i nakládané vnitřnosti

V pátek, kdy se podle křesťanských zvyklostí měly konzumovat pouze ryby, se připravovaly také grilované bobří ocasy. Tento hlodavec, žijící ve vodě, se podle tehdejších kritérií řadil do kategorie ryb.

A pokud jde o ryby, na dvoře krále Jindřicha VIII. se opravdu nešetřilo – kromě běžně dostupných tresek, losů či sleďů na jídelníčku často bylo maso z velryb nebo sviňuch (kytovec podobný velrybě).

Středověcí kuchaři neradi plýtvali jakoukoli částí zvířat. Hovězí plíce, slezina a vemena konzervované ve slaném nálevu nebo octu byly považovány za lahůdky.

Co je to „cockentrice“?

Tady rozmary anglického panovníka a jeho kuchařů ještě nekončí. Aby udělal dojem na francouzského krále Františka I., který ho navštívil, nařídil kuchařům podávat tzv. bájné zvíře cockentrice. Šlo o svéráznou kombinaci selátka a kapouna.

Obě zvířata se rozřízla, k přední části kapouna se přišila zadní části prasete a naopak přední část prasete k zadní části kapouna. Tato podivná „zvířátka“ se naplnila kořeněnou nádivkou z chleba a ovčího loje, pomazala marinádou z vaječných žloutků, zázvoru a šafránu a pekla na rožni.

Zeleninu nemusel, alkohol tekl proudem

Jindřich nebyl velkým příznivcem zeleniny a považoval ji za „venkovské“ jídlo. Na hodovní tabuli přesto nechyběly zelí, hrách, pórek a cibule.

Cukr byl v té době nedostatkovým zbožím, sladké pochoutky nebyly každodenní záležitostí. Přesto se často servíroval marcipán. Tento moučník z mandlí a cukru se ochucoval skořicí a pepřem.

Ke každému jídlu se podávalo velké množství piva a vína. Historici odhadují, že se na Hampton Courtu ročně vypilo víc než dva miliony litrů piva (to by stačilo na napuštění bazénu olympijské velikosti) a asi 280 000 litrů vína (to je asi 1 500 plných koupelnových van).

Zdroje informací:
hrp.org.uk: Food was an important part of court life at the palaces
scmp.com: Weird foods and eating habits of British kings and queens – from Henry VIII to Elizabeth I and Victoria

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den čerstvých rajčat

Den čerstvých rajčat

Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více