Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Michaela Landová prozradila několik rad k pečení cukroví.
Zdroj: Se svolením Michaely Landové, Toprecepty.cz / koláž Toprecepty.cz

Vánoce jsou doslova za rohem a ve většině českých domácností už se začíná péct cukroví, někde už je dokonce i skoro dopečeno. je to správně? Cukrářka Michaela Landová pro Topreecpty.cz vysvětlila, na jaké pečení je nejvyšší čas, i kde je třeba ještě počkat.

Co péct nyní a co počká

Porotkyně pořadu Peče celá země Michaela Landová má s pečením letité zkušenosti, proto dobře ví, jak se nachystat na vánoční svátky. „Za předpokladu, že chceme cukroví na svátky, je teď ideální čas na vše suché, tedy vanilkové rohlíčky, linecké, ale můžeme si upéct i všechny korpusky, které budeme později plnit,“ říká pro Toprecepty.cz.

Na některé druhy však máme stále čas. „Pár dnů před svátky se obvykle cukroví plní krémy, dokončuje polevami a připravuje se i nepečené cukroví jako třeba vosí hnízda,“ říká Landová s tím, že poslední roky spousta rodin konzumuje cukroví již během adventu, takže připravují i toto cukroví dříve.

Chyby při pečení

Největší chybou, kterou dělají Češi při pečení cukroví je podle Landové přístup k surovinám. „Někteří lidé na nich šetří a tím i na sobě, dost často je to kvantita na úkor kvality. Jinak jsem ale moc ráda, že jako národ tak hodně pečeme a cukroví patří určitě mezi to vyhledávané,“ říká porotkyně pořadu Peče celá země, který v lednu odstartuje svou třetí řadu.

Rady pro snazší pečení

Michaela Landová má pro čtenáře webu Toprecepty.cz i několik dobrých rad. „Pečení si dobře naplánovat, sepsat si seznam cukroví, které chci péct a s tím i potřebné suroviny. Nakoupit vše najednou, případně využít i akční nabídky,“ doporučuje. Nesnažit se upéct vše najednou, ale práci si rozložit do více dní. Domluvit se s přáteli a upéct si něco společně nebo si druhy mezi sebou vyměnit,“ dodává.

Zároveň zdůrazňuje důležitost dodržování postupů. „U většiny pečení je potřeba držet se receptu a suroviny přesně odvažovat,“ upozorňuje. „Samozřejmě některé recepty jako třeba kynuté těsto nebo bábovka se dají zvládnout i takzvaně od oka, ale moderní cukrařina se bez přesnosti neobejde,“ připomíná Landová.

Jak se peče u mistryně

Sama si dá nejraději od každého cukroví kousek. „I když v posledních letech jsem si oblíbila pařížské rohlíčky se slaným karamelem,“ přiznává. Při pečení ovšem „jede“ ve velkém. „V loňském roce to bylo téměř dvacet druhů, ale peču vše obvykle jen z malé dávky. Mám ráda pestrost na talíři a rozmanitost chutí,“ vysvětluje oblíbená cukrářka.

Náš tip: Vyzkoušejte si podle našeho receptu upéct šlehačkové cukroví:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více