Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Příplatky se v restauracích účtují za různé věci, třeba za stůl na sluníčku.
Zdroj: Pixabay, restworld

Patříte mezi ty, kteří sedí v restauraci raději u okna, nebo naopak jsou schování uvnitř podniku, aby na ně nebylo vidět? Nebo dokonce preferujete sezení na sluníčku či naopak ve stínu? Ve Španělsku vás tento požadavek bude nově stát peníze navíc.

Sluníčko přijde draho

Španělská vláda podle informací deníku The Olive Press rozhodla, že místní restaurace mohou svým zákazníkům účtovat zvýšené ceny v momentě, kdy je usadí ke stolům, které jsou na sluníčku, popřípadě naopak ve stínu. Má to jen jednu zcela malichernou podmínku - host musí být o vyšších částkách u vybraného stolu informován dopředu.

Stačí, když je tato skutečnost uvedena v jídelním lístku nebo jinak označena v rámci restaurace. Za stůl na terase tak můžete zaplatit třeba až o 10 euro (zhruba 250 korun) navíc. Ruben Sanchez, mluvčí sdružení spotřebitelů Facua, pro andaluský list uvedl, že podniky si nebudou moci účtovat více za stoly se „specifickým“ výhledem. Restaurace si také nesmí účtovat poplatek za rezervaci stolu.

Poplatek na zdravotní péči i volno

Jakkoliv zvláštní se může příplatek zdát, nejedná se ve světe o ojedinělou záležitost. Některé restaurace například přidávají na účet zákazníků speciální sumu určenou k pokrytí nákladů na zdravotní péči zaměstnanců.

Třeba restaurace Foreign & Domestic v texaském Austinu zavedla dobrovolný 3% příplatek na každém účtu, aby pomohla pokrýt náklady na zdravotní pojištění zaměstnanců. Zákazníci mají možnost tento poplatek odmítnout, ale většina z nich to podle vedení restaurace nedělá. 

Restaurace Hoover’s Cooking zase zavedly povinný jednodolarový „společenský hodnotový příspěvek“ na účet každého zákazníka. Tato částka slouží k financování placeného volna pro všechny zaměstnance restaurace.

Bezlepkové může být s příplatkem 

Jinde vám zase naúčtují vyšší sumu, pokud chcete po obsluze služby mimo otevírací dobu restaurace, například po zavírací době. Příplatky mohou být také účtovány za speciální dietní požadavky, jako jsou bezlepkové nebo veganské varianty jídel, které nejsou standardní součástí menu. Tyto poplatky mají pokrýt dodatečné náklady na zvláštní ingredience nebo složitější přípravu.

Netýká se to ovšem pouze dietních změn. Zaplatit můžete i za změnu přílohy, někteří zákazníci mohou požadovat změnu ve způsobu přípravy jídla, například grilované maso místo smaženého, nebo požadovat, aby bylo jídlo připraveno s menší dávkou oleje nebo soli. Může jít i o změnu nebo vynechání určitých koření, bylinek nebo omáček, které může být požadováno například z důvodu alergií. Vše může stát peníze navíc.

Rezervace a spropitné

Poplatky za rezervaci se účtují výjimečně, častěji se setkáme s takzvaným příplatkem „no-show“, týkajícím se zákazníků, kteří si rezervují stůl, ale nakonec nedorazí. Někde se platí i za zrušení rezervace v krátkém časovém předstihu.

Samostatnou kapitolou je spropitné. Některé restaurace totiž mohou automaticky přidávat servisní poplatek (často mezi 10 % až 20 %) k celkovému účtu, zejména pro větší skupiny. Tento poplatek slouží jako takzvané dýško pro obsluhující personál. Drtivá většina podniků ovšem spropitné nechá na samotném hostovi.

Náš tip: Restaurační hit, hovězí líčka, si můžete připravit podle našeho videoreceptu i doma:

Zdroje informací:

theolivepress.es - It IS legal for restaurants to charge a ‘premium’ for tables in the sun or shade, a government in Spain rules – but there’s a catch

squareup.com - Restaurant Reservation Fees: Are They Right for Your Restaurant?

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více