Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkovička na bramborách: Štavnaté plátky masa s jemnými smetanovými brambory zvládne i začátečník, práci ušetří remoska
Zdroj: Toprecepty, mika59

Vepřová krkovička je šťavnaté maso jednoduché na přípravu. Přichystejte si k obědu krkovičku na bramborách v remosce i bez ní a získejte pochvalu od strávníků za výborné jídlo.

Krkovička z jednoho hrnce

Krkovička je skvělý šťavnatý kus masa, který je nenáročný na přípravu. Pokud chceme obzvlášť jednoduchý a výborný oběd, se kterým není práce, můžeme si přichystat krkovičku s bramborami z jednoho hrnce.

Kromě krkovičky a brambor potřebujeme cibuli, česnek, smetanu ke šlehání. Využijeme také koření. Obzvlášť se hodí pepř, sáhnout můžeme i po koření na steak, které obsahuje kromě černého pepře i tymián, sušenou cibuli, bílou hořčici, papriku a koriandr. Zvolit můžeme ale i jiné oblíbené koření. Lahodnost a vůni dodají masu a bramborám plátky slaniny. 

Pečení krkovičky

Krkovičku na bramborách můžeme upéct v jednom hrnci v troubě. Variantou je také využití remosky. I do ní vše naskládáme a pečeme, aniž bychom potřebovali další nádobí. Tento výborný pokrm tak zvládnou i začátečníci v kuchyni.

Remoska

Možná se vám válí na půdě, ve sklepě nebo ji využíváte při vaření na chalupě. Remoska, tedy malá elektrická trouba značky REMOS, je legendou mezi originálními československými vynálezy. Funguje na…

Krkovička na bramborách

Na krkovičku na bramborách budete potřebovat: 2 plátky vepřové krkovice, cca 500 g brambor, 1 velkou cibuli, 3 stroužky česneku, 2 plátky slaniny, 150 g smetany ke šlehání, mletý pepř, koření na steak (nebo jiné oblíbené koření podle chuti), 3 lžíce oleje a sůl.

Jak na to? Pokud budete péct pokrm v troubě, předehřejte ji na 190 °C. Smetanu vyndejte z lednice. Maso naklepejte, osolte a opepřete. Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky 1,5-2 cm.

Brambory, cibuli a česnek dejte do remosky nebo kastrolu (který může do trouby), zakápněte olejem a okořeňte. Pořádně promíchejte. Mezi brambory dejte maso s plátky slaniny tak, aby bylo přikryté bramborami. Zakryjte pokličkou. Pečte asi 40 minut, nepodlévejte.

Poté zalijte vše smetanou pokojové teploty a pečte dalších 20 minut. Pak maso vytáhněte a rozprostřete na brambory. Dopečte dalších asi 10 minut dozlatova. Pokud pokrm pečete v troubě, po zalití smetanou sundejte pokličku a pečte už jen 20 minut.

Maso je měkké a šťavnaté a brambory chutnají smetanově. Podávejte se zeleninovým salátem.

Náš tip: Připravte si krkovičku pečenou na bramborech v troubě podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více