Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka z hlívy s medvědím česnekem: Svěží, a přitom vydatná jarní polévka voní česnekem, pikantní chuť jí dá pálivá paprika
Zdroj: Toprecepty, maris

Polévka z hlívy s medvědím česnekem je vynikajícím jarním jídlem. Můžete si ji připravit třeba v pikantní podobě a kromě chutě česneku přidat třeba i pálivou papriku, případně feferonku.

Polévka s medvědím česnekem

Teď je sezóna medvědího česneku. Tato časně jarní aromatická bylinka vonící česnekem je skvělou možností, jak si zpestřit jídelníček, a do polévek se krásně hodí. Kromě typické chuti dodá i krásně svěže zelenou barvu a potěší chuťové buňky i oči.

Polévku s medvědím česnekem můžeme přichystat pouze s bramborami, ale také do ní dát druhou významnou ingredienci - hlívu. Když už ji neseženeme v lese, můžeme sáhnout do připravených zásob, ale také do chladicího pultu v supermarketu. Tato houba totiž bývá poměrně běžně k sehnání.

Ingredience do polévky z hlívy s medvědím česnekem

Kromě hlavních ingrediencí, tedy hlívy, medvědího česneku a brambor, je polévka plná papriky v nejrůznějších podobách. A tady záleží na tom, jaké chutě upřednostňujeme. Může jít pouze o sladkou papriku, ale také můžeme sáhnout po pálivé, případně uzené. Variantou je i papriková pasta. Možná máte pastu i doma připravenou. Kdo má rád pálivé, může přidat chilli papričku. Na polévku ideálně využijeme vývar. 

Medvědí česnek

Obliba této aromatické byliny poslední dobou prudce stoupla. A tak se medvědí česnek houfy mlsných Čechů vydávají sbírat do (zejména lužních) lesů a svá místečka si začínají bedlivě střežit. Pokud…

Polévka z hlívy s medvědím česnekem

Na tuto pikantní polévku budete potřebovat: 250 g hlívy, 3 středně velké brambory, 1 lžičku sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1/2 lžičky uzené papriky (nemusí být), 1 lžíci paprikové pasty, 1 litr zeleninového vývaru, 1 lžíci másla, 1 lžíci mouky, menší svazek medvědího česneku, sůl a čerstvě mletý pepř.

Jak na to? V hrnci nechte rozpustit máslo, zasypte ho moukou a udělejte světlou jíšku. Přisypte papriky, nechte je rozvonět a hned zalijte vývarem. Prošlehejte, ochuťte paprikovou pastou a přiveďte polévku k varu.

Brambory oloupejte a nakrájejte je na kostičky, hlívu nakrájejte na jemné proužky a přidejte vše do polévky. Vařte doměkka. Do hotové polévky vmíchejte jemně pokrájený medvědí česnek a případně dochuťte solí a pepřem.

Náš tip: Z hlívy si můžete připravit i podle tohoto videoreceptu dršťkovou polévku a navrch ji ozdobit medvědím česnekem

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více