Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kávová granola z ovesných vloček a spousty ořechů slazená medem je skvělý způsob, jak začít den. V té naší se schovává uvařená i mletá káva a při dodržení správného postupu bude dokonale křupavá.

Jaká káva se hodí na granolu?

Odpověď je jednoduchá. Taková, která vám chutná i samotná. Nejlepší chuti a aroma dosáhnete s čerstvě namletou kávou, ale dá se použít i instantní granulovaná. My jste na kávovou granolu použili jak uvařenou kávu, tak i 1 lžíci čerstvě mleté pro zvýraznění kávové chuti.

Suroviny na kávovou granolu

Základem granoly jsou ovesné vločky a již zmíněná káva, dále nesmí chybět oříšky a sušené ovoce pro zvýšení nutriční hodnoty. My jsme zvolili směs loupaných mandlí, lískových a pekanových ořechů, rozinek a brusinek. Pro zvýraznění chuti patří do kávové granoly také větší špetka soli.

Suchá směs se doplní o tekutou složku, která má za úkol při pečení zkaramelizovat a vytvořit neodolatelně křupavý povrch. Rozpuštěné máslo se krátce prohřeje s medem a do tohoto sirupu se přilije uvařená káva. Tuto směs jsme vylepšili vanilkovým cukrem, ale je možné sáhnout i po vanilkovém extraktu nebo pro ještě lepší zážitek po vnitřku vanilkového lusku.

Množství medu závisí na individuální chuti. Na domácí granole je skvělé, že si ji zcela můžete přizpůsobit vlastním chutí. Může být sladší, „kávovější“, obsahovat ideální poměr vloček, ořechů i ovoce i mít křupavější či měkčí konzistenci.

Pečení domácí granoly

Výroba domácí granoly je snadná, je však třeba dát na ni pozor při jejím pobytu v troubě. Rovněž dokonalé promíchání surovin je nezbytné. Aby se dosáhlo požadované křupavosti, musí být všechny kousky obaleny medovou směsí.

Kávová granola se peče na nižší teplotu (140-160 °C podle trouby) a každých přibližně 10 minut je třeba ji promíchat, aby se dosáhlo rovnoměrného propečení. Při vyšší teplotě by se med začal na povrchu připalovat a výsledek by byl hořký.

Teprve po upečení a úplném vychladnutí získá granola svou typickou křupavost.

Recept na kávovou granolu

Na kávovou granolu jsme použili plech o velikosti 40x28 cm. Postup najdete také v galerii pod článkem.

Na domácí granolu s kávovou příchutí budete potřebovat 2 hrnky ovesných vloček, 2 lžíce másla, ¼ hrnku uvařené silnější kávy, 1-2 lžíce medu, 1 lžíci vanilkového cukru, 1 hrst ořechů (např. směs lískových, pekanových a mandlí), 1 hrst sušeného ovoce (rozinky, brusinky, datle,…), 1 lžíci mleté kávy a větší špetku soli. Jak na to?

  1. Smíchejte ovesné vločky, nahrubo nasekané ořechy, sušené ovoce, mletou kávu a sůl.

  2. V kastrolku nechte rozpustit máslo, přidejte med, vanilkový cukr, umíchejte sirup a na závěr přidejte uvařenou kávu.

  3. Tekutou směs nalijte do sypké a důkladně promíchejte tak, aby se všechny kousky obalily.

  4. Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem po celé ploše.

  5. Pečte na přibližně 150 °C asi 30-40 minut a každých 10 minut promíchejte.

  6. Kávovou granolu nechte před použitím nebo uskladněním zcela vychladnout.

Naše hodnocení kávové granoly

Z množství uvedeného v receptu jsme získali téměř 400 g kávové granoly, která nás vyšla včetně energií přibližně na 40 Kč. Stejné množství v obchodě koupíte za dvoj až trojnásobek ceny, ovšem kávovou verzi jsme nikde neobjevili.

Námi vyrobená granola má jemnou vyváženou kávovou chuť, je tak akorát sladká, dokonale křupavá a rozhodně ji doporučujeme jako ranní energeticky hodnotný povzbuzovák, který zasytí na celé dopoledne. 

Skladování granoly

Domácí granola skladovaná v čisté, skleněné a uzavíratelné nádobě vydrží na chladném místě minimálně 2 týdny. Je však třeba ji před umístěním do sklenice nechat úplně vychladnout a při odebírání používat čistou lžíci.

S čím podávat kávovou granolu?

Domácí granola chutná skvěle i samotná jako křupavá snídaně či svačinka, výborná je však i s bílým jogurtem a čerstvým ovocem či zalitá mlékem.

Fotogalerie - Domácí kávová granola

Ukázat 7 fotografií

Zdroje informací:

YouTube.com: Toby's Estate Coffee Roasters
Tobysestate.com.au: Coffee Stories

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více