Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

září
30

Den žvýkaček


Den žvýkaček
Zdroj: freepik.com

Národní den

Věděli jste, že žvýkačka je tu s námi už minimálně od starověku. Dnes si ji můžete snadno koupit, anebo vyrobit doma, a to třeba podle našeho receptu. Ideálně to můžete zkusit 30. září, což je datum, na které připadá Den žvýkaček. 

Žvýkačka je měkká, soudržná látka určená ke žvýkání bez polykání.  Žvýkání má velmi dlouhou historii, stopy tohoto zvyku se totiž objevily už v mnoha raných civilizacích. Našim předchůdcům nešlo primárně o to, aby ze žvýkaných listů či kůry získali nějaké výživové hodnoty, ale aby si vyčistili zuby či si osvěžili dech.
A co se třeba žvýkalo před vynálezem žvýkačky, jakou znám dnes? Domorodí obyvatelé Severní Ameriky žvýkali třeba i pryskyřici ze smrkových stromů a evropští osadníci je pak napodobovali. Pryskyřice ze smrkového dřeva byla roku 1848 základem prvních komerčně vyráběných žvýkaček!

Jak vyrobit domácí žvýkačku

Žvýkačky dnes najdete na trhu v různých podobách a chutích. Nicméně máte možnost si je vyrobit sami doma, což vám dá úplnou jistotu o tom, jaké mají složení. Postup je velice jednoduchý a vyžaduje pouze několik surovin:

  • 57 g kukuřičného sirupu
  • 57 g gumové hmoty (dostupné v online obchodech)
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 2 až 10 lžiček barevného želé ve formě prášku

Do vodní lázně nalijte kukuřičný sirup, přidejte gumovou hmotu a míchejte, dokud se nespojí. Na vál s moučkovým cukrem vyložte hmotu a zapracujte cukr rukama do kompaktní hmoty. Přidejte barevné želé v prášku podle požadované barvy; více želé pro výraznější barvu. Vyválejte placku o 1 cm a nařežte na tvary. Nechte několik minut odpočinout a je hotovo.

Kdo by neměl promeškat Den žvýkaček?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více