Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výtečná jablečná bábovka: Krásně vláčný a šťavnatý moučník jde dobře vyklopit díky důkladné přípravě formy
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Výtečná jablečná bábovka je ideálním moučníkem na neděli i jako skvělé pohoštění pro návštěvu. Přichystejte si ji podle jednoduchého hrnkového receptu. Během chvilky tak bude možné ji dát do trouby.

Luxusní jablečná bábovka

Máte doma ještě zásobu jablek? Kromě vychutnávání si ovoce ke svačině, využíváme jablka hlavně v koláčích, ale vynikající jsou i v bábovce. Bábovka je díky jablkům krásně šťavnatá a vysušenost v jejím případě opravdu nepřipadá v úvahu. Tato varianta bábovky je neuvěřitelně snadná, navíc není třeba nic odvažovat, takže ji zvládne připravit každý. Problém může spočívat ve špatném vymazání formy a v jejím vyklopení.

Vymazání formy

Aby šla bábovka krásně vyklopit, je třeba důkladně vymazat formu. Záleží ale také na jejím materiálu. Pokud chceme snadné vyklopení, sáhneme po silikonové formě, která se vymazávat nemusí. Vymazávat se ale musí formy s nepřilnavým povrchem, které jsou velmi časté. Stejný proces čeká také další varianty materiálů: litina, keramika. 

Čím a jak správně vymazat formu? Nejvhodnější je sádlo nebo ztužený tuk. Máslo se rádo připaluje a bábovka by se mohla přichytávat. Oleje ve spreji se sice dostanou do každé skulinky, ale stékají a na dně vytvoří loužičku. Vymazat je třeba dobře každou část formy, do které se dostane těsto. Po vymazání formu ještě vysypeme hrubou moukou, strouhankou nebo třeba kokosem.  

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Výtečná jablečná bábovka

Základem je dobrý recept na těsto. Na přípravu výtečné jablečné bábovky si připravte: 1,5 hrnku nahrubo nastrouhaných jablek, 2 hrnky hladké mouky, 3/4 hrnku cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1/2 hrnku oleje, trochu mléka (podle potřeby), 3 vejce, 1 lžičku skořice, tuk na vymazání formy a hrubou mouku na vysypání formy.

Jak na to? Formu vymažte tukem a vysypejte ji hrubou moukou. Troubu předehřejte na 170 °C. Do mísy dejte nastrouhaná jablka. Prosejte k nim mouku, promíchanou s práškem do pečiva, přisypte cukr, skořici, vanilkový cukr. Rozklepněte vajíčka, žloutky dejte do mísy, bílek stranou do druhé mísy. Z bílku vyšlehejte tuhý sníh. K jablečné směsi přilijte olej. Pokud je potřeba (když nejsou jablka moc šťavnatá), můžete kápnout trochu mléka. Vše dobře promíchejte. Nakonec lehce vmíchejte sníh z bílků.

Těsto nalijte do bábovkové formy a dejte ji péct do vyhřáté trouby. Trvá to zhruba 45 minut. Upečenost kontrolujte špejlí, kterou zapíchněte do bábovky a po vytažení musí být suchá. Upečenou bábovku vyndejte z trouby, chvíli ji nechte vychladnout, a pak ji vyklepněte. 

Snadné vyklopení bábovky

Jak bábovka půjde snadno vyklopit? Jak již bylo výše uvedeno, je lepší nechat moučník trochu vychladnout, stačí asi 5–10 minut. Těsto by nemělo při pečení natéct do středového otvoru. Pokud se to ale stane, opatrně ho odstraňte nožem. Pak na vrch položte mělký talíř a formu i s talířem oběma rukama převraťte na stůl. Většinou se nyní bábovka sama vyklopí.

Pokud k tomu nedojde, vezměte si mokrou utěrku, namočenou ve studené vodě. Položte ji na formu a chvíli tak nechte. Za pár minut znovu opatrně zkuste, jestli už půjde bábovka vyklopit. Pokud ne, utěrku ještě jednou namočte. Pokud nemáte příliš členitou formu, vezměte si kulatý nůž a projeďte s ním opatrně po kraji formy, stejně tak u otvoru uprostřed. 

Náš tip: Připravte si jablkovou bábovku podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více