Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Česnekové gnocchi s brokolicí a slaninou: Česnek dodá jídlu vůni a slanina šťavnatost, sýr na povrchu pak typicky italský šmrnc
Zdroj: Toprecepty, Paprika

Máte rádi bramborová jídla? Co takhle pro změnu zkusit italskou variantu? Česnekové gnocchi s brokolicí a slaninou jsou velmi snadné na přípravu. Noky bez problémů koupíte, pokud máte čas, můžete si je připravit i doma.

Co jsou gnocchi

Gnocchi (noky, ňoky) jsou vlastně malé knedlíčky z bramborového těsta. Přestože jsou oblíbené po celém světě, původem patří do italské kuchyně a řadí se mezi velmi staré pokrmy. Podávají se jako příloha k omáčkám, v italské kuchyni se také zapékají na mnoho způsobů, například se sýrem.

Můžeme je podávat k jakékoliv omáčce, ale pokud bychom chtěli co nejvíce dodržet italskou podobu, zvolíme rajčatovou omáčku s bazalkou, s gorgonzolou. Variantou jsou také smetanové omáčky. Gnocchi můžeme podávat pokapané olejem a posypané parmezánem, jindy zase s pestem, s rozpuštěným máslem a šalvějí, ale třeba také s houbami.

Z čeho se připravují gnocchi

Tyto noky si můžeme pořídit předpřipravené v supermarketu, ale také si je přichystat doma. Základem bramborových knedlíčků jsou samozřejmě brambory (varný typ C, případně B), dále pak polohrubá mouka a vejce. Existují i varianty, ve kterých je strouhanka, sýr, nebo třeba kukuřičná mouka. V nokách bývají i bylinky, případně zelenina.

Jak připravit noky

Gnocchi se připravují z brambor vařených ve slupce a hned po uvaření je nastrouháme nebo namixujeme. Brambory musí být skutečně velmi najemno. Výsledná podoba je stejnorodá a provzdušněná. Ingredience rychle zpracujeme do těsta. Bramborové těsto má tendenci řídnout. Proto dáme včas vařit vodu. 

Těsto vyválíme do válečku a krájíme na malé kousky, zhruba o velikosti korku od vína nebo menší. Často mívají po sobě rýhy, které můžeme vytvořit vidličkou. Gnocchi dáváme do vroucí osolené vody a vaříme podle velikosti, zhruba 3-5 minut.  

Italská

Ačkoliv za zemi gurmánů je dnes považována Francie, byla to Itálie, kdo hrál z historického hlediska v evropské gastronomii prim. Obchodníci z Benátek a Florencie dováželi exotické koření a potraviny…

Česnekové gnocchi s brokolicí a slaninou

Na dvě porce potřebujete: 500 g gnocchi, 2 lžíce olivového oleje extra virgin, 100 g anglické slaniny, 2-3 stroužky česneku, 150 g brokolice, 0,5-1 dcl vody a tvrdý sýr na posypání.

Jak na to? Nechte vařit vodu na gnocchi. Slaninu nakrájejte na kostičky. Na velkou pánev kápněte olej, rozehřejte ji a přidejte slaninu. Opečte ji. Česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno, přidejte ke slanině a zarestujte ho. Brokolici nakrájejte na menší kousky a přidejte na pánev, zarestujte ji a podlijte trochou vody. Poduste asi 5 min (do změknutí brokolice) a nechte téměř vyvařit vodu.

Uvařte gnocchi, sceďte je a přidejte do pánve. Promíchejte, posypejte sýrem a můžete servírovat.

Náš tip: Připravte si podle tohoto videoreceptu gnocchi se špenátem a třemi druhy sýrů:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více