Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na perfektní dušený špenát z čerstvých listů: Chuť vylepší česnek a muškátový oříšek, pro zjemnění přidejte smetanu
Zdroj: Profimedia

Máte rádi dušený špenát? Právě teď je ten nejlepší čas uvařit si jej z čerstvých špenátových listů namísto ze zmraženého protlaku. Příprava není o nic složitější, navíc se vám odmění krásně zelenou barvou a lepší chutí. Pak už záleží jen na vás, zda si ho dáte k vepřovým výpečkům nebo třeba jen s bramborem a vajíčkem.

Dušený špenát jako špenátová klasika

Špenát je typickou jarní zeleninou, kterou někteří příliš nemusí, jiní na něj ale nedají dopustit. Ti druzí rozhodně dělají dobře, neboť tato listová zelenina je doslova nabitá vitaminy. Pokrmům navíc dodává zářivě zelenou barvu, která je jako dělaná do jarních jídel.

Špenát má navíc nesčetně možností využití – uvařit z něj můžete svěží polévku, hodí se k těstovinám i do rizota, uděláte z něj vynikající smoothie a klidně jej můžete přidat i do dortu, jak dokládá slavný „mecháč“.

V české kuchyni jej ale nejčastěji upravujeme jako přílohu nazývanou dušený špenát. Ten se obvykle podává k vepřovým výpečkům nebo k hovězímu masu na česneku, přičemž nejlepším parťákem jsou k němu bramborové knedlíky, klidně i ty plněné uzeným. 

Sezona čerstvého špenátu je tu

Špenát si obvykle kupujeme v obchodě v mražené podobě, právě teď je ale nejlepší čas na čerstvé špenátové listy. Dušený špenát připravený z toho čerstvého má mnohem svěžejší zelenou barvu, než ten z mraženého, a i jeho chuť je  výraznější a celkově lepší.

Příprava není o nic složitější, jen prostě musíte počítat s tím, že pokud budete dělat množství pro čtyři lidi, budete potřebovat cca 500 g špenátu, což už je pěkně velký balík. Ale nenechte se tím odradit, dušením špenát zavadne a jeho objem se zmenší.

Jak se dělá dušený špenát? 

Čerstvý špenát se dochucuje podobně jako ten mražený, jen je potřeba listy trochu předem připravit a pak už postupujete jednoduše. Na přípravu skvělého špenátu pro 4 osoby budete potřebovat: 500 g listového špenátu, 1 cibuli, 2-3 stroužky česneku, muškátový oříšek, sůl a pepř, případně i citron. 

Jak na to? 

  1. Listy předem dobře opláchněte a zbavte nečistot. Často je totiž špenát od písku, který by pak nepříjemně křupal mezi zuby. Špenát omyjte v nějaké větší nádobě s vodou a pak jej nechte důkladně okapat v sítu, aby se zbavil co největšího množství přebytečné vody. 
  2. Pokud máte větší listy, odřízněte stonky, které již bývají tvrdé. Velké listy je také lepší nasekat na menší kousky
  3. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. V kastrolu se širším dnem ji pak osmahněte na oleji dozlatova. Volba kastrolu hraje roli, ideální je nižší a širší, špenát se připraví rychleji a neztratí tolik vitaminů a chuti. Použít ale můžete i hlubší pánev. Pro jemnější chuť lze zvolit místo klasické cibule šalotku. 
  4. Na zesklovatělou cibuli přidejte opláchnutý špenát a ihned dochuťte solí, pepřem a česnekem nakrájeným na plátky. Můžete ale použít i česnek sušený. Přidejte také špetku muškátového oříšku a pokud chcete, i pár kapek citronové šťávy. Kyselosti se bát nemusíte, citron dodá pokrmu jen svěžest. 
  5. Špenátovou směs přikryjte poklicí a krátce poduste, aby špenát změkl, ale neztratil svoji barvu. Takto jej ihned můžete podávat, anebo přilijte trochu smetany (30 %) a krátce zahřejte do zhoustnutí. Špenát se smetanou je perfektní k rybám. 

Náš tip: Pokud byste čerstvý špenát přece jen nesehnali, anebo máte rádi klasiku, můžete si dokonalý dušený špenát připravit podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více