Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recept a tipy na linecké podle Mirky van Gils: Aby bylo krásně křehké, nejdříve vyšlehejte máslo se žloutky, radí cukrářka
Zdroj: se souhlasem Mirky van Gils Slavíkové/koláž Toprecpety.cz

Bez lineckého cukroví by to snad nebyly ty pravé Vánoce. Pokud na ně dosud nemáte žádný ověřený recept, určitě oceníte ten od Mirky van Gils Slavíkové. ta pro Toprecepty.cz prozradila svůj osvědčený postup i recept.

Sladké cukroví s marmeládou

Kolečka, hvězdičky nebo srdíčka plněná marmeládou jsou ozdobou svátečního stolu snad v každé domácnosti. Slepovaným sušenkám s marmeládou nelze odolat a zbožňují je děti i dospělí.

Jejich předobrazem byl slavný vídeňský koláč s mřížkou a marmeládou z křehkého těsta a právě takové jemné těsto je zásadní i u tohoto cukroví a vytváří pak dokonalý protiklad ke kyselejší a pikantnější marmeládě, která během rozležení sušenky krásně zvláční.

Linecké musí být dokonale křehké

Linecké těsto není nijak složité na přípravu. Přesto i v jeho případě se mohou vyskytnout potíže, které vám celé úsilí pokazí. Zkuste se tedy řídit tipy vyhlášené cukrářky Mirky Van Gils Slavíkové, pak by měl být výsledek dokonalý.

  • Při přípravě lineckého je zásadní vycházet z poučky 3-2-1, která stanovuje poměr hlavních ingrediencí, tedy mouky, másla a cukru. Například na 300 g mouky použijte 200 g másla a 100 g moučkového cukru. Tento poměr používá i známá cukrářka Mirka van Gils Slavíková. Pro větší křehkost pak do těsta přidává dva žloutky.
  • A jak při přípravě těsta postupovat? U lineckého se obvykle doporučuje používat dobře vychlazené suroviny, Mirka ale radí použít trochu změklé máslo„U lineckého je úplně nejdůležitější to, co já dělám u všech pevných těst. Já si utřu všechny suroviny kromě mouky do skoro pěny, pak teprve vmíchávám krátce, rychle a důkladně mouku, dávám vychladit a pak teprve s tím pracuji. Díky tomu vznikne velmi křehounké rozplývavé těsto,“ řekla cukrářka pro web Toprecpety.cz
  • Zásadní problém totiž podle Mirky je, že při smíchávání všech surovin najednou se těsto dlouhým hnětením může spařit a při následném vyvalování se stahuje.  „Takové linecké pak nezvláční ani džem, protože tou tekutinou z másla a žloutků se při zpracování vybudí lepek obsažený v mouce a to je přesně to, co nepotřebujeme,“ varuje pro Toprecepty Mirka.
  • Cukroví pak radí nepéct na horkovzduch, neboť ten podle ní vysušuje. A jaký má tedy Mirka vyzkoušený recept na linecké?

Dokonalé linecké podle Mirky van Gils

Tento recept na linecké cukroví pochází z nejnovější knihy Mirky van Gils Slavíkové s názvem Štědré a Voňavé. V kuchařce kromě lineckého najdete i základní recepty na těsta, krémy a polevy, recepty na klasické cukroví, nepečené cukroví nebo cukroví ze světa, dále na vánočku, štolu, dorty a koláče, likéry i sladkosti na Nový rok.

A nechybí dokonce ani předpisy pro štědrovečerní tabuli včetně salátu podle tatínka Mirečka. Zkrátka, najdete zde všechno, co na Vánoce budete potřebovat upéct nebo uvařit. 

Ale teď s námi můžete upéct linecké podle Mirky. Recept pochází právě z této knížky a zveřejňujeme jej se svolením autorky.  

Budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 g soli, 1 g mleté vanilky, 2 žloutky, 6 g kypřicího prášku do pečiva, nastrouhanou kůru z 1 citronu, rybízovou zavařeninu a moučkový cukr s vanilkou. 

  1. Utřete lehce změklé máslo, cukr, sůl, vanilku, nastrouhanou kůru a žloutky. Pak svižně vmíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem. Těsto dejte vychladit.
  2. Z vychlazeného těsta vyválejte 3 mm silný plát. Vykrajujte z něj libovolné tvary a v polovině z nich vykrojte střed. Na plech dávejte vždy buď tvary plné nebo s vykrojeným středem. Cukroví pečte v rozpálené troubě na 160 °C asi 8 minut.
  3. Vychladlé sušenky slepujte rybízovou zavařeninou a pocukrujte moučkovým cukrem smíchaným s vanilkou.

Náš tip: Při přípravě lineckého můžete postupovat i podle našeho video receptu

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více