Královské chutě: Jindřich VIII. byl gurmán, na zámku měl 18 kuchyní a tyhle lahůdky pro něj připravovalo na 200 kuchařů!
15. 4. 2023 Historie a zajímavosti
Anglický král Jindřich VIII., který vládl Anglii v první polovině 16. století, se nejvíce „proslavil“ popravami dvou z celkem šesti svých manželek. O tom, že byl milovníkem dobrého jídla a pití a že dopřával každý den dostatek jídla včetně masa i svým dvořanům, se moc neví.
V zámku bylo 18 kuchyní
Ačkoli se dnešní britská královská rodina stravuje zdravě a střídmě, někteří jejich předci byli známí svou rozmařilostí. Král Jindřich VIII., který vládl Anglii v letech 1509 až 1547, byl známý jako milovník dobrého jídla a žen – za svůj život se stihl oženit šestkrát.
Ve svém sídle v londýnském paláci Hampton Court měl král k dispozici tisícovku služebných, z nichž asi 200 lidí pracovalo v kuchyni. Aby ne, když palác měl 18 kuchyní a 50 menších místností pro přípravu ryb, výrobu pečiva a zavařování nakládání masa, ovoce a zeleniny.
Mohlo by vás zajímat
Měl privilegium používat vidličku
Vzhledem k tomu, že kromě krále a jeho rodiny bylo třeba nasytit tolik hladových krků, ve velké kuchyni bylo šest otevřených ohňů s rožněm, na nichž se neustále opékala prasata a zvěřina. Odhaduje se, že v ohništích se denně spálilo šest až osm tun dubového dřeva.
Jindřich VIII. snídal kolem 10. hodiny a u jídla mu vždy dělalo doprovod kolem 30 dvořanů. K snídani se často podávaly ryby – štika, platýs, plotice. Král na rozdíl od svých spolustolovníků směl používat vidličku, kterou jedl sladké zavařeniny.
Na nedostatek jídla si nikdo nemohl stěžovat
Personál dostával jídlo dvakrát denně, a to v 10 a v 16 hodin. Záleželo na postavení dvořanů. Ti vyšší jedli v jiné jídelně a měli větší výběr. Na nižších postech byl výběr mnohem menší, ale jídla bylo hodně – na hlad si nikdo nestěžoval. Zbytky se rozdávaly chudým, kteří už čekali za branami paláce.
Ústředním bodem denního jídelníčku bylo maso pečené na rožni: vepřové nebo skopové se jedlo v běžný den. Hostiny se skládaly ze čtrnácti chodů a slavnostním pokrmem byl často páv. Oblíbená byla i pečená nadívaná labuť, která se servírovala s korunkou na hlavě.
Velryba, bobr i nakládané vnitřnosti
V pátek, kdy se podle křesťanských zvyklostí měly konzumovat pouze ryby, se připravovaly také grilované bobří ocasy. Tento hlodavec, žijící ve vodě, se podle tehdejších kritérií řadil do kategorie ryb.
A pokud jde o ryby, na dvoře krále Jindřicha VIII. se opravdu nešetřilo – kromě běžně dostupných tresek, losů či sleďů na jídelníčku často bylo maso z velryb nebo sviňuch (kytovec podobný velrybě).
Středověcí kuchaři neradi plýtvali jakoukoli částí zvířat. Hovězí plíce, slezina a vemena konzervované ve slaném nálevu nebo octu byly považovány za lahůdky.
Co je to „cockentrice“?
Tady rozmary anglického panovníka a jeho kuchařů ještě nekončí. Aby udělal dojem na francouzského krále Františka I., který ho navštívil, nařídil kuchařům podávat tzv. bájné zvíře cockentrice. Šlo o svéráznou kombinaci selátka a kapouna.
Obě zvířata se rozřízla, k přední části kapouna se přišila zadní části prasete a naopak přední část prasete k zadní části kapouna. Tato podivná „zvířátka“ se naplnila kořeněnou nádivkou z chleba a ovčího loje, pomazala marinádou z vaječných žloutků, zázvoru a šafránu a pekla na rožni.
Zeleninu nemusel, alkohol tekl proudem
Jindřich nebyl velkým příznivcem zeleniny a považoval ji za „venkovské“ jídlo. Na hodovní tabuli přesto nechyběly zelí, hrách, pórek a cibule.
Cukr byl v té době nedostatkovým zbožím, sladké pochoutky nebyly každodenní záležitostí. Přesto se často servíroval marcipán. Tento moučník z mandlí a cukru se ochucoval skořicí a pepřem.
Ke každému jídlu se podávalo velké množství piva a vína. Historici odhadují, že se na Hampton Courtu ročně vypilo víc než dva miliony litrů piva (to by stačilo na napuštění bazénu olympijské velikosti) a asi 280 000 litrů vína (to je asi 1 500 plných koupelnových van).
Zdroje informací:
hrp.org.uk: Food was an important part of court life at the palaces
scmp.com: Weird foods and eating habits of British kings and queens – from Henry VIII to Elizabeth I and Victoria
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
Ostružiník kvete později, proto nebývá poškozený přízemními mrazíky. Plodí na dvouletém prutu v srpnu a září. Pro léčebné účinky se sbírají mladé… Číst více
Ostružiny se vyznačují krásnou barvou a příjemnou chutí. Zpracujeme je do lahodných moučníků a nepečených dezertů
Na zahradách se pěstují různé odrůdy, jejichž plody se liší velikostí a chutí. Populární jsou mimořádně úrodné beztrnné odrůdy. Důležité je keře… Číst více
Den čerstvých rajčat
Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté… Číst více
Desatero rad na téma ostružiny: Černé ovoce z lesa a ze zahrad dozrává už na konci prázdnin
Ostružiny jsou nenáročnou rostlinou, která se nám za minimální péči odmění velkými sladkými plody. Ty dozrávají na konci léta a na začátku podzimu,… Číst více
Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?
Letní sezona a grilování je v plném proudu. Když… Číst více
7 druhů drobného ovoce pro snadné zahradní pěstování. Jaké ovocné druhy vysadit na podzim do zahrady, abychom mohli brzy sklízet
Výhodou drobného ovoce je brzká a spolehlivá plodnost. Zaměříme se na odrůdy, kterým se v našich podmínkách daří a jejichž pěstování není náročné.… Číst více
Dokonale ozdobený pokrm přímo svádí k ochutnání. Vyzkoušejte motýlky z cherry rajčátek podle našeho videa
Populární ovoce našich zahrádek, které rádi pěstujeme i na balkonech, dává první plody už cca 8 týdnů po vysazení. Vyberte menší oválné kousky a… Číst více
Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr
Grilujete o sto šest a už nevíte, co nad žhavé… Číst více
Jak pasírovat drobné ovoce? Máme pro vás několik možností, jak si poradit s rybízem, malinami a ostružinami
Tato jednoduchá činnost nám může dát pořádně zabrat, pokud s ní nemáme žádné zkušenosti. Postupovat můžeme buď zcela jednoduše, s běžným vybavením,… Číst více
Jak udělat ředkvičkové pickles? Kvašená zelenina je blahodárná pro naše tělo
Mléčné kvašení je kvasný proces bez přístupu vzduchu, při kterém bakterie vyrábí z jednoduchých sacharidů kyselinu mléčnou. Pro svůj velký obsah… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalá nádivka do kuřete je kromě výborné chuti také vláčná a nerozpadne se. Vyzkoušejte skvělý recept
Vnitřnosti a oblíbené pokrmy z nich. Jak nejlépe zpracovat játra, ledvinky či srdce?
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 6 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 7 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Turecký sultán Mehmed jedl jen dvakrát denně, ale miloval dušené jehněčí s medem podle tohoto receptu
Královské chutě: Egyptská královna Kleopatra snídala chleba s vínem a olivami, na oběd klidně spořádala ježka
Královské chutě: Královna Viktorie jako malá hladověla, později si dopřávala krocana plněného kachnou a pomeranč vyjídala lžičkou!