Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Roman Paulus má na štědrovečerní tabuli nejraději kapra s bramborovým salátem.
Zdroj: Se svolením Romana Pauluse, Toprecepty.cz / koláž Toprecepty.cz

Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař Roman Paulus. Společně s rodinou je oslaví tradičně, chybět nebude ryba, cukroví ani bramborový salát. Pro Toprecepty.cz Paulus vysvětlil, proč ho vyrábí na dva způsoby, jak to mají jeho děti s kaprem, nebo kolik druhů cukroví peče.

Tátova návštěva

Kuchař oceněný šesti michelinskými hvězdami, které získal pro hotel Radisson Blu Alcron Prague, historicky často o svátcích pracoval. To se však poslední roky změnilo a snaží se být spíš doma. „Všechno si nachystáme, potom se jdeme většinou projít, abychom se nadýchali čerstvého vzduchu,“ popisuje Paulus pro Toprecepty.cz.

„Můj táta většinou slaví Štědrý den u nás i u sestry, tak se obvykle začínáme někdy po obědě scházet a povídat si, potom si dáme spíš pozdní oběd než večeři, a pak přijdou nějaké dárky,“ dodává.

Oběd nebo večeře

Na časnou večeři se podává klasika. „Já vždycky dělám kapra, ale teď spíš takový mix ryb, protože děti úplně kapra nechtějí. Dělám pár druhů ryb, krevety nebo i jiné mořské plody,“ vysvětluje kuchař se zkušenostmi ze zahraničí. „Já mám kapra rád a myslím si, že je to dobrá ryba, jen je trošku neštěstí s těmi kůstkami. Ale není důvod se mu úplně vyhýbat,“ myslí si Paulus.

Co se týká bramborového salátu, je doma u slavného šéfkuchaře netradiční situace. „Většinou připravuji trochu klasického majonézového s kořenovou zeleninou, a potom, protože jsem dlouho pracoval v Rakousku, tak udělám ještě vídeňský,“ říká.

Do tradičního salátu Roman Paulus uzeninu nedává, ale rozhodně netvrdí, že by to bylo špatně. „Není nic horšího, než když si lidé vnucují svoje pravdy a začnou se kvůli tomu hádat. Ať si to každý udělá, jak je zvyklý. Většinou, jak se to člověk naučí v rodině, tak to potom dělá celý život,“ myslí si první český šéfkuchař, který získal michelinskou hvězdu.

Jak říká, v jeho rodině se vaří téměř všechny vánoční pokrmy: „Rybí polévku dělám taky a co se týče Kuby, Vánoce nejsou jenom jeden den, takže v průběhu svátků určitě uděláme i tohle jídlo.“

Nepříjemná alergie

S cukrovím to má Roman Paulus složité. „Já mám alergii na cukr, která se projevuje tak, že, když ho jím, tak strašně tloustnu (smích). Takže se snažím cukroví moc nejíst, ale stojí mě to velké sebezapření,“ říká šéfkuchař pro Toprecepty.cz.

Určitě si však cukroví jeho rodina neodepírá. „Každý rok si uděláme den, kdy pečeme. Ne velká kvanta, ale pár druhů v malém množství, abychom měli tak dva, tři tácy na stůl. Myslím si, že to k tomu patří a je to takové hezké,“ sdělil Paulus.

Vánoce jsou o volném čase

Místo vaření mnoha dalších pokrmů volí rodina Romana Pauluse dojídání „zbytků“. „My to tak děláme v průběhu celého roku (smích). Jedna věc je, že je škoda vyhazovat jídlo, druhá, že vánoční jídla jsou poměrně časově náročná, člověk jezdí po rodinách, takže to není jenom o vaření, ale také o volném čase,“ vysvětluje majitel olomouckého bistra, které nese jeho jméno.

V něm bude o svátcích zavřeno. „Ať mají všichni volno a svátky si užijí. Máme té práce opravdu hodně a je potřeba, aby si lidi odpočinuli. Máme otevřeno mezi svátky tři dny, ale vyloženě sváteční dny, včetně Silvestra a Nového roku máme zavřeno,“ říká Roman Paulus.

Náš tip: Vyzkoušejte kapra s bramborovým salátem podle našeho videoreceptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více