Zikmund Lucemburský: Syn Karla IV. tak miloval maso, že z toho onemocněl. Lékaři mu doporučili přísnou dietu
6. 1. 2024 Historie a zajímavosti
Druhorozený syn Karla IV. a jeho poslední manželky Alžběty Pomořanské po svém otci podědil tzv. nemoc králů, jak se tehdy říkalo dně. Tedy nemoci, která vzniká v důsledku nadměrné konzumace masa a alkoholu.
V Evropě uznávaný, doma nenáviděný
Zcela neprávem patří k nejméně oblíbeným českým panovníkům. Zikmund Lucemburský, na svou dobu velice vzdělaný muž hovořící sedmi jazyky, byl obratný diplomat a neohrožený válečník. Ačkoli byl tento český a uherský král stejně jako jeho otec Karel IV. zvolen římským císařem, v českých zemích zmítajících se husitskými válkami zůstal jen proradnou „liškou ryšavou“.
Přestože se historici mnohokrát snažili jeho reputaci napravit a fakta ukazují, že rozhodně nestál za upálením mistra Jana Husa, na český trůn usedl až v roce 1436, šestnáct let po své korunovaci. Dlouho si ale vládnutí neužil, protože v roce 1437 zemřel.
Mohlo by vás zajímat
Skvělá uherská kuchyně
Přelom 14. a 15. století většinou evokuje dobu temného středověku a málokoho by napadlo hledat v ní i gastronomické zážitky. Ale i tehdy měli lidé mlsné jazýčky – a šlechta obzvlášť. Není proto divu, že kuchaři krále Zikmunda pro něj připravovali vybrané pokrmy.
Zikmund byl od roku 1419 uherským králem a strávil tu spoustu let. Uherská (maďarská) kuchyně nesla stopy původních kočovných pasteveckých kmenů, ale také se v ní odrazily prvky orientální, především turecké, za krále Karla Roberta z Anjou se tu ve 14. století objevily i recepty francouzské.
Mohlo by vás zajímat
Maso z různých zvířat
Symbolem bohatství a společenského postavení byla konzumace masa. Vepřové se většinou považovalo za podřadnější, protože ho jedli převážně vesničané, i když na panský stůl také někdy doputovalo.
Na talíři urozených pánů včetně krále Zikmunda se objevovala z masa nejvíc zvěřina. Připravovala se obvykle na rožni, často se k ní podávaly sladké nebo sladkokyselé omáčky. Ceněné bylo také hovězí maso, běžný byl pečený páv nadívaný často dalším masem.
Ve dnech půstu pak maso nahradily ryby a vodní živočichové, mezi něž patřil například bobr. O půstu bylo dovoleno konzumovat také například hlemýždě.
Mohlo by vás zajímat
Tvrdý chleba se namáčel do vína
A co se servírovalo k masu? Samozřejmě chléb. Běžný byl žitný, ale šlechta si potrpěla na ten pšeničný z bílé mouky. Na stůl se dával i tvrdý a stolovníci si jej namáčeli do vína (někdy i do vody). Krajíc tvrdšího chleba někdy také sloužil jako talíř a pokládalo se na něj maso. Pokud pak na chleba už panstvo nemělo chuť, házel se psům.
Vařily se také různé kaše, pšeničné nebo luštěninové, a přidával se do nich i starší chléb. Do některých kaší se míchalo i nadrobno nasekané maso.
Mohlo by vás zajímat
Král by měl dodržovat dietu
Téměř každodenní velké množství masa ve spojení se Zikmundovou lásku k vínu byly příčinou onemocnění dnou. Touto nemocí, při níž se v těle ukládá nadměrné množství kyseliny močové, trpěl i Zikmundův otec Karel IV.
Dna způsobuje bolestivé otoky kloubů, nejčastěji to je palec na noze, ale postiženy bývají i ostatní klouby na nohách i rukách. Kromě toho může být dna i původcem nadměrné tvorby ledvinových kamenů.
Lékaři tedy Zikmundovi doporučovali výrazně omezit maso a víno a víc se hýbat. Jestli to opravdu dodržoval, to nevíme, protože měl právě kvůli dně veliké problémy s chůzí. Natolik se mu zanítil palec u nohy, že se nemohl obout. Bolesti měl tak velké, že souhlasil i s amputací prstu. Ani to nemohlo a Zikmund v roce 1437 zemřel. Na to, jak byl nemocný a jak špatnou životosprávu měl, se dožil na svou dobu nevídaného věku – téměř sedmdesáti let.
Náš tip: Jídlem, které by uspělo i na středověkém královském dvoře, je i jelení guláš podle našeho videoreceptu:
Zdroje informací:
dotyk.cz: Zikmund Lucemburský: Ani amputace nepomohla, Lišku ryšavou zabil svatý oheň
koukalici.cz: Středověká kuchyně
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Upotřebit starší chléb nebo pečivo lze s trochou přemýšlení docela snadno. Nabízíme několik praktických nápadů
Anežka Česká: „Princezna chudých“ žila skromně, jedla většinou jen placky nebo chleba s cibulí a zemřela hladem
Vyhráli jste na mysliveckém plese první cenu v tombole a nevíte, jak na zvěřinu? Poradíme, jak ji zpracovat i oblíbené recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Strava při dně: Dietu dodržujeme doživotně, ale neznamená to, že si už nikdy nepochutnáme
Francouzský král Ludvík XIV. spořádal čtyři talíře polévky i celého bažanta a snědl tolik hrášku, že to málem nepřežil
Svatební hostina Elišky Přemyslovny: Podávala se paštika ve tvaru středověkého hradu, sladká kaše i zvláštně vařená slepice