

Koblížky
Suroviny
- 400 g polohrubé mouky co nejlepší kvality (rozhodně na této položce nešetřete)
- 150 ml vlažného mléka
- 25 g droždí (tedy asi 2/3 standardní kostky)
- 60 g másla
- 60 g jemného krupicového cukru
- 1 lžíce rumu
- sůl
- citronová kůra
- olej na smažení
- marmeláda nebo povidla
- 1 lžíce moučkového cukru na posypání
Postup přípravy receptu
Droždí rozetřete v malé misce se lžičkou cukru na tekutou kaši – ač se to zdá nemožné, po chvíli míchání lžičkou takové konzistence skutečně dosáhnete.
Přilijte polovinu vlažného mléka, přisypte lžíci mouky, ještě jednou krátce vše promíchejte, zakryjte utěrkou nebo ubrouskem a nechte deset minut stát na stole při běžné pokojové teplotě.
Až se po chvíli vrátíte, kvásek by měl mít krásnou hustou pěnu – pokud ne, zkuste ještě chvíli počkat. Neuvidíte-li ani potom žádnou aktivitu, začněte znovu s novým droždím.
Máslo rozetřete vařečkou, přidejte zbytek cukru a ještě pár minut míchejte, až vše zesvětlá a nezřetelně nabude na objemu. Do máslové pěny dobře vmíchejte oba žloutky, přilijte kvásek, rum, osolte a ochuťte citronovou kůrou.
Po částech přidávejte mouku a zbytek mléka a stále pracujte vařečkou – a v této činnosti vytrvejte ještě i poté, co do těsta zmizí i poslední zbytek mouky a poslední kapka mléka. Míchejte, nadzvedávejte, propracovávejte, až dostanete hladké, nepříliš lepivé, sametově hebké a vláčné těsto, na kterém se občas utvoří puchýřek z uvězněných vzduchových bublin.
Až tehdy můžete odložit vařečku, láskyplně zakrýt celou mísu čistou a suchou utěrkou a ponechat její obsah, aby se v tichosti a v teple zdvojnásobil – trvá to asi 45 minut až 1 1/2 hodiny.
Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, kterou jste předem posypali trochou mouky. Rukama ho splácněte a válečkem rozválejte na placku silnou jeden centimetr. Vezměte si k ruce vykrajovátko na koblihy nebo obyčejnou skleničku a vykrájejte z plátu kolečka. Nemusíte to s jejich velikostí nijak přehánět, při smažení se dost zvětší.
Ze zbylého těsta znovu vyválejte nový plát a zopakujte si vykrajování. Pak všechna kolečka narovnejte vedle sebe do několika řad na pomoučněný podklad, zakryjte je utěrkou a znovu nechte 1/2 hodiny odpočívat. Kynutému těstu důkladný odpočinek velmi svědčí (a vy ho možná oceníte také).
V tom nejširším a zároveň nepříliš vysokém kastrolu, který najdete, rozehřejte olej, měly by ho být na výšku asi dva centimetry. Koblihy v něm totiž při smažení musí plavat a nedotýkat se dna. Jakmile máte pocit, že je olej dost horký, zkuste do něj ponořit první koblížek. Pokud se hned začne smažit a tančit v bublinkách, můžete pokračovat s dalšími kousky, co se jich do hrnce v jedné vrstvě vejde.
Pak vše rychle přiklopte poklicí a chvíli vyčkávejte. Díky páře, kterou pomocí poklice uvězníte v hrnci, koblihy krásně vyběhnout. Smažte dvě až tři minuty, dokud na spodní straně koblížky nezezlátnou, pak odstraňte poklici, všechny koblížky otočte a – tentokrát už nepřikryté – je dosmažte i po druhé straně.
Vyndejte je na talíř vyložený papírovou utěrkou, která ochotně nasaje odkapávající tuk, a pokračujte stejným způsobem i se zbytkem koleček z těsta. Nenechte olej příliš přehřát, koblížky by se na povrchu příliš rychle spálily a uvnitř zůstaly syrové.
Koblížky na povrchu potřete marmeládou, případně je rozkrojte a marmeládovou náplň natřete dovnitř. Jste-li ještě o něco pokrokovější, vezměte cukrářskou plničku s obyčejným rovným a dost širokým nástavcem a marmeládu do středu všech koblížků vstříkněte.
A nebo můžete koblížky s marmeládovou náplní rovnou smažit, v tom případě vyválejte plát o něco tenčí, na polovinu vykrájených koleček dejte po lžičce marmelády a přiklopte zbývajícími kolečky. Velmi pečlivě přitiskněte okraje k sobě a nechte příslušnou dobu dokynout.
Pokud se vám ale při smažení nedopatřením nebo hříčkou osudu dostane do oleje kousek špatně utěsněné marmelády, vězte, že kvůli vysoké teplotě rychle zkaramelizuje, ztmavne a na povrchu všech smažených koblížků zanechá nehezké černé puntíky.
Hotové koblížky poprašte moučkovým cukrem, narovnejte je do mísy, svolejte jedlíky a společně je snězte ještě ten den. I Saturnin přece dobře věděl, že druhý den se hodí nanejvýš jako uspokojivý materiál pro disciplínu hod koblihou na kohokoli.
Poznámka od kuchařky
Tento recept najdete v knize Kuchařka pro dceru 3. vydání, bližší informace o této knize najdete zde - http://www.smartpress.cz/titulnistranka/kniha-1.ht...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Koblížky
-
tak hlavně jsou to fotky z té knížky, že, tak jedině že by to sem dala ta autorka osobně a i tak je to reklama, bych řekla...
http://www.chytrazena.cz/clanky-fotky/kucharka-pro...
http://www.e-kucharka.cz/varime-pro-deti/koblizky.... -
nachos: Proč podvody? Jak můžete vědět, že nejsou doma smažené? Není správné odsuzovat bez ověření.
-
Irrena: Žloutky jsou v pracovním postupu napsané, takže i nezkušená kuchařka je tam uvidí.
-
vladi: Já dělám také takové, dělám je doma a nikdo mě nikdy nepodezíral, že jsem je koupila. I když kupované, když se zadaří, jsou také výborné.
-
Mně se naopak líbil recept, neboť byl psaný poeticky a vtipně, také láskyplně, a to mám ráda. Dělám babiččiny koblihy, přesně, jak to dělala ona, ale ráda vyzkouším i jiné recepty.
-
takovy koblizky jsem delala v pe
karne
-
Tohle na 100% nejsou domácí koblihy. Recept hezkej, ale tak nějak zbytečně roztahanej. No nic, takovéhle podvody u receptů nemám ráda, takže jdu o recept dál.
-
Je to krásně napsané, ale opravdu se v surovinách někam ztratily žloutky, což pro začínající kuchařku moc dobré není
-
Já jsem třeba Kuchařku pro dceru koupila každé své dceři, hned první vydání, ze tří důvodů: za prvé virtuálně znám Florentýnu z Labužníka a vím, že používá kvalitní suroviny, názorné postupy vhodné pro začátečníky a hezky píše
, za druhé moje dcery se zatím v kuchyni pohybujou spíš z donucení, já tu věčně nebudu, tak aby jednou nemusely tolik tápat a za třetí jsem už několik jejích receptů vyzkoušela a pokaždé v pořádku...a pro případné rejpaly - nejsem s ní domluvená, že jí vylepším skóre a opravdu ji znám jen virtuálně
-
Reklama na kuchařku. Nic jiného. Prolistovala jsem již první vydání, ale nekoupila. Vařit se podle ní totiž nedá.
-
no vypadají jako kupované - a asi i jsou že ano!!!!ještě není" Apríl" tak takové recepty až v dubnu!!!!!
-
jsou krásnéééé
to bylo počteníčko
-
Dávejte recepty které pečete doma,né ty které koupite.
-
to jsou koupené jasná věc...
-
Mám ráda stručný, výstižný recept, myslím, že je to to nejjednodušší pro "dceru"
- když už není matka, která by to předvedla názorně