Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na slovenské masopustní šišky: Chuť vylepšují rozinky naložené v rumu, o vůni se postará obalení ve skořicovém cukru
Zdroj: Toprecepty, dvevtroubde

K českému masopustu patří koblihy, na Slovensku zase milují šišky. Dělají je v různých verzích, kromě klasických kulatých jsou u nich populární i ty v podobě nadýchaných pletenců. Připravují se také z kynutého těsta, ale aspoň je nemusíte plnit. Nakonec je totiž jen stačí obalit ve skořicovém cukru.

U nás koblihy, na Slovensku šišky

Jestli je nějaká země, kde slaví masopust téměř stejně jako u nás, je to na Slovensku. A stejně jako u nás, mají na Slovensku v oblibě dozlatova osmažené koblihy, kterým ovšem říkají šišky. Nejde však o jiný moučník, název šišky se na Slovensku používá pro jakékoliv koblihy bez ohledu na jejich tvar.

Zatímco u nás ale bývají koblihy obvykle krásně kulaťoučké a plněné marmeládou, na Slovensku je poměrně často kynuté těsto tvarují i do podoby válečků, které se pak splétají do  pletýnek. Díky jejich tvaru je pak název šišky o něco výstižnější. 

Koblihy z Koreji 

Masopustní pletence nejsou ovšem jen slovenskou specialitou, smažené pletýnky obalené v cukru se často připravují i u nás a seženete je i v českých obchodech. Zajímavostí však je, že na podobném pečivo si pochutnávají téměř na opačném konci světa v jihovýchodní Asii.

Korejské šišky kkwabaegi, čínské mahua nebo japonské sakubei se nápadně podobají těm slovenským nebo i českým, a ty korejské se dokonce i obalují ve směsi cukru a skořice. Jen místo běžné pšeničné mouky se do nich často používá rýžová

Smažené skořicové pletýnky

Chcete-li se držet tradičních receptů, připravte si klasické masopustní šišky z pšeničné mouky. Kynuté těsto je podobné tomu na koblihy, pokud do něj ale ještě navíc přidáte rozinky naložené v rumu, budou pletýnky chutnat ještě lépe a navíc budou díky rumu i krásně vonět. 

Budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 80 g rozpuštěného vlažného másla, špetku soli, 200 ml vlažného mléka, 2 žloutky, 5 lžic rumu, 30 g čerstvého droždí, citronovou kůru dle chuti, 20 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, rozinky namočené v rumu nebo ořechy či mandle, moučkový cukr na obalení nebo směs krupicového cukru a skořice. 

Postup: Mouky smíchejte v míse, uprostřed udělejte důlek, do kterého rozdrobte droždí, nasypejte cukr krupici a nalijte část mléka. Mléko trochu zamíchejte na řídkou kašičku a nechte vzejít kvásek.

Pak přidejte na jiné místo, než je droždí, sůl, ke kvásku pak vlažné máslo, rum, kůru, vanilkový cukr, žloutky, zbytek mléka a rozinky namočené v rumu nebo nasekané ořechy. Vše dobře promíchejte a vypracujte hladké nelepivé těsto. Nechte ho kynout v teple pod utěrkou cca 45 minut.

Z vykynulého těsta odkrajujte kousky a na pomoučeném vále z nich vyválejte tenké válečky, přehněte je v polovině a stočte do spirály. Opět nechte na stole krátce kynout a nakonec smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje (ne příliš zprudka) dozlatova z obou stran. Hotové šišky nechte okapat na ubrousku. Ještě vlažné je posypejte moučkovým cukrem nebo obalte ve skořicovém cukru. 

Trochu jiné šišky z Pojizeří

Pokud si při zmínce o šiškách představíte klasické bramborové šišky, tak vězte, že i ty se o masopustu občas dělaly. Doloženy jsou třeba v oblasti Jizerských hor nebo v Českém ráji. A jak je připravíte?

Budete potřebovat: 750 g vařených brambor, 10 g soli, 2 vejce, 2 lžíce octa, 100 g krupicového cukru, 150-200 g hrubé mouky, 120 g strouhanky a 150 g sádla. 

Postup: Na vál nastrouhejte uvařené a vychladlé brambory, zasypejte je solí, krupicovým cukrem a moukou, přidejte vejce a ocet a vypracujte pevné těsto. Vyválejte z něj delší válečky, z nich odkrajujte malé kousky, které ještě zakulaťte, aby měly tvar stejnoměrných šišek.

Postupně je vkládejte do hrnce s dostatečným množstvím horké osolené vody a vařte je asi 4 minuty. Z hrnce je vyjměte cedníkem a nechte okapat. Osmahněte strouhanku na sádle, dejte ji do pekáče a vložte do ní ještě horké šišky. Obalte je ve strouhance pomocí potřásáním pekáčem a ještě zapečte krátce v troubě. 

Náš tip: Místo šišek si můžete připravit i klasické masopustní koblihy podle našeho video receptu.

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více