Koblížky

Kuchařka pro dceru 3. vydání Kuchař: Kuchařka pro dceru 3. vydání

Moučníky , Kynuté, Smažené 29 názorů

Suroviny

400 g polohrubé mouky co nejlepší kvality (rozhodně na této položce nešetřete)
150 ml vlažného mléka
25 g droždí (tedy asi 2/3 standardní kostky)
60 g másla
60 g jemného krupicového cukru
1 lžíce rumu
sůl
citronová kůra
olej na smažení
marmeláda nebo povidla
1 lžíce moučkového cukru na posypání
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozetřete v malé misce se lžičkou cukru na tekutou kaši – ač se to zdá nemožné, po chvíli míchání lžičkou takové konzistence skutečně dosáhnete.

  2. Přilijte polovinu vlažného mléka, přisypte lžíci mouky, ještě jednou krátce vše promíchejte, zakryjte utěrkou nebo ubrouskem a nechte deset minut stát na stole při běžné pokojové teplotě.

  3. Až se po chvíli vrátíte, kvásek by měl mít krásnou hustou pěnu – pokud ne, zkuste ještě chvíli počkat. Neuvidíte-li ani potom žádnou aktivitu, začněte znovu s novým droždím.

  4. Máslo rozetřete vařečkou, přidejte zbytek cukru a ještě pár minut míchejte, až vše zesvětlá a nezřetelně nabude na objemu. Do máslové pěny dobře vmíchejte oba žloutky, přilijte kvásek, rum, osolte a ochuťte citronovou kůrou.

  5. Po částech přidávejte mouku a zbytek mléka a stále pracujte vařečkou – a v této činnosti vytrvejte ještě i poté, co do těsta zmizí i poslední zbytek mouky a poslední kapka mléka. Míchejte, nadzvedávejte, propracovávejte, až dostanete hladké, nepříliš lepivé, sametově hebké a vláčné těsto, na kterém se občas utvoří puchýřek z uvězněných vzduchových bublin.

  6. Až tehdy můžete odložit vařečku, láskyplně zakrýt celou mísu čistou a suchou utěrkou a ponechat její obsah, aby se v tichosti a v teple zdvojnásobil – trvá to asi 45 minut až 1 1/2 hodiny.

  7. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, kterou jste předem posypali trochou mouky. Rukama ho splácněte a válečkem rozválejte na placku silnou jeden centimetr. Vezměte si k ruce vykrajovátko na koblihy nebo obyčejnou skleničku a vykrájejte z plátu kolečka. Nemusíte to s jejich velikostí nijak přehánět, při smažení se dost zvětší.

  8. Ze zbylého těsta znovu vyválejte nový plát a zopakujte si vykrajování. Pak všechna kolečka narovnejte vedle sebe do několika řad na pomoučněný podklad, zakryjte je utěrkou a znovu nechte 1/2 hodiny odpočívat. Kynutému těstu důkladný odpočinek velmi svědčí (a vy ho možná oceníte také).

  9. V tom nejširším a zároveň nepříliš vysokém kastrolu, který najdete, rozehřejte olej, měly by ho být na výšku asi dva centimetry. Koblihy v něm totiž při smažení musí plavat a nedotýkat se dna. Jakmile máte pocit, že je olej dost horký, zkuste do něj ponořit první koblížek. Pokud se hned začne smažit a tančit v bublinkách, můžete pokračovat s dalšími kousky, co se jich do hrnce v jedné vrstvě vejde.

  10. Pak vše rychle přiklopte poklicí a chvíli vyčkávejte. Díky páře, kterou pomocí poklice uvězníte v hrnci, koblihy krásně vyběhnout. Smažte dvě až tři minuty, dokud na spodní straně koblížky nezezlátnou, pak odstraňte poklici, všechny koblížky otočte a – tentokrát už nepřikryté – je dosmažte i po druhé straně.

  11. Vyndejte je na talíř vyložený papírovou utěrkou, která ochotně nasaje odkapávající tuk, a pokračujte stejným způsobem i se zbytkem koleček z těsta. Nenechte olej příliš přehřát, koblížky by se na povrchu příliš rychle spálily a uvnitř zůstaly syrové.

  12. Koblížky na povrchu potřete marmeládou, případně je rozkrojte a marmeládovou náplň natřete dovnitř. Jste-li ještě o něco pokrokovější, vezměte cukrářskou plničku s obyčejným rovným a dost širokým nástavcem a marmeládu do středu všech koblížků vstříkněte.

  13. A nebo můžete koblížky s marmeládovou náplní rovnou smažit, v tom případě vyválejte plát o něco tenčí, na polovinu vykrájených koleček dejte po lžičce marmelády a přiklopte zbývajícími kolečky. Velmi pečlivě přitiskněte okraje k sobě a nechte příslušnou dobu dokynout.

  14. Pokud se vám ale při smažení nedopatřením nebo hříčkou osudu dostane do oleje kousek špatně utěsněné marmelády, vězte, že kvůli vysoké teplotě rychle zkaramelizuje, ztmavne a na povrchu všech smažených koblížků zanechá nehezké černé puntíky.

  15. Hotové koblížky poprašte moučkovým cukrem, narovnejte je do mísy, svolejte jedlíky a společně je snězte ještě ten den. I Saturnin přece dobře věděl, že druhý den se hodí nanejvýš jako uspokojivý materiál pro disciplínu hod koblihou na kohokoli.

Poznámka

Tento recept najdete v knize Kuchařka pro dceru 3. vydání, bližší informace o této knize najdete zde - http://www.smartpress.cz/titulnistranka/kniha-1.ht...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 492 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Koblížky

  • Lenunka Lenunka

    tak hlavně jsou to fotky z té knížky, že, tak jedině že by to sem dala ta autorka osobně a i tak je to reklama, bych řekla...
    http://www.chytrazena.cz/clanky-fotky/kucharka-pro...
    http://www.e-kucharka.cz/varime-pro-deti/koblizky....

    Odpovědět

  • janky3 janky3

    nachos: Proč podvody? Jak můžete vědět, že nejsou doma smažené? Není správné odsuzovat bez ověření.

    Odpovědět

  • janky3 janky3

    Irrena: Žloutky jsou v pracovním postupu napsané, takže i nezkušená kuchařka je tam uvidí.

    Odpovědět

  • janky3 janky3

    vladi: Já dělám také takové, dělám je doma a nikdo mě nikdy nepodezíral, že jsem je koupila. I když kupované, když se zadaří, jsou také výborné.

    Odpovědět

  • janky3 janky3

    Mně se naopak líbil recept, neboť byl psaný poeticky a vtipně, také láskyplně, a to mám ráda. Dělám babiččiny koblihy, přesně, jak to dělala ona, ale ráda vyzkouším i jiné recepty.:-)

    Odpovědět

  • mateska mateska(neregistrovaná)

    takovy koblizky jsem delala v pe:yes:karne

    Odpovědět

  • nachos nachos

    Tohle na 100% nejsou domácí koblihy. Recept hezkej, ale tak nějak zbytečně roztahanej. No nic, takovéhle podvody u receptů nemám ráda, takže jdu o recept dál.:-//

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Je to krásně napsané, ale opravdu se v surovinách někam ztratily žloutky, což pro začínající kuchařku moc dobré není:no:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Já jsem třeba Kuchařku pro dceru koupila každé své dceři, hned první vydání, ze tří důvodů: za prvé virtuálně znám Florentýnu z Labužníka a vím, že používá kvalitní suroviny, názorné postupy vhodné pro začátečníky a hezky píše;-), za druhé moje dcery se zatím v kuchyni pohybujou spíš z donucení, já tu věčně nebudu, tak aby jednou nemusely tolik tápat a za třetí jsem už několik jejích receptů vyzkoušela a pokaždé v pořádku...a pro případné rejpaly - nejsem s ní domluvená, že jí vylepším skóre a opravdu ji znám jen virtuálně:-)

    Odpovědět

  • Lucie Lucie(neregistrovaný)

    Reklama na kuchařku. Nic jiného. Prolistovala jsem již první vydání, ale nekoupila. Vařit se podle ní totiž nedá. :no:

    Odpovědět

  • vladi vladi

    :-((no vypadají jako kupované - a asi i jsou že ano!!!!ještě není" Apríl" tak takové recepty až v dubnu!!!!!:-((:-//:-//

    Odpovědět

  • Lenka30 Lenka30

    jsou krásnéééé :yes::yes: to bylo počteníčko ;-):yes:

    Odpovědět

  • ivana ivana(neregistrovaná)

    Dávejte recepty které pečete doma,né ty které koupite.;-(:-p:no:

    Odpovědět

  • jana jana (neregistrovaný)

    :-//:no:to jsou koupené jasná věc...

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Mám ráda stručný, výstižný recept, myslím, že je to to nejjednodušší pro "dceru" ;-) - když už není matka, která by to předvedla názorně:-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: koblížky koblížky recept recept na koblížky malé koblížky recept koblizky z kynuteho testa kynuté koblížky těsto na koblížky recept kobližky koblížky bez kynutí koblizek koblisky koblížky recepty recepty koblížky recepty na koblížky recept na koblížky. koblížci koblihy se sušeným droždím koblížek recept smažené koblížky pěna na kobližky

Zapomněl/a jsem heslo