Brokolice do lednice: Otestovali jsme tip, který funguje. Takhle vydrží brokolice čerstvá déle než týden
6. 2. 2024 Vaření
Koupíte občas brokolici za dobrou cenu, ale nestihnete ji spotřebovat hned? Žádný stres. Vyzkoušeli jsme "na vlastní brokolici", že na vás klidně týden počká v dobré formě. Jen musíte dodržet správné podmínky.
Top recepty z brokolice
Křupavá zelenina je plná zdraví prospěšných látek. Brokolice obsahuje až 90 % vody, hodně vlákniny, vitaminy C a K, železo a magnézium. Ale nejde jen o zdravotní prospěšnost. Pokud víte, jak brokolici připravit, je i neskutečně dobrá.
Mezi nejoblíbenější jídla z této zeleniny patří brokolicová polévka, zapečená brokolice, smažená v těstíčku nebo v trojobalu, nebo brokolicové placičky.
Jenže, tahle oblíbená zelenina v poslední době zdražila. Takže pokud na ni narazíte v akci, je lépe si ji koupit do zásoby. Mražená už ale není tak dobrá, proto se možná bude hodit tip, jak brokolici udržet co nejdéle čerstvou. Vyzkoušeli jsme to za vás!
Mohlo by vás zajímat
Jak neskladovat brokolici
Všichni kupujeme brokolici v oddělení zeleniny, zabalenou do folie. Takže by se mohlo zdát, že stejné nebo podobné podmínky snese i doma. Tedy, že ji můžeme nechat až do doby spotřeby klidně na světle, buď v chladnější místnosti, nebo ve fólii v lednici. Ověřili jsme si, že takhle to nefunguje.
Brokolice i v chladné místnosti docela rychle žloutne, a to i když má stonek ponořený do vody. Zabalená do fólie v lednici zase rychle uhnívá nebo plesniví.
Existuje ale jeden rychlý snadný tip, jak zachovat zelenině čerstvost, a ten může vyzkoušet každý. Potřebujete jen trochu prostoru v lednici a hrníček nebo misku s vodou.
Brokolice do lednice? Jen ve vodě!
Aby brokolice vydržela ve skvělém stavu dlouho, stačí, když ji doma po nákupu vybalíte z fólie, seříznete stonek a brokolici umístíte do hrníčku nebo misky s vodou (jako květinu). Takto ji postavte do lednice a růžičky odebírejte dle potřeby.
Fajnšmekři ještě třeba ob den mění vodu, ale není to nutné. Máme v redakci otestováno, že při tomto způsobu, tedy ve vodě, ve tmě, v chladu a bez fólie, vydrží brokolice nejméně 7 dní téměř nezměněna.
Při pohmatu zvenku jsou sice růžičky po týdnu trošku měkčí, ale to je všechno, jinak je zelenina stále krásně zelená a vhodná k veškerému použití.
Když jsme zkoušeli brokolici dát jen do hrníčku s vodou a ponechat na světle, byť v chladné části místnosti bez topení a u balkonu, brokolice velmi rychle vadla a žloutla. Zato v lednici vydržela perfektní. Tak to třeba zkuste taky!
Zdroje informací:
healthline.com: Broccoli 101: Nutrition Facts and Health Benefits
facebook.com: Skromné vaření a pečení pro každého
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Velký přehled nejlepších těst na cukroví: Uděláte si linecké, kokosové nebo kávové?
První adventní neděle se blíží a mnoho z nás se… Číst více
Jak zahustit těsto na palačinky. Stačí použít osvědčený recept a palačinky se vždy povedou
Základem chutných palačinek je osvědčený recept, na který je spolehnutí. Pokud takový máme, držíme se ho a rádi se k němu vracíme. Můžeme využít… Číst více
Vánoční dárky pro ženy jsou někdy opravdovým oříškem. Máme pro vás tipy na originální dárky od srdce a přímo z vlastní kuchyně
Vánoce se blíží každým okamžikem a vám chybí dárky pro nejmilejší? Možná byste jim rádi dali něco krásného, originálního, lahodného nebo užitečného?… Číst více
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Také milujete žloutkové věnečky, španělskou pochoutku churros nebo řezy zvané mraky? Jsou vyrobené z tzv. odpalovaného těsta, z kterého mají některé… Číst více
Ječné kroupy
Ječné kroupy jsou vlastně celá ječná zrna, zbavená pouze obalových vrstev. Jsou velmi výživnou i zdravou potravinou, obsahují vitamíny skupiny B a E,… Číst více
Kernotto, kernoto
Kernoto jsou špaldové kroupy, vzhledem podobné klasickým kroupám ječným. Vznikají oloupáním a obroušením špaldových zrn. Jsou výborné chuti, vhodné… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více