Mrkvové placičky: Šťavnaté placky s cibulkou a bylinkami chutnají luxusně, jsou skvělou přílohou, ale nahradí i hlavní jídlo
28. 9. 2023 Vaření
Nemusíme připravovat placky pouze z brambor nebo cukety. Výbornou variantou jsou i placičky z mrkve. Nejenže mají skvělou chuť, ale také nádherně vypadají. Máme pro vás chuťové variace, jak si placičky upravit.
Placičky z mrkve
Obvykle si připravujeme slané placičky z brambor, v sezóně také z cukety. Ale proč si je nepřichystat i z mrkve? Mrkev je zdravá zelenina, která navíc skvěle chutná. Dá se využít ve slané i sladké kuchyni a hodí se k velkému množství pokrmů. S čím vším můžete mrkev zkombinovat do placiček?
Mohlo by vás zajímat
Ingredience do mrkvových placiček
Základem placiček je mrkev, vejce, pepř a sůl. Na zahuštění je možné využít mouku, a to ideálně celozrnnou, třeba špaldovou. Hodí se ale i jemně pomleté vločky. Někdy se do směsi používají brambory. Chuť a barvu může dodat jarní cibulka a samozřejmě bylinky, například petrželka, majoránka, tymián a třeba i estragon. Zajímavou variantou je i kari koření. Pikantnost může dodat pálivá paprika nebo špetička chilli. Pokud máme rádi, když jsou placičky křupavé, opražíme dýňová nebo slunečnicová semínka a přidáme ho do těsta. Ať už použijeme jakoukoliv kombinaci potravin, měla by mezi nimi vynikat právě mrkev.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…
Mrkvové placičky
Na mrkvové placičky budete potřebovat: 3 větší mrkve, zelenou část ze 2 jarních cibulek, několik snítek čerstvého estragonu, petrželovou nať, 2 vejce, 2-3 lžíce špaldové mouky, pepř, sůl a olej na smažení.
Jak na to? Mrkev očistěte a nastrouhejte ji na hrubé slzy do mísy. Zelenou část jarní cibulky nakrájejte na tenká kolečka a přidejte je do mísy. Směs osolte a opepřete. Estragon a petrželku nakrájejte na větší kusy a přidejte je do směsi. Vajíčka rozklepněte a dejte do mísy. Nakonec přimíchejte podle potřeby špaldovou mouku.
Na pánvičce si rozehřejte vrstvičku oleje a pomocí lžíce vkládejte směs a tvarujte placičky, na mírném plameni je smažte z obou stran dozlatova. Pokud chcete dietnější variantu, upečte je v troubě podobně jako bramborové placky.
Pokrmy s mrkvovými plackami
Placičky můžeme přichystat jako hlavní jídlo a přidat k nim třeba bylinkový dip. Výborně ale poslouží také jako příloha k masovým, sýrovým i houbovým pokrmům.
Náš tip: Z mrkve si můžete připravit podle videoreceptu také výborné mrkvové řezy:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Mléko nahradí maso, psalo se v kuchařkách 50. let. Nechyběly rady na správné dojení a na tvarohový krém dětem místo bonbónů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 12 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 12 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 13 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 22 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
10 nejlepších jídel z mrkve: Dáte si mrkvové řezy, pomazánku nebo babiččiny buchty mrkvánky?
Holka u plotny radí: Jak na dušenou mrkev, aby chutnala všem? Zásadní jsou dvě suroviny!
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička