Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V Saint Tropez mají někteří restauratéři podivné zvyky.
Zdroj: Myosotismail / wikimedia commons / CC BY-SA 3.0, freepik / koláž Toprecepty.cz

Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint-Tropez, kde „působil“, se totiž našlo několik restauratérů, kteří se rozhodli, že budou kastovat své zákazníky. Pokud tedy nepřijdete personálu daného podniku dostatečně lukrativní nebo jste při minulé návštěvě podle jejich představ neutratili dost peněz, máte s další návštěvou smůlu.

Lustrace zákazníků

Zprávu o podivném postupu části restauračních zařízení v městečku u Středozemního moře, přinesl jako první francouzský server Var-matin s odvoláním na svůj zdroj. Vše může začít třeba již při telefonické rezervaci. „Jste požádáni o vaše jméno a příjmení. Zkontrolují, zda jste zapsáni v jejich kartotéce. V tu chvíli vyhodnotí, kolik jste u nich už utratili za jídlo a pití, zjišťují i spropitné,“ sdělil znalec místních poměrů.

Stůl za sto tisíc

Podle informací z rodiště slavné francouzské herečky Brigitte Bardotové není neobvyklé, že se zákazník při pokusu o získání rezervace dozví, že minimální útrata je třeba 1500 eur (zhruba 36 500 korun) na osobu.

Stůl pak může stát i 5000 eur (122 000 korun). Restaurace se tak údajně snaží předejít tomu, aby se v nich stravovaly takzvané „malé ryby“. „Pokud jste pro ně nevyhovující, tak vám prostě řeknou, že dlouhodobě nejsou žádné volné stoly,“ popisuje jeden z místních zákazníků.

„Dokonce i některé luxusní restaurace už neváhají mluvit o nutnosti minimální útraty. Jinými slovy, musíte jim zaručit že u nich necháte nějakou částku, samozřejmě co nejvyšší. Jinak stůl v některé z nejoblíbenějších restaurací či klubů v Saint-Tropez nedostanete,“ potvrzuje i prodavač ve starém přístavu.

Vynucené spropitné

Problémy údajně nastávají i kvůli spropitnému. Podle informací britského deníku The Guardian se totiž nedávno jeden z číšníků vydal za zákazníkem z Itálie a požadoval po něm dvacetiprocentní dýško. Přitom Francie patří mezi země, kde není obvyklé vůbec takzvané „tipy“ dávat.

Francouzi spropitné nedávají. Jen malé dýško občas věnuje starší generace Francouzů, zhruba 1-3 procenta, v braserii, kterou navštěvují pravidelně a znají majitele nebo číšníka,“ říká pro Toprecepty.cz Alice Muthspiel, Češka, žijící v Paříži

„V lepších restauracích, po dobré večeři, pokud je personál úslužný, je to 1-2 eura pro číšníka, ale opět, převážně jen starší generace,“ dodává. Případné spropitné se podle paní Alice nechává na stole při odchodu z restaurace. „Když nedáte ve Francii spropitné, budete za normálního klienta, pokud ho dáte, budete kvůli slovanskému jazyku považováni za boháče z Východu nebo i oligarchu,“ říká s úsměvem Muthspiel.

Sankce za vydírání 

Starostku Saint-Tropez Sylvii Siriovou zprávy o chování některých restauratérů zarazily. Proto těm, kteří se takto chovají k zákazníkům, pohrozila sankcemi.

„Tato obvinění jsou pro mě nesmírně šokující, protože jsou bohužel pravdivá,“ řekla místním médiím Sylvie Siriová s tím, že ona i celá rada se naprosto staví proti těmto odporným praktikám, které ničí image města.

Restauracím, které se provinily něčím, co se starostka nazývá organizovaným vydíráním by dokonce mohly být odebrány cenné licence na noční provoz.

Zdroje informací:

varmatin.com - À Saint-Tropez, des restaurants filtrent les clients selon l'épaisseur de leur porte-monnaie

theguardian.com - Row over restaurant ‘wealth screening’ boils over in French resort of St-Tropez

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více