Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkvové placičky: Šťavnaté placky s cibulkou a bylinkami chutnají luxusně, jsou skvělou přílohou, ale nahradí i hlavní jídlo
Zdroj: Toprecepty, Angel 666

Nemusíme připravovat placky pouze z brambor nebo cukety. Výbornou variantou jsou i placičky z mrkve. Nejenže mají skvělou chuť, ale také nádherně vypadají. Máme pro vás chuťové variace, jak si placičky upravit.

Placičky z mrkve

Obvykle si připravujeme slané placičky z brambor, v sezóně také z cukety. Ale proč si je nepřichystat i z mrkve? Mrkev je zdravá zelenina, která navíc skvěle chutná. Dá se využít ve slané i sladké kuchyni a hodí se k velkému množství pokrmů. S čím vším můžete mrkev zkombinovat do placiček? 

Ingredience do mrkvových placiček

Základem placiček je mrkev, vejce, pepř a sůl. Na zahuštění je možné využít mouku, a to ideálně celozrnnou, třeba špaldovou. Hodí se ale i jemně pomleté vločky. Někdy se do směsi používají brambory. Chuť a barvu může dodat jarní cibulka a samozřejmě bylinky, například petrželka, majoránka, tymián a třeba i estragon. Zajímavou variantou je i kari koření. Pikantnost může dodat pálivá paprika nebo špetička chilli. Pokud máme rádi, když jsou placičky křupavé, opražíme dýňová nebo slunečnicová semínka a přidáme ho do těsta. Ať už použijeme jakoukoliv kombinaci potravin, měla by mezi nimi vynikat právě mrkev. 

Zelenina

Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Mrkvové placičky

Na mrkvové placičky budete potřebovat: 3 větší mrkve, zelenou část ze 2 jarních cibulek, několik snítek čerstvého estragonu, petrželovou nať, 2 vejce, 2-3 lžíce špaldové mouky, pepř, sůl a olej na smažení.

Jak na to? Mrkev očistěte a nastrouhejte ji na hrubé slzy do mísy. Zelenou část jarní cibulky nakrájejte na tenká kolečka a přidejte je do mísy. Směs osolte a opepřete. Estragon a petrželku nakrájejte na větší kusy a přidejte je do směsi. Vajíčka rozklepněte a dejte do mísy. Nakonec přimíchejte podle potřeby špaldovou mouku.

Na pánvičce si rozehřejte vrstvičku oleje a pomocí lžíce vkládejte směs a tvarujte placičky, na mírném plameni je smažte z obou stran dozlatova. Pokud chcete dietnější variantu, upečte je v troubě podobně jako bramborové placky

Pokrmy s mrkvovými plackami

Placičky můžeme přichystat jako hlavní jídlo a přidat k nim třeba bylinkový dip. Výborně ale poslouží také jako příloha k masovým, sýrovým i houbovým pokrmům. 

Náš tip: Z mrkve si můžete připravit podle videoreceptu také výborné mrkvové řezy:

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více