Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Milujete perníčky? Tak proč si je kromě Vánoc nepřipravit i na Velikonoce? Stačí jen vyměnit tradiční hvězdičky a stromečky za vajíčka či kuřátka a hned máte velikonoční perníčky jako malované. Třeba jako ty od slavné perníkářky PerníKáči, která webu Toprecepty.cz poskytla svůj recept. 

Perníčky i na Velikonoce

Perníčky sice k Velikonocům jako tradiční pečivo původně nepatřily, ale to se změnilo v posledních letech. Velikonoční perníčky běžně najdete na trzích i v supermarketech. A pečou se samozřejmě i doma. 

Perníčky byly ostatně odpradávna svátečním pečivem. Perníková srdce se nosila jako dárek z pouti, perníčky různých tvarů se věšely nejen jako ozdoba na vánoční stromeček, ale používaly se i jako dekorace v domácnosti.

Hospodyně je často dávaly i jako dar koledníkům a zřejmě právě zde se vzal zvyk péct perníčky na Velikonoce. Receptů na perníčky existuje celá řada, přičemž k nejoblíbenějším patří ty, které jsou hned měkké. Pokud jste stále nenašli ten správný recept a pořád experimentujete, můžete vyzkoušet ten od vyhlášené perníkářky Kateřiny Wolákové. 

Perníčky od PerníKáči z Velvar

Perníkářka Kateřina Woláková své perníčky prodává pod jménem PerníKáča a ve Velvarech má i vlastní perníkářství. Pečení perníčků se věnuje více než 15 let a vlastnit perníkový krámek je pro ni tak trochu splněným snem.

Katka propojuje tradiční perníkařinu s moderní cukrařinou, ráda pročítá prastaré receptury a inspiruje se jimi při svém experimentování s perníkovým těstem. Po celý rok si tak můžete v jejím voňavém krámku nakoupit perníčky mnoha barev a tvarů. Kromě toho můžete PerníKáču potkat také na různých akcích. 

Perníková vajíčka, kachničky nebo kuřátka

Speciální perníčky peče PerníKáča na Velikonoce, kdy připravuje malovaná perníková vajíčka nebo perníčky ve tvaru kuřátek, kachniček či kytiček. A pokud to máte do Velvar daleko, můžete si velikonoční perníčky upéct přímo podle jejího receptu.

PerníKáča navíc pro Toprecepty doporučuje namíchat si do perníčků raději vlastní směs koření. „Namíchejte si jednotlivé druhy podle toho, co vám nejvíce voní. Vybírat můžete z celé škály druhů: skořice, hřebíček, zázvor, badyán, fenykl, anýz, koriandr, kardamom, nové koření, vanilka. Hlídejte si celkové množství koření, nemělo by to být více než 3 lžíce. Pozor na hřebíček a zázvor, aby perníčky nebyly moc štiplavé.“

A jak tedy perníčky podle PerníKáči uděláte?

Budete potřebovat: 700 g hladké mouky, 100 g tuku, 200 g medu, 4 vejce, 180 g cukru moučky, 2 lžíce kakaa, 3 lžičky perníkového koření a 1 lžičku sody.

  1. Nejdříve rozehřejte med a tuk, přidejte čerstvé koření, postupně přisypejte suché ingredience a nakonec přimíchejte vejce. Vše promíchejte a vypracujte těsto. Těsto je hodně lepivé, zabalte je a nechte dva dny odpočívat.
  2. Pak těsto vyválejte na plát o síle 3-5 mm a vykrajujte z něj tvary dle libosti. Ty přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 170-180 °C cca 8-10 minut. 
  3. Upečené perníčky ještě teplé potřete rozšlehaným vajíčkem a pomalujte buď klasickou bílou polevou či barevnými polevami, nebo ozdobte mandlemi. 
Perníčky od PerníKáči si můžete prohlédnout i v naší fotogalerii

Náš tip: Polevu na perníčky si připravíte podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více