Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na vepřové maso v mrkvi? Trochu mrkve do základu a plátek másla nakonec dají omáčce výraznější chuť a jemnost
Zdroj: Toprecepty, HankaPu

Vepřové maso v mrkvi je jedním z klasických jídel našich restaurací i školních jídelen. A protože v této době sklízíme mrkev, je nejlepší si toho jednoduché, ale šťavnaté jídlo připravit právě teď.

Vepřové s mrkví k obědu

Vepřové maso i tak mrkev jsou výbornou volbou k obědu. A to především teď na podzim, kdy je k dispozici lokální mrkev, dost možná i z vlastní zahrádky. Jídlo můžeme různě dochutit, poradíme jak. 

Ingredience pro vepřové v mrkvi

Pro tento pokrm se výborně hodí libové vepřové maso, třeba plecko, případně kýta. Připravuje se na osmažené cibuli. Druhou výraznou potravinou je mrkev. Než ji dáme do jídla, měli bychom kousek ochutnat, aby nebyla hořká a nepoškodila tak výsledek. Vepřové v mrkvi je dobré chystat ve vývaru (masovém nebo zeleninovém), ale vystačíme si i s vodou.

Na ochucení se přidává mletý pepř, vhodný je i muškátový oříšek, sůl a ke konci přípravy je možné i kápnout trochu citronové šťávy. Nakonec můžeme vše zjemnit plátkem másla, které do pokrmu vmícháme.

Vylepšení vepřového v mrkvi

Mrkev se většinou přidává v druhé polovině vaření masa. Jestliže ale chceme lepší chuť, můžeme trochu nastrouhané mrkve přidat hned k základu s masem. Rozdíl je patrný.

Pokud chceme dodat tomuto jídlu trochu svěžesti, můžeme ho doplnit o hrášek, variantou je také tence pokrájená jarní cibulka nebo pórek.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Vepřové v mrkvi

Na vepřové na mrkvi si připravte: 500 g vepřového masa, 2 cibule, 500 g mrkve, 3 lžíce másla, 300 ml vývaru, 1 zarovnanou lžíci hladké mouky, špetku muškátového oříšku, citronovou šťávu, mletý pepř a sůl na dochucení.

Jak na to? Maso nakrájejte na větší kostky (2-3 cm). Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Na pánvičku dejte necelou lžíci másla a cibuli na něm osmažte dorůžova. Maso přidejte k zelenině, opepřete ho, osolte a přidejte muškátový oříšek. Restujte, dokud se puštěná šťáva nevyvaří a poté další zhruba tři minuty. Pak maso zalijte vývarem a vařte půl hodiny. 

Mrkev očistěte a nakrájejte na půlcentimetrová kolečka. Přidejte ji k masu. V kastrolu připravte ze lžíce másla a hladké mouky světlou jíšku. Přidejte ji k masu a mrkvi a vše provařte zhruba 20 minut. Mrkev zatím změkne. Dochuťte pokrm solí, pepřem a třeba i pár kapkami citronové šťávy, zjemněte zbytkem másla. K vepřovému v mrkvi se skvěle hodí vařené brambory. 

Náš tip: Připravte si vepřové maso v mrkvi podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více