Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Turecké manti: Miniaturní taštičky z tenkého těsta se plní masem i bramborami, orientální šmrnc jim dá speciální omáčka
Zdroj: Wikimedia Commons, By William Neuheisel from DC, US - Kayseri Mantısı, CC BY 2.0

Na první pohled vypadají jako ravioli, s nimiž je spojují i podobné náplně. Taštičky manti jsou ale oproti nim doslova miniaturní. Říká se dokonce, že čím jsou menší, tím jsou lepší. Stejně jako italské těstoviny se podávají s rajčatovou omáčkou. Tahle ovšem voní mátou a její pikantnost příjemně zjemňuje jogurt.

Těstoviny na zahřátí

Při zmínce o turecké kuchyni si většina lidí představí kebab, a další pokrmy už jsou u nás poměrně neznámé. V Turecku jsou ovšem taštičky manti podobně populární jako právě kebab. Tyto malé turecké ravioli se připravují hlavně v zimě, jde totiž o vynikající sytý pokrm, který dokáže báječně zahřát hlavně díky příjemně kořeněné a lehce pikantní omáčce

Pod čínským vlivem

Celý název těchto tureckých taštiček zní Kayseri mantısı. Pocházejí totiž z Kayseri, malé turecké provincie v Kappadokii, kde bývají i velmi kruté zimy, takže nějaké teplé jídlo na zahřátí přijde místním vhod. Oblíbené jsou však i v jiných částech Turecka a jde o pokrm typický i pro ruskou nebo afghánskou kuchyni.

Manti si však jsou hodně podobné i s taštičkami neboli knedlíčky oblíbenými v různých asijských kuchyních, jako jsou čínské jiaozi, baozi či mantou, korejské mandu, mongolské buuz a tibetské momo. A zřejmě čínskými knedlíčky byly manti inspirovány.  

Taštičky s dlouholetou tradicí

Historie manti sahá v Turecku až do středověku, přičemž se sem zřejmě dostaly po Hedvábné stezce přes Střední Asii prostřednictvím turkických a mongolských národů. Původně byly připravovány jako specialita pro místní panovníky a šlechtu. Postupem času se však dostaly i mezi obyčejné lidi a staly se nedílnou součástí turecké kuchyně. Tradice jejich přípravy se předávala z generace na generaci, čímž se udržela autentičnost receptu.

S masem i s bramborami

Manti mohou mít různé náplně, nejčastěji se plní výrazně kořeněnou masovou směsí, která může být hovězí nebo jehněčí. K masu se přidává cibule a koření jako třeba římský kmín, náplň však klidně může být i vegetariánská z brambor. Touto směsí se pak plní jednoduché nudlové těsto, které je nutné vyválet na co nejtenčí plát, aby bylo možné z něj tvořit co nejmenší knedlíčky. V Turecku se říká, že opravdu dobré manti jste připravili až tehdy, když se vám jich na dřevěnou lžíci vejde asi 40 kusů.

Aby byly manti co nejmenší

K rozválení těsta se tradičně používá speciální váleček zvaný oklava. Klidně ale můžete použít i běžný váleček, jen je třeba těsto vyválet opravdu dotenka. Důležité je také nepoužít do knedlíčků příliš mnoho náplně, aby se daly vytvarovat co nejmenší a bylo možné je pěkně uzavřít. Tradiční způsob skládání manti není nijak složitý, ale vyžaduje trochu cviku a času, často se proto při přípravě manti sejde celá rodina a je to vlastně taková společenská událost. 

Rajčatová omáčka nesmí chybět

Celý pokrm se nakonec ještě přelévá speciální rajčatovou omáčkou zjemněnou máslem a jogurtem a nakonec se vše posype mátou a hlavně speciálním kořením sumac, které je oblíbené nejen v turecké, ale třeba i v libanonské kuchyni. Koření se používá i na populární snídaňový pokrm vejce cibir a typická je pro něj výrazná červená barva a nakyslá chuť, které dodá pokrmu svěžest. 

Jak na manti s bramborovou náplní

Pokud vás tyto turecké taštičky manti zaujaly, můžete je vyzkoušet podle následujícího receptu s jednoduchou bramborovou náplní. Jak na to? 

Budete potřebovat: 400 g brambor typu C, 400 g hladké mouky, 1 vejce, 170 ml vody, 1 lžičku soli, 1 cibuli, 10 g petržele, 2 lžičky římského kmínu, 400 g jogurtu s 3,5 % tuku, 1 stroužek česneku, 1 lžičku citronové šťávy, 70 g másla, 70 g rajčatového protlaku, sůl, pepř, mouku na poprášení válu, mátu a sumac na ozdobu. 

  1. Brambory oloupejte, rozkrojte na poloviny, přendejte do velkého hrnce a zalijte vodou. Vodu osolte, přiveďte k varu, snižte teplotu na střední a vařte přibližně 20 minut nebo do změknutí. Poté je slijte a nechte vychladnout.
  2. Mezitím připravte těsto smícháním mouky, vejce, vody a soli ve velké míse. Hněťte, dokud nevznikne pružné těsto. Těsto vypracujte do tvaru koule, přikryjte potravinovou fólií a nechte přibližně 30 minut odpočívat.
  3. Na náplň nakrájejte najemno cibuli a petrželku. Brambory prolisujte přes struhadlo na brambory do velké mísy. Do bramborové směsi přidejte cibuli, petrželku a kmín, osolte, opepřete a dobře promíchejte.
  4. Odpočinuté těsto rozdělte na poloviny a jeden díl rozválejte na pomoučené pracovní ploše na velmi tenký plát. Zbylé těsto mezitím přikryjte. Rozválené těsto nakrájejte pomocí kolečka na pizzu na malé rovnoměrné čtverečky o velikosti přibližně 3 cm. Na každý čtverec těsta dejte malé množství bramborové náplně. Manti přeložte tak, že oba protilehlé rohy přiblížíte k sobě. Poté přeložte i zbylé dva rohy ke středu, čímž vytvoříte malou pyramidu. Pro dokončení tvaru okraje pevně přitiskněte k sobě, aby se během pečení neotevřely. Hotové manti odkládejte na pomoučený povrch, aby se nedotýkaly a nelepily se k sobě.
  5. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu k varu. Manti postupně vkládejte do vroucí vody a vařte, dokud nevyplavou na hladinu, přibližně 5 minut. Vyjměte je z vody pomocí děrované lžíce.
  6. Zatímco se manti vaří, připravte omáčky. V malé misce smíchejte jogurt s rozdrceným nebo velmi jemně nasekaným česnekem, dochuťte solí, pepřem a trochou citronové šťávy. Na rajčatovou máslovou omáčku rozpusťte na pánvi máslo, přidejte rajčatový protlak, krátce orestujte (přibližně 2 minuty), a dobře promíchejte. Dochuťte solí. Manti podávejte s jogurtovou omáčkou a rajčatovou máslovou omáčkou, posypané sumakem a sušenou mátou.

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Manti (food)
Kitchenstories.com: Kayseri mantısı (Turkish-style potato dumplings)

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více