

Dušené hovězí v troubě (rychle, bez tuku a bez hlídání)
Suroviny
- Propočty jsou orientační, vařila jsem podle oka pro 3 osůbky:o)
- 600 g hovězího zadního (nebo kližky)
- 2 cibule
- 2 lžíce solamylu
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce gulášového koření
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce kečupu
- 1 hovězí bujon
- 1/2 houbového bujónu
- asi 150 g hrášku (mraženého)
- 200 g žampionů (čerstvé podusit, konzervované celé hlavičky)
- pepř
- 150 ml červeného vína
- necelý litr vody (pro rozpuštění bujonu)
Postup přípravy receptu
Maso nakrájíme na kostky, cibuli na půlkolečka. Dáme do pekáčku a posypeme sypkým kořením a solamylem, vše promneme.
V horké vodě rozmícháme bujony a zalijeme maso, vše dobře utěsníme alobalem.
Pečeme bez odkrývání asi 100 minut při 200°C. Po této době odkryjeme, promícháme a přidáme víno, žampiony, hrášek a kečup. Zakryté alobalem pečeme ještě 20 minut při mírné teplotě.
Podáváme s chlebem, bramborem, těstovinami. Doporučuji použít pekáček s nepřilnavým povrchem, v jenském skle má škrob tendenci se přichytávat.
Poznámka od kuchařky
Bujony používám bio zn. Rapunzel nebo Alnatura- k dostání v DM drogerii, zeleninový(6 kostek) stojí 20 Kč, slepičí 25 Kč.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Dušené hovězí v troubě (rychle, bez tuku a bez hlídání)
-
Omáčka byla super, přidala jsem hrášek ještě i s kukuřicí a mrkvičkama. Jen to maso bylo tuhý, nevím proč? Jestli to bylo masem nebo čím.. Pekla jsem dle návodu 100 + 30 minut ( tady teda asi trochu dýl ) . Uvažuju že příště to zkusím v papiňáku.
-
Já bych to vařil v Římskem hrnci a taky jsem to vařil je pravda že se to nemusí hlídat a je vinikající Dobrou chut.M.N. :)
-
Skvělé dnešní oběd, všichni jsme si pochutali...
-
Já v troubě vařím i polévku. Zítra budu dělat znojemskou, samozřejmě také v troubě. \"Troubovaté\" vaření je supr.
-
Zajímavý nápad zkusím prosadit doma.
-
Zus pokud použijete 1 a půl bujon kostky např.Mamitta nebo mnou doporučovaný Wurzl, tak tam máte pouze stopové množství tuku.Všichni snad pochopili, že je myšleno bez přidaného tuku.
-
napůl souhlasím s kuchařoic, protože pokud použijeme "bez tuku", nemohl by tam být např. bujón, který má průměrně 40g tuku. není tam sice "tuk" sám o sobě ale i např. v kečupu tuk je (je však zase pravda, že je ho tam 1 lžíce)
-
vyborny recept...jedlo bez hlidani ma momentalne pre mna velku cenu,ked treba "hlidat" niekoho ineho
, okrem toho hribky, maso..nasa oblubena kombinacia,len ja vymenim to hovadzie za nejake ine
ukladama a davam bodik
-
Ale Kuchařoic má v podstatě pravdu,bohužel jsme zpohodlněli, máme málo času,peněz na nákup kvalitních potravin,které se tu navíc v marketech ani neprodávají.Proto používáme chemii,mraženou nebo konzervovanou zeleninu atd. Lepší už to ale asi nebude.
-
kuchařoic (neregistrovaný/á)
Myslím, že tě nikdo nenutí, abys tyto ingredience používal, ne? Zaregistruj se, přidej svuj recept, a pak zhodnotíme tvé kuchařské kvality -
-
Jakékoli recepty s bujóny tj. masoxy, konzervovanými zeleninami, gulášovými kořeními a kečupy je jsou jen variace na tragédii školních jídelen. Když to všechno vyhodíte a nahradíte čerstvou zeleninou a místo masoxů dáte hovězí nebo kuřecí vývar, tak nejen že prospějete svému zdraví (glutaman v masoxech, přečtěte si z čeho se to svinstvo vyrábí), ale dospějete ke skutečnému kouzlu. Maso má totiž samo o sobě vůni a chuť, kterou tyhle umělé hmoty jenom ničí. Pak mám výhradu k zelenině a žampiony dohromady. Prostě takový bohatší východoněmecký eintopf. Pf..
-
bylo to doprý, akorát mě tam neseděl ten kečup
-
Zizalo jsem moc ráda, že si rodinka pochutnala a díky za jedničku
-
Včera jsme měli k obědu...bylo to výborné, jen místo hrášku, který moje rodina moc nemusí, jsem dala kukuřici. Zasloužená 1