Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět způsobů, jak využít na mrkev nasladko: Kromě tradičního salátu výborně chutnají i vláčné mrkvové řezy nebo limonáda
Zdroj: Toprecepty.cz

Mrkev je typická podzimní zelenina, kterou si vychutnáme čerstvou nejlépe v tomto období. Nemusí být ale pokaždé jen naslano jako příloha nebo dušená s masem. Skvěle chutná také nasladko.

Mrkev na podzim

Koncem léta a začátkem podzimu obvykle sklízíme mrkev, pro nás typickou základní zeleninu. Kromě toho, že je mrkev zdravá, také výborně chutná. Můžeme jí jen tak doplnit chleba s máslem nebo pomazánkou, ale také ji využít ve studené či teplé sladké kuchyni. 

1. Mrkvový salát

Nejznámější mrkvový salát je nejspíš ten, který nám chystaly maminky. Nastrouhaná mrkev (s nastrouhaným jablíčkem nebo bez něj) a vše zalité troškou citronové šťávy. Kdo má raději sladší, přidává si trošku medu nebo javorového sirupu. K mrkvovému salátu můžeme kápnout i trochu pomerančové šťávy. Pokud nevíme, jak nastrouhat mrkev, tak malou nápovědou je to, že najemno nastrouhaná pouští více šťávy a nahrubo nastrouhaná je křupavější. 

Náš tip: Přichystejte si luxusní mrkvový salát s pomerančem a smetanou.

2. Mrkvové řezy

Zelenina v dezertu zní podivně, v případě mrkve, je to ale dobrá volba. A upéct můžeme třeba vynikající řezy, ve kterých je jako základ právě mrkev ve spojení s moukou. Díky mrkvi získá dezert krásnou barvu a příjemnou chuť. Můžete si přichystat jednoduchou a rychlou mrkvovou buchtu, ale také moučník připravit s výbornou nadýchanou vrstvičkou jako v našem tipu.  

Náš tip: Upečte si mrkvové řezy s lahodným pudinkovým krémem.

3. Mrkvový dort

Místo mrkve není jen v polévce nebo třeba u kyselých okurek. Můžeme si z ní přichystat slavnostní dort. Mrkvový dort se objevil, když byl cukr drahou surovinou. Mrkev je totiž krásně slaďoučká. A zapamatujte si, že do mrkvového dortu je vhodnější polohrubá mouka než ta hladká.   

Náš tip: Velikonoční dort nemusíme připravovat jen o těchto svátcích. Podzim je ideální pro tento lahodný dort

4. Mrkvové muffiny

Mrkev můžeme využít také v muffinech. Do malých nadýchaných košíčků můžeme přidat i různé koření. Klasikou je skořice, můžeme ji doplnit i o muškátový oříšek, zázvor a dokonce i o trošku nového koření. Hodí se i vanilka. Vynikající jsou muffiny také s podmáslím. Jejich variant je spousta, některé mají dokonce čepičku s drobenkou

Náš tip: Přichystejte si výborné voňavé muffiny s podmáslím.

Podzimní

Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

5. Mrkvová limonáda

Pokud jste ještě neochutnali mrkvovou šťávu, tak byste měli vědět, že je to lahodný nápoj. A přitom jde o to využít běžné potraviny, a to jen malinko dochucené. V základu jde o jablka a mrkev, dochucené citronovou šťávou, nebo jemnější limetkou. Přidat ale můžeme třeba čerstvý zázvor, někdy také trošku medu. Místo jablka je možné využít ananasovou šťávu či džus.

Co na ni potřebujete? 2 jablka, 6 menších mrkví, asi 2 cm čerstvého zázvoru a citronovou šťávu.
Jak na to? Vše očistěte, omyjte a odšťavněte. Přidejte citronovou šťávu dle chuti a máte hotovo.

Náš tip: Připravte si podle tohoto videoreceptu vynikající mrkvové řezy:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více