Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Který sýr je nejlepší do česnečky: Správný výběr sýra zajistí dokonalou chuť i konzistenci, vsaďte na tyhle druhy
Zdroj: Profimedia

Česnečka by se dala právem označit za jednu nejoblíbenějších hospodských polévek. Kromě česneku a křupavých krutonů v ní nesmí chybět sýr. Ten se v ní krásně rozteče, polévka je díky němu vydatnější a chuť česneku jemnější. Jaký se do ní hodí nejvíc?

Česnečka nejen na kocovinu

Polévka česnečka má pověst dokonalého léku na kocovinu, umí báječně zahřát, když se někde zastavíme po zimní procházce a často si ji vaříme, když máme pocit, že na nás něco leze.

Česnek, jenž je v ní hlavní ingrediencí, si totiž umí poradit s mnoha zdravotními neduhy. Česnečka neboli oukrop už byla tradiční staročeskou polévkou, ovšem v mnohem skromnějším provedení. 

Jak vylepšit česnečku?

Ta nejobyčejnější česnečka se dělala jen z vody – do talíře se dal česnek utřený se solí a trochou sádla a vše se pak v talíři zalilo horkou vodou. Nakonec se do polévky daly kousky ztvrdlého chleba a někdy pro chuť kmín, pepř nebo pažitka a často také brambory, aby víc zasytila. Současné česnečky se mnohými způsoby vylepšují, a to nejen tím, že se obyčejná voda nahrazuje vývarem.

Do polévky se dává třeba opečená slanina, na kostičky nakrájená šunka, hlavně se však neobejde bez sýra, který chuť polévky příjemně zjemní. Tuto ingredienci česnečka možná trochu odkoukala od vyhlášené francouzské cibulačky, do níž patří slavný švýcarský sýr gruyère, který bývá rovněž základem švýcarské speciality fondue. Jaký sýr se ale hodí do naší české česnečky?

Nejlepší sýr do česnečky

Eidam – používá se do česnečky nejčastěji, ne vždy je to ale úplně nejšťastnější volba. To platí hlavně v případě méně tučného eidamu, tedy tzv. třicítky. Ta totiž tepelnou úpravou tak trochu zgumovatí, téměř se nerozpustí a pak se nepříjemně z polévky táhne. Pokud ale použijete tučnější eidam s 40 % tuku v sušině, výsledek je mnohem lepší. Navíc je tučnější eidam lepší i na chuť.  

Gouda – předností tohoto známého nizozemského sýra je vynikající chuť a také vyšší obsah tuku. Díky tomu je sýr příjemně krémový a po zahřátí se krásně rozteče. Do polévky se samozřejmě hodí mladá gouda, starší ročníky sice mají zajímavou pikantní chuť, ale jsou již tvrdší a mají tendenci se drolit. V polévkách se obecně lépe rozpouštějí sýry s vyšší vlhkostí. 

Tylžský sýr – tento německý polotvrdý sýr, který se běžně prodává v českých supermarketech je vynikající náhražkou goudy. Má příjemnou máslovou, lehce pikantní chuť a dobře se roztéká. 

Čedar – i tento britský sýr může poměrně dobře doplnit českou česnečku. Má totiž nízký bod tání, takže se dobře rozpouští.

To platí i pro jeho americkou obdobu sýr Monterey Jack. Ten je oproti pikantnějšímu čedaru jemnější, navíc je měkčí a není tak drobivý jako čedar. Po roztavení je tak krémovější. Ne nahádou se v Americe používá na burgery. 

Gruyère – nízký bod tání má i tento švýcarský sýr používaný do cibulačky. Vzhledem k tomu, že je poměrně aromatický, do česnečky se tolik nehodí, stejně jako chuťově podobný ementál

Mozzarella – velmi dobře se rozpouští i vyhlášený italský sýr - pizza je toho tím nejlepším důkazem. Italové je ovšem s oblibou přidávají i do polévek, třeba rajčatové. Navíc se rozpouští poměrně rychle a polévce dodá lahodnou smetanovou chuť. Pro někoho ovšem může být chuť mozzarelly nevýrazná. 
Parmezán – ačkoli parmazán se do česnečky také často přidává, jde však přesně o ten sýr, který k roztavení potřebuje vyšší teplotu. Parmezán je totiž tvrdý zrající sýr, lépe se tak rozpouští čerstvě nastrouhaný než celý. Pokud už chcete použít parmezán, jděte na to jinak. Posypte parmazánem na plátky nakrájenou bagetu, dejte ji zapéct do trouby a až pak tuhle dvojku vložte do polévky
 

Náš tip: Vynikající česnečku si pak můžete udělat třeba podle tohoto video receptu. 

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více