Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud rádi vzpomínáte na minulost, anebo jste osmdesátky naopak nezažili, ohlédněte se s námi zpět do nedávné historie. Zažijte 70. a 80. léta v Československu, alespoň prostřednictvím fotografií.

Retro žije!

Od céček a sifonů přes přenosnou Teslu a Emgetonky až po nábytek z UP Rousínov v panelákovém bytě. „Husákovy děti“ a jejich rodiče tuší, o čem je řeč, ale co mladší generace? Atmosféru 70. a 80. let v Československu si můžou jedni připomenout a druzí co nejautentičtěji poznat v Retro muzeu Praha. To se otevřelo 19. května ve čtvrtém patře obchodního domu Kotva.

Plochu 2 500 metrů čtverečních zaplnilo na 12 000 unikátních předmětů. Návštěvníky čekají ukázky módy, bydlení, dobového stravování, trávení volného času, ale také komunistické propagandy a fungování undergroundu. Několik let jsme navštěvovali aukce a kontaktovali různé spolky, zároveň jsme v roce 2018 vypsali sbírku na designové předměty ze 70. a 80. let v Československu. Sešlo se nám úctyhodných 12 000 exponátů. 12 000 kusů historie a vzpomínek. Těší mě, že díky takové podpoře a nadšení můžeme tuto dobu připomenout ‚Husákovým dětem‘ a jejich rodičům, a také ji v co nejautentičtější podobě ukázat mladým lidem,“ říká Robert Vůjtek, předseda spolku Art Salon S, jenž jedinečný výstavní projekt připravuje.

Běžný život, design i trendy v Československu 70. a 80. let mapuje netradičním způsobem expozice rozdělená do 15 tematických okruhů. Hlavní část zve na návštěvu do panelákových bytů – bydlení tak typického pro tehdejší dobu. Jak se žilo v „králíkárnách“? Ve věrných replikách domácností si návštěvníci osahají klasické jádro a v kompletně zařízeném obýváku posedí na gauči, který měla snad každá rodina včetně Tesla elektroniky. Ložnice vypadá, jako by ji někdo opustil dnes ráno, stejně jako opravdu původní kuchyně s linkou typu Asta z Jitony Soběslav

Právě kuchyň vám představíme i v naší galerii. Prohlédněte si fotky a zavzpomínejte. Také jste sháněli "bombičky do sifonu", slízávali z ruky Vitacit, nabírali si polévku z cibulákového talíře, nebo na stole u babičky obdivovali mísu plnou nádherného, překrásně zbarveného, leč umělého ovoce?

Typická kuchyňská kredenc mívala plechová dvířka a uvnitř jste mohli najít smaltované nádobí a hliníkové příbory. Nechyběla ani klasická síťovka, která se ostatně už pár let do módy zase vrací. Všechny tyhle originální předměty si můžete prohlédnout v expozici Retro muzea Praha. Máte-li to daleko, nakoukněte alespoň do naší fotogalerie!

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více