Lahodný pampeliškový salát s vejcem krásně voní česnekem: Jeho příprava zabere pár minut a je téměř zadarmo
8. 4. 2024 Vaření
Pampelišky se v kulinářském světě stávají čím dál populárnější. Může za to jejich specifická chuť a vysoký obsahu vitamínů a minerálů. Využití pampelišek při vaření a přípravě jídel je rozmanité a nabízí širokou škálu možností, jak obohatit tradiční recepty o tento zajímavý a zdravý prvek. Z listů se dá připravit třeba velmi chutný salát.
Doplněk i hlavní ingredience
Právě do salátů je pampeliška, obzvlášť její mladé listy, vynikajícím přídavkem. Rostlina, která podle studie z roku 2022 přispívá například i k léčbě diabetu 2. stupně, je dostupná velmi jednoduše, dalo by se říct na každém poli či zahradě.
Při sběru jejích listů je ovšem důležité dávat pozor na to, aby byly co nejmladší. Ideálně ještě před tím, než rostlina kvete, aby byla chuť co nejméně hořká. A pochopitelně, sbírejte je v přírodě, v místech, kde se nevenčí pejsci.
Mladé listy můžete kombinovat s různými druhy salátů, rajčaty, okurkami nebo bylinkami a dochutit olivovým olejem a citronovou šťávou, které dodají osvěžující chuť.
Mohlo by vás zajímat
Vaření s pampeliškou
Pampeliškové listy lze také vařit nebo dusit podobně jako špenát. Vhodné jsou do polévek, omáček nebo jako příloha k hlavním jídlům. Díky své výrazné chuti se dobře hodí k masovým pokrmům.
Květy pampelišek lze zakomponovat do různých dezertů, jako jsou koláče či muffiny. Dodávají totiž jemnou sladkost a zvláštní aroma, které z obyčejných jídel dělá gurmánský zážitek.
Lahodný med
Oblíbeným produktem z pampelišek je i med, na nějž má většina rodin svůj vlastní ozkoušený recept. Med se vyrábí z pampeliškových květů, vody a je skvělý jako sladidlo do horkých nápojů, limonád, pečených dezertů nebo jako netradiční topping na palačinky a lívance. Doma si podle tohoto receptu můžete připravit také pampeliškové víno.
Pampelišky jsou v kuchyni velmi univerzální a nabízí mnoho možností, jak je využít. Navíc jsou skvělým příkladem toho, jak můžeme v kuchyni využít i rostlinu, kterou jsme možná doteď brali pouze jako hezkou žlutou ozdobu zelené louky. Dnes si z jejích listů připravíme chuťově výrazný, přesto na zhotovení jednoduchý salát.
Pampeliškový salát s česnekem a vajíčkem
Na přípravu zdravého a výrazného salátu budete potřebovat: 150 g mladých listů pampelišky, 2 stroužky česneku, 2 vařená vejce, olivový olej, jablečný ocet nebo citronovou šťávu, sůl a čerstvě mletý černý pepř, další bylinky podle chuti (např. bazalku nebo pažitku).
Jak na to?
- Natrhané listy pečlivě omyjte pod studenou vodou a nechte je okapat. Pokud jsou listy příliš velké, můžete je nahrubo pokrájet na menší kousky.
- Mezi tím si uvařte vejce natvrdo a nechte je vychladnout, poté je oloupejte a rozkrojte napůl nebo na čtvrtiny.
- Oloupejte a jemně nasekejte česnek.
- V malé misce smíchejte olivový olej s jablečným octem nebo citronovou šťávou. Dle chuti přidejte sůl a černý pepř. Směs dobře promíchejte.
- Ve vetší míse promíchejte připravené listy pampelišky s česnekem.
- Na porci takto smíchaného salátu, kterou můžete servírovat v misce či na malém talířku, přidejte nakrájené vejce, a vše přelijte dresinkem.
- Než salát servírujete, nechte ho chvíli odpočinout, aby se chutě propojily.
Naše rady:
- Pokud preferujete méně výraznou chuť česneku, můžete ho předem spařit horkou vodou.
- Dle chuti můžete přidat i další bylinky nebo jiné zeleninové ingredience, jako jsou rajčata nebo okurky.
Náš tip: Z pampelišek se vyrábí perfektní med, podle našeho videoreceptu to zvládnete hravě:
Zdroje informací:
healthline.com - Dandelion Benefits: Nutrition, Antioxidants, and Inflammation
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled levných jídel pro celou rodinu šetřících váš rozpočet. Jak se najíst a ušetřit?
Levně jíst lze i dobře a výživně. Máme konečně příležitost naučit rodinu na jídla šetřící rodinný rozpočet, aniž by měli její členové pocit ošizení.… Číst více
Kterou mouku použít na kynuté lité těsto? Vyzkoušejte náš tip a buchta se vždy povede
Kynuté koláče jednoduše patří k osvědčeným a poctivým receptům. Voní máslem, rumem a jsou šťavnaté po ovoci, které můžeme dát čerstvé, kompotované i… Číst více
16 receptů na levná bramborová jídla: Za málo peněz hodně muziky a plná bříška
Bramborová jídla jsou skvělou volbou, pokud plánujete vařit rychle, snadno, ale přesto opravdu sytě a ke všemu ještě navíc za minimum peněz. Z pár… Číst více
Brambory v naší kuchyni: Poradíme, jak se vyznat v typech i jak je správně zpracovat
Brambory jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Jejich využití je opravdu široké a chutné jsou nasladko i naslano. Připravit je lze během chvilky… Číst více
Jakou mouku na nekynuté lité těsto? Je skvělé na moučníky, palačinky i lívance
Lité těsto se běžně připravuje bez cukru a kypřidel, nicméně vzhledem k použití u různých receptů se jeho příprava mírně liší. Palačinky nakypříme… Číst více
Vynikající ořechový chlebíček podle babičky Elišky je krásně nadýchaný a využijete do něj zbytky ořechů z Vánoc
Sladké chlebíčky patří v poslední době k velmi… Číst více
Co uvařit ke špeclím? Můžete je servírovat jako hlavní chod, přílohu i dezert
Špecle, z německého spätzle, jsou tradičním pokrmem v germánských zemích. Na přípravu těsta vám postačí pouze mouka, vejce, sůl a mléko, případně… Číst více
Peče celá země v číslech: Soutěž „spolkne“ přes sto kilo másla, 72 kilogramů ovoce, 61 kg čokolády a skoro tři tisíce vajec
Soutěž Peče celá země odstartovala 6. ledna svou… Číst více
Míša Landová z Peče celá země nabídla recept na skvělý chlebíček: Vynikající zůstane několik dní, říká
Michaela Landová se ve třetí řadě Peče celá země… Číst více
Zákulisí Peče celá země: Jak vypadá natáčení populární soutěže, kdo peče za porotce a kam mizí všechny dobroty
Třetí řada Peče celá země opět slaví u diváků… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více